Γίνεται να κρατήσεις φιλία με τον πρώην; Όλες οι απαντήσεις

11.07.2016
Υπάρχουν δύο λόγοι για να διατηρήσεις επαφές και φιλική σχέση με τον πρώην. Ο ένας είναι πως ίσως να υπάρχουν παιδιά - άρα οφείλεται και οι δύο να κάνετε βήματα για να διατηρήσετε την ισορροπία - και ο δεύτερος μια βαθιά εκτίμηση που πιθανότατα να έχετε ο ένας για τον άλλο παρά το γεγονός πως ο έρωτας απλά δε σας... βγήκε.

Γιατί δε χρειάζεται να κρατήσετε επαφή

Όταν ο ένας από τους δύο βρει σύντροφο το σαράκι της ζήλιας μπορεί να βρει έδαφος. Και μπορεί αρχικά να είχατε συμβιβαστεί με την ιδέαν "μένουμε φίλοι", ωστόσο, το πιθανότερο είναι κάποιος από τους δύο να πληγωθεί. Αν δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για να κρατήσετε συχνή επαφή - όπως για παράδειγμα η ύπαρξη παιδιού - τότε ίσως θα ήταν καλύτερα να αφήσετε το χρόνο να περάσει με την λογική πως ίσως κάποια ημέρα να μπορέσετε να τα ξαναπείτε φιλικά. Μετά από ένα χωρισμό χρειάζεται ένα δίαστημα επαναπροσδιορισμού. Ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε φίλοι μετά το χωρισμό είναι να δώσετε χρόνο και χώρο για μια νέα αρχή. Μόνο έτσι μπορεί να επαναπροσδιοριστεί μια σχέση από ερωτική σε φιλική και να χτιστεί πάνω σε γερά θεμέλια δίχως αισθήματα και απωθημένα του παρελθόντος ή ερωτική έλξη.

Όταν ΠΡΕΠΕΙ αναγκαστικά να βλέπεσαι με τον πρώην [Είτε το θέλεις, είτε ΟΧΙ]

Δεν είναι μόνο η ύπαρξη ενός παιδιού που επιβάλλει καλές σχέσεις με τον πρώην αλλά και άλλοι παράγοντες όπως για παράδειγμα ο ίδιος χώρος εργασίας ή η ίδια γειτονιά. Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι μια: οφείλεις να αφήσεις τον εαυτό σου να θρηνήσει γι΄αυτή την απώλεια - χωρισμό και να μην κολλήσεις στο μοτίβο της "φιλίας" κατ΄ανάγκη. Προσπάθησε να αποστασιοποιηθείς και με τον καιρό μόλις περάσεις τα στάδια του χωρισμού θα μπορέσεις να αφήσεις την αρνητικότητα. Αυτό βέβαια δε θα γίνει εν μια νυκτί. Να είσαι υπομονετική και να κάνεις μικρά βήματα μετάβασης προσπαθώντας να επικεντρωθείς στο θετικό κι όχι στο αρνητικό. Ακόμη κι αν έχετε χωρίσει άσχημα αλλά υπάρχουν παιδιά, είναι βασικό να εστιάσεις στο θετικό για να καταφέρεις να έχεις μια υγιή σχέση και επαφή με τον πατέρα των παιδιών σου. Η σκέψη για παράδειγμα πως είναι ένας καλός πατέρας είναι βοηθητική.

Απόφυγε την επανασύνδεση

Ίσως και να μπεις στον πειρασμό να κάνεις σεξ με τον πρώην σου διαχωρίζοντας την ερβωτική πράξη από το συναίσθημα, ωστόσο, αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνεις και φυσικά θα έχει επιπτώσεις. Το συναίσθημα δε θέλει πολύ για να καλλιεργηθεί και να ξαναφουντώσει και αυτό θα σε στείλει σίγουρα πολλά βήματα πίσω. Αν η πλατωνική φιλία σου φαντάζει δύσκολη καλύτερα να την αφήσεις την ιδέα και να προχωρήσεις... Ακόμη κι ένα one night stand με τον πρώην μπορεί να σε οδηγήσει πολλά στάδια πίσω επαναφέροντας τοξικά κι αρνητικά συναισθήματα. Αξίζει;

Κι αν το θέλεις πίσω;

Δεν είναι ασυνήθιστο μετά από ένα χωρισμό να ζητάς μια δεύτερη ευκαιρία. Κάποιοι λένε πως όλοι αξίζουν δεύτερη ευκαιρία κι άλλοι πως όταν ραγίσει το γυαλί δεν ξανακολλάει. Ποιό απ΄τα δύο είναι το σωστό; Μόνο εσύ γνωρίζεις κι έχεις την απάντηση. Κάθε σχέση και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Να θυμάσαι απλά πως κάθε σχέση μας διδάσκει πώς να δίνουμε αλλά και να παίρνουμε αγάπη κι αυτό είναι το πολυτιμότερο μάθημα.