8 τρόποι για να ξανακερδίσεις την κολλητή σου

04.10.2011
Το να δημιουργήσεις μια φιλία είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση. Πόσο εύκολο είναι όμως να την κρατήσεις, ειδικά αν πρόδωσες την εμπιστοσύνη της κολλητής σου; Πως θα την κάνεις να σε εμπιστευτεί ξανά;

Το να δημιουργήσεις μια φιλία είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση, πόσο εύκολο είναι όμως να την κρατήσεις; Οι περισσότερες φιλίες δοκιμάζονται στο χρόνο ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παρεμβάλλονται καταστάσεις και γεγονότα που μπορούν να τερματίσουν άδοξα μια φιλία, ειδικά αν κάποιος φίλος χάσει την εμπιστοσύνη του απέναντί σου.

Εάν οι λόγοι της διαφωνίας ήταν ιδιαίτερα σοβαροί και οι πράξεις σου απογοήτευσαν κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διορθωθούν, όχι όμως και αδύνατο. Μάθε πως θα χειριστείς την κατάσταση για να ξανακερδίσεις την αξιοπιστία σου και τη χαμένη εμπιστοσύνη των αγαπημένων σου.

Πώς θα σε εμπιστευτεί ξανά αν την πρόδωσες;

1. Κάνε την αρχή

Για να σε εμπιστευτεί μια φίλη ξανά πρέπει να προσπαθήσεις γι΄ αυτό και να κάνεις εσύ πρώτη την αρχή δίχως να περιμένεις άμεση ανταπόκριση. Με το να μοιραστείς μαζί της τα πιο μύχια μυστικά σου, της δείχνεις πως την υπολογίζεις και την εμπιστεύεσαι. Ακόμη και αν την πρόδωσες, αν μετά από ειλικρινή μεταμέλεια, δείξε πως είσαι δίπλα της.

2. Δείξε έμπρακτα την αγάπη σου

Μοιράσου τα συναισθήματά σου και δείξε της, ειδικά αν την έχεις πληγώσει, πόσο σημαντική είναι για εσένα. Μίλα ανοιχτά και μη διστάζεις να ζητήσεις τη γνώμη της και να ακούσεις την κριτική της, όσο σκληρή κι αν είναι.

3. Μη διστάζεις να ζητήσεις συγγνώμη για τα λάθη σου

Η συγχώρεση και η επανάκτηση της αξιοπιστίας έρχεται όταν ο εγωισμός παραμερίζεται. Αποδέξου τις επιπτώσεις των πράξεών σου και μην επαναλάβεις το ίδιο λάθος. Η στάση σου αυτή θα δείξει ειλικρίνεια και η φίλη που πρόδωσες θα αρχίσει να ξαναπιστεύει στη φιλία σου.

4. Να είσαι εκεί στις δύσκολες στιγμές

Οι άνθρωποι θυμούνται πάντα όσους τους βοήθησαν στις δύσκολες στιγμές και αυτό διότι αυτή είναι η σωστή ώρα να διαπιστώσουμε ποιος τρέφει ειλικρινά συναισθήματα για εμάς. Εάν λοιπόν θέλεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη φίλων, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να στέκεσαι στο πλευρό τους στις ευχάριστες και στις δυσάρεστες καταστάσεις , να τους στηρίζεις στα δύσκολα και να περιμένεις τη συγχώρεση. Αν τα συναισθήματά σου είναι αληθινά, οι φίλοι θα το αναγνωρίσουν κάποια στιγμή και θα σου δώσουν συγχωροχάρτι.

5. Να είσαι ειλικρινής με όσους αγαπάς και υπολογίζεις

Η ειλικρίνεια είναι βασικό συστατικό μιας αληθινής φιλίας. Ένα και ψέμα μπορεί εύκολα να χαλάσει φιλίες ετών. Ωστόσο, αν η υπόλοιπη στάση σου, κατά τη διάρκεια της φιλίας σας ήταν άψογη, ίσως όταν η μπόρα ξεσπάσει και η τρικυμία καταλαγιάσει, να πάρεις την επιθυμητή συγχώρεση λόγω πρότερης καλής διαγωγής.

6. Κράτα τις υποσχέσεις σου

Προσπάθησε να μην αθετείς υποσχέσεις. Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις αλλά αθετώντας μια υπόσχεση, όσο ασήμαντη κι αν σου φαίνεται, θα πληγώσεις τους ανθρώπους που υπολόγιζαν σε εσένα. Άλλωστε, κάτι τέτοιο δείχνει καθαρά ότι δεν τους σέβεσαι και δεν τους υπολογίζεις και σε κάνει να φαίνεσαι αναξιόπιστη.

7. Μην αφήσεις το χρήμα να μπει ανάμεσά σας

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους λέει μια παροιμία και αυτό φαίνεται πως ισχύει. Αν για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να δανειστείς χρήματα από την μολλητή επέστρεψε τα εγκαίρως. Αν αδυνατείς να κρατήσεις το λόγο σου εξήγησε τις αιτίες που σε οδήγησαν να αθετήσεις την υπόσχεσή σου.

8. Μάθε να λες ΟΧΙ

Μην αναλαμβάνεις ευθύνες όταν δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις σε αυτές. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου για να μη δυσαρεστήσεις τους άλλους δέχεσαι να προσφέρεις τη βοήθειά σου, δίχως να σκεφτείς εάν είσαι σε θέση να το κάνεις. Σκέψου όμως ότι είναι προτιμότερο να τους στεναχωρήσεις παρά στη συνέχεια να τους απογοητεύσεις.

Όταν φοβάσαι ότι δεν είσαι ικανή να ολοκληρώσεις κάποια εργασία που σου ανατίθεται καλύτερα να αρνηθείς για να διατηρήσεις την αξιοπιστία σου. Αν πραγματικά αδυνατείς να βοηθήσεις ή να εξυπηρετήσεις και αιτιολογήσεις τους λόγους της άρνησής σου, η φίλη θα ξέρει πως όταν πεις το ναι όχι μόνο θα το εννοείς αλλά θα μπορούν να σου έχει απόλυτη εμπιστοσύνη κι αυτό διότι είσαι συνειδητοποιημένη και πριν αναλάβεις οτιδήποτε εξετάζεις με λεπτομέρεια το εάν μπορείς να ανταπεξέλθεις με επιτυχία.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα