Στον καιρό της κρίσης μένουμε μαζί

05.11.2012
Μήπως σκέφτεστε να συστεγαστείτε με φίλους και γνωστούς, προκειμένου να μειώσετε τα έξοδά σας; Οι παρακάτω συμβουλές αυξάνουν τις πιθανότητες μιας ευχάριστης συγκατοίκησης.

Αν έπρεπε να διαλέξετε ανάμεσα στην επιστροφή στο πατρικό σπίτι και στον ανεκδιήγητο συγκάτοικο του Χιου Γκραντ στην ταινία «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ», τον Σπάικ, πάμε στοίχημα ότι θα επιλέγατε το δεύτερο. Γιατί η επιστροφή στο πατρικό είναι σαν να κάνεις τσουλήθρα στο παρελθόν. Είναι μια οπισθοδρόμηση, και σε κάνει να νιώθεις σαν τον Μπέντζαμιν Μπάτον: Ο καιρός περνά κι εσύ μικραίνεις. Η λύση της συγκατοίκησης, από την άλλη, μπορεί να προκαλεί deja vu αφού θυμίζει τα φοιτητικά σας χρόνια, όμως παραμένει ένας αξιοπρεπής και διασκεδαστικός τρόπος να μειώσετε τα έξοδά σας στο μισό. Για να πάει όσο καλύτερα γίνεται, ας έχετε στο νου σας τα παρακάτω tips.

*Συνεργαστείτε δημιουργικά.
Αν πρόκειται να μετακομίσετε με τον φίλο/φίλη σε νέο σπίτι, διακοσμήστε μαζί τους κοινόχρηστους χώρους, όπως το σαλόνι και την κουζίνα. Ετσι, ο καθένας θα αφήσει το δικό του «αποτύπωμα» στον χώρο ?εσείς μια αφίσα Μπάουχαουζ, o άλλος ένα φενγκ σούι σιντριβάνι? και το περιβάλλον θα είναι οικείο και ζεστό και για τους δύο. Αν μετακομίζει ο συγκάτοικος στο ήδη επιπλωμένο σπίτι σας, κάντε του λίγο χώρο ώστε να κρεμάσει το πόστερ από τον «Μεγάλο Λεμπόφσκι». Θα νιώσει πολύ πιο άνετα. Εντάξει, αν θέλει να διακοσμήσει το χολ με βαλσαμωμένους παπαγάλους, μπορείτε πάντα να κάνετε μια συζήτηση και να αρκεστεί στους βούδες από το ταξίδι στο Μπαλί.

*Γνωριστείτε καλύτερα.
Προσπαθήστε να γνωρίσετε τον συγκάτοικό σας καλύτερα. Είναι σημαντικό να μάθετε πολλά πράγματα για τον χαρακτήρα, τις αξίες, τα γούστα και τις ιδιαιτερότητές του. Παράλληλα, φροντίστε να αποκαλύψετε αρκετές πληροφορίες και για τον εαυτό σας. Είτε πρόκειται για ασήμαντα πράγματα (π.χ. ο αγαπημένος σας σκηνοθέτης είναι ο Τζον Γουότερς), είτε για σημαντικά (π.χ. εκείνη είναι αλλεργική στα φουντούκια), όσο πιο πολλά ξέρετε εσείς για εκείνον κι αυτός για εσάς, τόσο καλύτερη και ουσιαστικότερη θα είναι η επικοινωνία μεταξύ σας.

*Μάθετε να κάνετε υποχωρήσεις.
Αν εκείνος βλέπει πωρωμένα την τηλεοπτική σειρά «Dexter», ας είναι η τηλεόραση όλη η δική του μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης! Εσείς, πάλι, μπορεί μια μέρα να θέλετε να μαγειρέψετε ινδικό στο νέο σας φλερτ. O συγκάτοικος θα πρέπει να φανεί διακριτικoς: Εκείνη τη μέρα, θα επισκεφτεί τη μαμά του στη Χαλκίδα, που έχει τόσο καιρό να τη δει.

*Αφιερώστε «ποιοτικό χρόνο» στον συγκάτοικό σας.
Μια-δυο φορές την εβδομάδα, μαγειρέψτε και δειπνήστε μαζί, δείτε «Φιλαράκια» σε επανάληψη το Σάββατο το μεσημέρι, ακούστε μουσική ή πηγαίνετε για ποτό.

*Να δίνετε λογαριασμό.
Αν αποφασίσατε, ξαφνικά, να πάτε σε ρακοκάζανο στα Ανώγεια Ηρακλείου, ενημερώστε τον ότι θα λείπετε το Σαββατοκύριακο. Ζητήστε του να σας πληροφορεί κι εκείνος για τις κινήσεις του. Ενας συγκάτοικος που φεύγει για να πάει ?υποτίθεται? στο περίπτερο κι επιστρέφει την άλλη μέρα με χανγκόβερ ανάλογο της ομώνυμης ταινίας είναι λογικό να σας προκαλεί άγχος.

*Μοιράστε τις δουλειές του σπιτιού.
Μοιράστε τις δουλειές του σπιτιού δίκαια αλλά και ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μπορεί εσείς να χαλαρώνετε πλένοντας τα πιάτα κι εκείνη να τη βρίσκει με τα πλυντήρια ?δεν έχει σημασία ποιος κάνει τι, αρκεί να γίνεται η δουλειά. Φυσικά, κάποιες δουλειές δεν θα θέλει να τις κάνει κανείς, όπως το καθάρισμα του μπάνιου. Αναλάβετέ το εναλλάξ. Και να είστε συνεπής από τη μεριά σας, ώστε να έχετε το δικαίωμα να διεκδικήσετε και τη συνέπεια του συγκάτοικου. Αν για ευκολία και οικονομία χρόνου προτιμάτε να πηγαίνετε σούπερ μάρκετ εναλλάξ, κάνοντας ψώνια και για τους δύο, αντί να ψωνίζει ο καθένας τα δικά του, κάντε μια συζήτηση για τις προτιμήσεις σας ώστε στο ψυγείο να βρίσκετε και οι δύο κάτι που σας αρέσει. Για να γλιτώσετε τις παρεξηγήσεις, ωστόσο, ζητάτε δύο χωριστούς λογαριασμούς.

*Ειλικρίνεια
Αν η σχέση σας χρειάζεται μια βάση, αυτή ας είναι η ειλικρίνεια. Αν κάτι σας ενοχλεί, μιλήστε του γι’ αυτό, αλλά μη γίνεστε επικριτικοί και μην το παρακάνετε με τις παραξενιές σας.

*Ταιριάζετε; Εχει σημασία.
Πριν συγκατοικήσετε, θα πρέπει να έχετε μια ιδέα για την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του συγκάτοικου σας. Αν εσείς είστε υστερική με την καθαριότητα ενώ εκείνος μοιάζει σαν να έχει μόλις επιστρέψει από το λασπώδες φεστιβάλ του Γκλαστονμπέρι, ακόμα κι αν είστε κολλητοί, τότε τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν ομαλά, παρά την καλή σας θέληση.

*Αλληλοσεβασμός.
Τέλος, μην προσπαθείτε να αλλάξετε τον συγκάτοικό σας. Σεβαστείτε τις ιδιαιτερότητές του, αποδεχθείτε τα ελαττώματά του και συμβιβαστείτε με τις όποιες παραξενιές του.

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους
Ξεκαθαρίστε από πριν με ποιον τρόπο θα πληρώνετε τους λογαριασμούς, τα κοινόχρηστα κ.λπ. Δεν θέλετε να διπλώσει εις τη νιοστή η ΔΕΗ, ούτε να ξεμείνετε από πετρέλαιο εν μέσω παγοθύελλας.

Μάρθα Κορινθίου