5 σημάδια ότι έχεις σχέση με έναν νάρκισσο και πώς θα ξεφύγεις

01.12.2020
5 σημάδια ότι έχεις σχέση με έναν νάρκισσο και πώς θα ξεφύγεις
Εάν ανησυχείς ότι μπορεί να είσαι το θύμα ενός νάρκισσου, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω σημάδια. Ο έρωτας με την πρώτη ματιά μπορεί να συμβεί και δεν θέλουμε να την παραβλέψουμε, αλλά αν διαπιστώσεις κάποια από τις προειδοποιήσεις που αναφέρονται παρακάτω μπορεί να είναι ώρα να κάνεις ένα βήμα πίσω και να επανεκτιμήσεις το μέλλον της σχέσης σου.

Κινείται γρήγορα

Η πλειοψηφία των υγιών σχέσεων ξεκινά με ένα έντονο συναίσθημα και ρομαντικές χειρονομίες. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά κάνει πολύ θολή τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ενός ατόμου που είναι πραγματικά ερωτευμένος και του νάρκισσου. Η διάκριση εδώ μπορεί να εντοπιστεί στην ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται μια σχέση. Οι νάρκισσοι θα κινηθούν γρήγορα, για να σε παγιδεύσουν το συντομότερο δυνατό, προτού έχεις χρόνο να το σκεφτείς και να εξετάσεις τα πράγματα ορθολογικά.

Να έχεις το νου σου για ένα άτομο που μπορεί να μιλήσει για γάμο ή αγάπη μέσα στους πρώτους μήνες.

Η ατάκα «τι είμαστε;»

Έρχεται ένα σημείο στις περισσότερες σχέσεις όπου είσαι έτοιμη να ορίσεις τον εαυτό σου. Ίσως ως φίλος και φίλη, εραστές, σύντροφοι ή με οτιδήποτε είσαι ευχαριστημένη. Ένας νάρκισσος μπορεί να θέλει να συμπεριφέρεσαι όπως η σύντροφός του (για παράδειγμα, ζητάει τη σεξουαλική αποκλειστικότητα), αλλά συνήθως είναι απρόθυμος να ορίσει τη σχέση σας ως τέτοια, επειδή φοβάται ότι ενδέχεται να χάσει κάποιαν άλλη που μπορεί να του προσφέρει περισσότερα από αυτά που λαχταρά.

Δεν έχει στενούς φίλους

Οι περισσότεροι νάρκισσοι έχουν βαθιές και τρέχουσες φιλίες. Μπορεί να έχουν μερικούς παλιούς φίλους με τους οποίους συναντιούνται κάπου κάπου ή κάποιους απλούς γνωστούς. Αλλά οι αληθινοί φίλοι που βλέπουν τακτικά δεν είναι προτεραιότητα του νάρκισσου. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορούν να υποδυθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι φιλίες απαιτούν να δίνεις και να παίρνεις και ο νάρκισσος ξέρει μόνο πώς να παίρνει.

Δεν έχει καθόλου αίσθηση του χιούμορ

Τα αστεία βασίζονται σε κοινές εμπειρίες για πράγματα που πάνε στραβά (όπως οι προηγούμενες σχέσεις), το απροσδόκητο συμβάν ή απλώς αμηχανία. Εάν δεν μπορείς να μοιραστείς αυτές τις εμπειρίες με τον σύντροφο σου, τότε με ποιον μπορείς να το κάνεις; Αλλά ένας νάρκισσος δεν ενδιαφέρεται να δει τις αδυναμίες σου ή τις δικές του. Είναι «τέλειος» και θέλει να είσαι και εσύ «τέλεια». Εάν δεν γελάς στη σχέση σου, ίσως είναι καιρός να σκεφτείς γιατί συμβαίνει αυτό.

Zητάει πολλές πληροφορίες

Κατά τη διάρκεια του ερωτικού βομβαρδισμού, μπορεί να φαίνεται ότι είναι αυτός που σου ζητάει να ανοιχθείς. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν να ενδιαφέρεται πραγματικά για εσένα, αλλά η Lisa Concepcion, ειδική για γνωριμίες και σχέσεις, εξήγεί στο Considerable ότι υπάρχει ένας άλλος λόγος που μπορεί o νάρκισσος να κάνει τόσες πολλές ερωτήσεις.

«Οι νάρκισσοι θέλουν να μάθουν τα πάντα για εσένα, ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον σου αργότερα. Όταν σε ρωτούν για την παιδική σου ηλικία και τους γονείς σου, νομίζεις ότι είναι επειδή θέλουν να έρθουν πιο κοντά μαζί σου. Αυτή δεν είναι η αλήθεια. Συλλέγουν δεδομένα για χρήση όταν ξεκινήσει το στάδιο της υποτίμησης και η υψηλή χειραγώγηση. Θα ρωτήσουν για τα οικονομικά επειδή οι νάρκισσοι θα προσπαθήσουν να σε εξαντλήσουν οικονομικά. Θα κλέψουν, θα χειραγωγήσουν, θα πουν ψέματα. Ποτέ μην δίνεις χρήματα σε έναν νάρκισσο».

Eγκαταλείποντας έναν νάρκισσο

Οι νάρκισσοι δεν κάνουν σχέσεις, παίρνουν όμηρους. Το να τελειώσεις μια σχέση με έναν νάρκισσο μπορεί να γίνει με έναν από τους δύο τρόπους. Είτε θα σε εγκαταλείψει, θα εξαφανιστεί και δεν θα ακούσεις ξανά για αυτόν είτε θα πρέπει να βρεις έναν τρόπο να ξεφύγεις.

Ο νάρκισσος είναι αλληλοεξαρτώμενος. Εάν ξεκινήσεις τον χωρισμό, θα κάνει ότι μπορεί για να σε μεταπείσει και να «κερδίσει». Το να φύγεις είναι μεγάλη ταπείνωση για αυτόν γιατί θα κάνεις ζημιά στην εύθραυστη αυτο-εικόνα του. Για να φύγεις με επιτυχία, πρέπει να επιστρέψεις στην προσοχή σου στον εαυτό σου. Θα αναγκαστείς να ξαναχτίσεις τον εαυτό σου από την αρχή. Προσπάθησε να αποκαταστήσεις τις σχέσεις με τους φίλους και την οικογένειά σου και να βρεις δραστηριότητες και χόμπι για να απασχοληθείς. Ένας νάρκισσος απορροφά τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια και θα πρέπει να εστιάσεις ξανά στο πώς σκέφτεσαι και ζεις. Δημιούργησε ισχυρά όρια και τήρησε τα.