Μήπως αρρωσταίνεις από ζήλια;

28.02.2012
Έχεις σκεφτεί ποτέ πως τα σημάδια της αρρώστιας μπορεί να είναι αποτέλεσμα ζήλιας;

Πόσες φορές αισθάνθηκες άρρωστη δίχως στην πραγματικότητα να έχεις κάποιο σοβαρό σύμπτωμα, μόνο και μόνο στο άκουσμα πως κάποιος γνωστός αρρώστησε; Και μπορεί να είναι ο φόβος σου μη κρυολογήσεις αλλά τα ψεύτικα συμπτώματα, όπως ρίγη, ζάλη ακόμη και αίσθημα φούντωσης ίσως να έρχονται κι ως αποτέλεσμα… ζήλιας!

Ζήλια για την αρρώστια; Γίνεται;

Με τον όρο ζήλια φυσικά δεν εννοούμε μια τάση μαζοχισμού που σε κάνει να θέλεις να υποφέρεις εξίσου με τους άλλους αλλά τη θέλησή σου να υπερέχεις και εδώ!

Κανείς δεν μπορεί να είναι περισσότερο άρρωστος από εσένα και εννοείται πως καταλαβαίνεις απόλυτα τον πόνο της κρυολογημένης συναδέλφου διότι κι εσύ βρίσκεσαι σε αντίστοιχη ή μάλλον ακόμη χειρότερη κατάσταση.

Η κατά φαντασίαν ασθένεια είναι μεταδοτική!

Φυσικά δεν είσαι μόνο εσύ που με νύχια και με δόντια προσπαθείς να αποδείξεις το πόσο χάλια αισθάνεσαι. Αυτό που γίνεται είμαι κάτι ανάλογο με τον ανταγωνισμό της κούρασης, οπότε ένας φαύλος κύκλος ξεκινά!

Αν κάποιος αισθάνεται ρίγος, πονοκέφαλο, ζαλάδα ή καίνε τα μάτια του ίσως αυτομάτως και οι υπόλοιποι να αποκτήσουν τα ίδια ή και χειρότερα συμπτώματα στην προσπάθειά τους να αναδειχτούν νικητές της αρρώστιας. Έχεις ποτέ σκεφτεί μήπως κάτι ανάλογο κάνεις κι εσύ;

Η μάχη της αρρώστιας & της κούρασης; Ποιος έρχεται πρώτος;

Πόσες φορές είδες ζευγάρια να ανταγωνίζονται για το ποιος από τους δύο κουράζεται πιο πολύ απαριθμώντας έναν μακρύ κατάλογο εργασιών κι ευθυνών εντός κι εκτός σπιτιού;

Ακόμη κι εσύ με τον σύντροφό σου πιθανότατα να δίνετε μάχες προσπαθώντας να αποδείξετε ο ένας στον άλλο πως οι ευθύνες που έχετε επιφορτιστεί και οι καθημερινές σας δραστηριότητες σας φέρνουν σε σημείο εξάντλησης. Και φυσικά ο καθένας από την πλευρά του προσπαθεί να πείσει τον άλλο πως είναι εξουθενωμένος.

Κάτι παρόμοιο άλλωστε ίσως συμβαίνει και στο γραφείο όπου κι οι συνεργάτες σου με τη σειρά τους προσπαθούν να σε ξεπεράσουν στην κούρσα της… κούρασης! Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με την ασθένεια ή μάλλον για να ακριβολογούμε με τα συμπτώματά της!

Είσαι όντως άρρωστη ή όλα είναι παιχνίδια φαντασίας;

Κάποια συμπτώματα μπορεί όντως να είναι προμήνυμα ασθένειας αλλά σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας. Μάθε να αναγνωρίζεις πότε τα συμπτώματα της αρρώστιας είναι παιχνίδια φαντασίας και πότε πρέπει να ανησυχήσεις.

* Αισθάνεσαι ρίγη;
Πριν φοβηθείς πως το άρπαξες το κρύωμα δες μήπως απλά κρυώνεις. Διότι αν έξω έχει 3 βαθμούς και λιγότερο κι εσύ είσαι ντυμένη με σιθρού (ή λεπτά ντυμένη) το να έχεις ρίγη είναι κάτι φυσιολογικό.

*Τα μάτια σου καίνε;
Αν εργάζεσαι ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή, μια μικρή ενόχληση στα μάτια είναι κάτι το φυσιολογικό, όπως επίσης κι αν παραδίπλα η μαμά σου καθαρίζει κρεμμύδια. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως πριν σπεύσεις να θεωρήσεις τον εαυτός σου άρρωστο καλό θα ήταν να σκεφτείς λογικά και να αποκλείσεις κάθε άλλο απλό ενδεχόμενο.

*Σου έρχεται μια ζάλη;
Τρως σωστά; Μήπως ακολουθείς κάποιο εξαντλητικό πρόγραμμα δίαιτας ή κάποια αμφιλεγόμενη μέθοδο αποτοξίνωσης; Από αιματοκρίτη και σίδηρο πως πάμε; Πριν βιαστείς να θεωρήσεις πως θα πέσεις του… θανάτου, σκέψου όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα διότι η λύση μπορεί να βρίσκεται μπροστά σου και δεν είναι άλλη από τη διατροφή σου!

*Νιώθεις το κεφάλι σου βαρύ;
Σίγουρα τα πρώτα συμπτώματα μιας ασθένειας συμπεριλαμβάνουν κι αυτό, όμως όπως καταλαβαίνεις δεν γίνεται αυτό να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη. Αν για παράδειγμα συνάντησες μια φίλη που είχε ίωση, ακόμη κι αν ο ιός πέρασε στον οργανισμό σου, δεν πρόλαβε να επωάσει. Αφού κυκλοφορήσει στο σώμα, ο ιός έχει μία περίοδο επώασης 7 έως 21 ημερών, οπότε όπως καταλαβαίνεις, τα συμπτώματα αποκλείεται αν εμφανιστούν σε κλάσματα δευτερολέπτων ή ακόμη και ωρών!

*Φουντώνεις σαν να ψήνεσαι στον πυρετό;
Αν έβαλες θερμόμετρο και αυτό έδειξε μια – δυο γραμμούλες πάνω από το 36,6 αυτό δε σημαίνει πως από λεπτό σε λεπτό θα ψηθείς στον πυρετό. Μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος δίχως άλλα συμπτώματα δε σημαίνει πως αρρώστησες, ειδικά αν η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

Όλα είναι θέμα θετικής σκέψης;

Σκέψου πως δεν γίνεται ακόμη κι άνθρωποι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να σηκωθούν καν από το κρεβάτι και εξαρτώνται απόλυτα από τους άλλους γκρινιάζουν λιγότερο από όλους εμάς τους υγιείς που τείνουμε να μεγαλοποιούμε κάθε πονάκι και ενόχληση.

Μάθε να σκέφτεσαι θετικά και να μην επηρεάζεσαι από τον πόνο και την αρρώστια των γύρω σου και σύντομα θα δεις συμπτώματα και ενοχλήσεις να μειώνονται και σταδιακά να εξαφανίζονται. Σταμάτα λοιπόν να φοβάσαι με το παραμικρό και να γκρινιάζεις για την… κατάντια σου και θα βρεις την Υγεία σου!

Κι όταν όντως αρρωστήσεις;

Βέβαια, επειδή άνθρωποι είμαστε κι ασθένειες κυκλοφορούν δεν χρειάζεται να φτάσεις στο άλλο άκρο. Αν κι όταν το κρυολογηματάκι ή η ίωση χτυπήσει κι εσένα, ακολούθησε πιστά τις οδηγίες του γιατρού και καταπολέμησέ τα!

Και εννοείται πως σε περίπτωση που κάποια από τα συμπτώματα επιμένουν ή ακολουθούνται από άλλες ενδείξεις θα πρέπει να γίνουν ιατρικές εξετάσεις. Διότι ως γνωστόν η πρόληψη σώζει ζωές!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα