Οι κοινές συνήθειες που μια θεραπεύτρια ζευγαριών λέει ότι πρέπει να σταματήσεις για χάρη της σχέσης σου

27.12.2022
Οι κοινές συνήθειες που μια θεραπεύτρια ζευγαριών λέει ότι πρέπει να σταματήσεις για χάρη της σχέσης σου
Πολλές από τις συνήθειες που μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση με την πάροδο του χρόνου είναι πολύ λιγότερο προφανείς ή σκόπιμες στην πράξη.

Με λίγη σκέψη σχετικά με μια τρέχουσα ή προηγούμενη σχέση, μπορεί να είσαι σε θέση να μαντέψεις μερικά από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να πείς ή να κάνεις σε έναν σύντροφο - όπως να τον χαρακτηρίσεις ή να τον επικρίνεις σε έναν τσακωμό ή να του δώσεις ένα τελεσίγραφο. Αλλά πολλές από τις κακές συνήθειες που μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση με την πάροδο του χρόνου είναι πολύ λιγότερο προφανείς ή σκόπιμες στην πράξη.

Σύμφωνα με τη θεραπεύτρια ζευγαριών Elizabeth Earnshaw, συνιδρύτρια της πλατφόρμας συμβουλευτικής σχέσεων Ours, μερικές από αυτές τις συνήθειες αυτές μπορούν στην πραγματικότητα να πηγάζουν από καλές προθέσεις, κάτι που τις κάνει ακόμα πιο δύσκολο να αναγνωριστούν. Διάβασε παρακάτω για τα πιο συνηθισμένα που βλέπει η Earnshaw.

Αναλαμβάνεις την πλειοψηφία των κοινών σας ευθυνών
Μια εξαιρετικά άνιση κατανομή των εργασιών που πρέπει να κάνεις εσύ και ο σύντροφος σου
- είτε πρόκειται για δουλειές του σπιτιού, τη φροντίδα του παιδιού, τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού ή ακόμα και μικρά πράγματα όπως η ανταπόκριση σε αμοιβαίες προσκλήσεις - είναι βέβαιο ότι θα υποβαθμίσει την ποιότητα της σχέσεις σας με την πάροδο του χρόνου.

«Αυτό που βλέπω συχνά να συμβαίνει είναι ότι στην αρχή μιας σχέσης ή αφού δύο άτομα μετακομίσουν μαζί, ένα άτομο θα υπερλειτουργεί, επομένως είναι εκείνος που αλλάζει πάντα το χαρτί υγείας, πλένει τα πιάτα και μαζεύει τις κάλτσες», λέει η Earnshaw. «Αλλά μετά η ζωή αρχίζει να επιδεινώνεται, και πρέπει να ασχοληθείς με την αυξανόμενη σταδιοδρομία σου, ή έχεις παιδιά, ή μετακομίζεις σε έναν μεγαλύτερο χώρο και μετά, το να είσαι αυτός που συνεχίζει να φροντίζει τα πάντα, αρχίζει να γεννά δυσαρέσκεια».

Το δύσκολο πράγμα είναι να πετύχεις μια (περίπου) ισορροπημένη κατανομή αυτών των εργασιών πριν φτάσετε σε αυτό το σημείο. Αν και μπορεί να θέλεις να κάνεις πράγματα για τον σύντροφό σου - και αυτό σίγουρα δεν είναι κακό - όταν γίνεται πρότυπο ή ακόμα και σιωπηρή σύμβαση της σχέσης ότι πρόκειται να αναλάβεις τις περισσότερες ή όλες τις κοινές εργασίες, είναι είναι βέβαιο ότι θα γίνει εξουθενωτικό και μη βιώσιμο με τον καιρό, λέει η Earnshaw.

Πότε να αναζητήσεις συμβουλευτική γάμου: 6 σημάδια, σύμφωνα με τους ειδικούς

Γεμίζετε υπερβολικά τα προγράμματα σας με χόμπι και δραστηριότητες
Είναι υπέροχο να είσαι ένα ενδιαφέρον άτομο που του αρέσει να κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα και είναι υπέροχο να βγαίνεις και με έναν από αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά όταν συνδυάζετε τις ζωές σας, το άθροισμα μπορεί γρήγορα να γίνει προβληματικό. Εάν αθροίσετε τα πράγματα που έχεις επιλέξει να κάνεις, εκείνα που εκείνος επιλέξει να κάνει, και όσα κάνετε μαζί και καταλήξετε σε έναν αριθμό που δεν είναι λογικός για την καθημερινή ζωή, έχετε υπερβάλλει με τρόπο που θα μειώσει την ικανότητά σας να κάνετε τα πράγματα που αγαπάτε και παρεμποδίζετε την ποιότητα της σχέσης σας.

Αφήνετε το προσωπικό άγχος να συσσωρευτεί μέσα σας (αντί να το μοιράζεστε)
Αν είχατε ποτέ έναν τσακωμό ή διαφωνία και το λήξατε λέγοντας: «Δεν είσαι εσύ, απλώς είμαι αγχωμένος για τη δουλειά», ξέρετε πόσο εύκολα το ατομικό άγχος ενός ατόμου μπορεί να διεισδύσει στη δυναμική μιας σχέσης. Αλλά το να προσπαθείς να κρατήσεις το άγχος μέσα σου – αντί να βρεις χρόνο για να το μοιραστείς με έναν σύντροφο – μπορεί στην πραγματικότητα να το κάνει χειρότερο.

Αυτό συνήθως εκδηλώνεται με έναν από τους δύο τρόπους. Υπάρχει το άτομο του οποίου το εσωτερικό άγχος του το κάνει να συμπεριφέρεται σκληρά ή ευερέθιστα και υπάρχει το άτομο που απλώς κλείνεται και δε μιλάει, λέει η Earnshaw. Και οι δύο αυτές κακές συνήθειες σχέσεων μπορεί να είναι δύσκολο να τις κόψεις επειδή είναι φυσικές στρατηγικές αντιμετώπισης της δυσφορίας του αισθήματος του στρες, λέει. Αλλά είναι επίσης βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν περιττή ένταση και απόσταση με την πάροδο του χρόνου.

Το αντίδοτο; Χρησιμοποιήστε τη σχέση σας για να αντιμετωπίσετε το άγχος από κοινού, αντί να επιτρέψετε στο άγχος να σας καταβάλει. Αυτό απαιτεί και τα δύο άτομα να δεσμεύονται σε μια σύντομη καθημερινή συνομιλία σχετικά με το άγχος που μπορεί να νιώθει ο καθένας και να το κάνουν σε μια συμφωνημένη ώρα (ώστε να μην καταλήξετε στο σενάριο όπου ένα άτομο προσπαθεί να μιλήσει για το φρικτό του αφεντικό ενώ ο άλλος είναι στη μέση της αγαπημένης τους τηλεοπτικής σειράς, για παράδειγμα).