Γιατί θα βγω στην αγορά για ψώνια με φίλες φέτος το Πάσχα!

11.04.2017
Η εξόρμηση στα εμπορικά κέντρα και οι αγορές μέχρι τελικής πτώσης χαρίζουν μακροζωία και με επιστημονικά τεκμήρια!

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Ταιβάν γυναίκες που ψώνιζαν καθημερινά από κάτι υπήρξαν πολύ πιο υγιείς ψυχικά και σωματικά και έζησαν πολύ περισσότερο από όσες καταπιέζονταν και δεν επιδίδονταν καθημερινά στο άθλημα του shopping.

Τα ψώνια δηλαδή αποδείχτηκε πως χαρίζουν υγεία και ευεξία ενώ όπως διαπιστώθηκε συμβάλλουν επίσης και στην κοινωνικοποίηση!

Πως γίνεται αυτό;

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό επιδημιολογίας και κοινωνικής υγείας, οι μελετητές υπό τον Δόκτωρα Γιου Χουνγκ Τσανγκ του Ινστιτούτου Επιστημών της Υγείας του Πληθυσμού της Ταιβάν μελέτησαν δείγμα 2000 ανδρών και γυναικών άνω των 65 ετών που ζούσαν σε ιδιόκτητες κατοικίες.

Όπως διαπίστωσαν όσοι από αυτούς πραγματοποιούσαν αγορές συχνά έζησαν πολύ περισσότερο από όσους ψώνιζαν μια φορά την εβδομάδα ή και λιγότερο. Οι πρώτοι μάλιστα υπερτερούσαν και στην διατήρηση της μνήμης και της ψυχικής υγείας τους.

Με άλλα λόγια οι αγορές αποτελούν δείκτη για την διατήρηση της υγείας αλλά και τη βελτίωσή της καθώς γίνονται με ευχαρίστηση και προάγουν την ψυχική υγεία και ευεξία.

Άλλωστε, σε σύγκριση με άλλους τύπους δραστηριοτήτων και χόμπι όπως η γυμναστική που σε πολλούς φαίνεται βαρετή, προϋποθέτει κίνητρο και καθοδήγηση από γυμναστή, οι αγορές είναι μια δραστηριότητα εύκολη και διασκεδαστική.

Πάμε για ψώνια;

Τα ευρήματα έχουν βάση τονίζει στο BBC ο Ντέιβιντ Ολιβερ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και συμπληρώνει: «Αυτό που οι Ταιβανέζοι διαπίστωσαν είναι ότι με το να ψωνίζεις συχνά συμβάλει στην ευημερία και στην μακροζωία. Η δραστηριότητα προϋποθέτει φυσική άσκηση, κοινωνική αλληλεπίδραση και κρατά το μυαλό σε εγρήγορση»,

Κρίνοντας από την καθημερινότητα κι εσύ η ίδια μπορείς να διαπιστώσεις ότι οι αγορές σου δίνουν πολύ περισσότερα από τα προφανή. Σκέψου για παράδειγμα τι έκανες την τελευταία φορά που βγήκες για ψώνια. Τι άλλο κέρδισες εκτός από το υπέροχο μίνι και στράπλες φορεματάκι που αγόρασες, το σούπερ ντούπερ τσαντάκι που πήρες σε προσφορά και τα μοναδικά Μανόλο Μπλάνικ που βρήκες για να τα συνδιάσεις;

Αφορμή για… κους - κους

Κατ΄αρχήν βρήκες ευκαιρία για να τηλεφωνήσεις μετά από τόσο καιρό στις φίλες σου. Η πρότασή σου για εξόρμηση στα μαγαζιά έγινε δεκτή από όλη την παρέα και το ραντεβού κλείστηκε!

Αφού τρυπώσατε σε κάθε κατάστημα του Εμπορικού κέντρου, δοκιμάσατε δεκάδες φορέματα, παντελόνια, μπλούζες και παπούτσια, αφού προβάρατε τσαντάκια, ρολόγια και άλλα κοσμήματα καταλήξατε στην κοντινότερη καφετέρια αφενός για να ξεκουραστείτε και αφετέρου να πείτε τα νέα σας. Οι αγορές δηλαδή αποτέλεσαν την αφορμή για να γίνεις η φίλη- μαγνήτης, να βρεθείτε ξανά όλες μαζί και να περάσετε μια ευχάριστη ημέρα.

Το shopping σε κρατά σε φόρμα

Πως βοηθάει όμως το shopping στην διατήρηση της φόρμας σου; Μα είναι προφανές: Σκέψου μόνο πόσο περπάτησες για να βρεις το «απόλυτο» φόρεμα και τα αξεσουάρ με τα οποία το συνδύασες.

Πόσες ώρες ξόδεψες μέσα στο εμπορικό κέντρο μπαινοβγαίνοντας σε καταστήματα και κάνοντας κάμψεις και διατάσεις στα δοκιμαστήρια στην προσπάθειά σου να χωρέσεις στα μινιόν ρουχαλάκια που με δυσκολία έμπαιναν; Πόσες φορές ρούφηξες την κοιλίτσα σου σηκωμένη στις μύτες των ποδιών για να κουμπώσεις τα τζιν και τα στενά παντελόνια που δοκίμαζες; Όσο και αν σου φαίνεται περίεργο και θερμίδες έχασες και γυμναστική έκανες!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα