Νέα σχέση, ίδια προβλήματα; Ίσως αυτός είναι ο λόγος

17.05.2025
Νέα σχέση, ίδια προβλήματα; Ίσως αυτός είναι ο λόγος
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash
Άραγε το είχες σκεφτεί ποτέ;

Το να τελειώσεις μια σχέση δεν είναι τόσο απλό όσο θα θέλαμε. Δεν θα ήταν υπέροχο όμως; Να καταλάβεις τι δεν πήγε καλά, να κρατήσεις τα καλά, και να προχωρήσεις μπροστά με όσα έμαθες; Να ξυπνήσεις ένα πρωί και να ξεκινήσεις από την αρχή, αυτό θα ήταν το όνειρο. Αλλά η αλήθεια είναι πως μπορεί να χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια, για να μαζέψεις τα κομμάτια σου και να προχωρήσεις. Και όταν τελικά το καταφέρεις, ίσως ανακαλύψεις ότι ακόμα «κουβαλάς» προηγούμενες σχέσεις, ακόμα κι αν είσαι σε μια νέα και κατά τα άλλα ευτυχισμένη.

Όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, αυτό είναι κομμάτι του ραντεβού και των σχέσεων: γνωρίζεσαι, ερωτεύεσαι, χωρίζεις, ζεις, μαθαίνεις... και ακόμα ανατριχιάζεις στη σκέψη του πώς κάποιος πρώην σε έκανε να νιώθεις ανεπαρκής. Δεν το έχεις ξεπεράσει, και κανείς δεν σε κατηγορεί.

Ακόμα κι αν ο χωρισμός ήταν «πολιτισμένος», κάποια συναισθήματα είναι δύσκολο να τα αφήσεις πίσω και συχνά επηρεάζουν τον τρόπο που προσεγγίζουμε καινούργιες σχέσεις. Μπορούμε, άραγε, ποτέ να απαλλαγούμε πλήρως από αυτά; Ή μήπως απλώς τα κουβαλάμε και δημιουργούμε τα ίδια προβλήματα ξανά και ξανά; Αν νιώθεις ότι οι παλιές σχέσεις σου βάζουν εμπόδια στις καινούργιες, δεν είσαι μόνος/η. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να το ξεπεράσεις και να χτίσεις κάτι υγιές και όμορφο.

Δες αλλιώς την έννοια της «κάθαρσης»

Το «πρέπει να πάρεις closure» είναι από εκείνες τις συμβουλές που ακούγονται πιο ενοχλητικές παρά χρήσιμες. Συνήθως σημαίνει να βγεις με τον πρώην για να λύσετε όλα σας τα θέματα, και δεν ξέρω για σένα, αλλά εμένα μου ακούγεται σαν εφιάλτης. (Και ειλικρινά, αμφιβάλλω αν ο καινούριος σου σύντροφος θα ήταν cool με αυτό.)

Η αλήθεια είναι ότι η ανάγκη να κλείσει ένα κεφάλαιο έχει βάση, απλώς δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει μια άβολη συνάντηση με κάποιον που σε πλήγωσε. Μπορείς να δεις την έννοια του closure ως «ολοκλήρωση» και όχι ως «τελείωμα». Δεν σου λείπει κάτι, δεν σου πήρε κανείς κάτι. Ήσουν και είσαι ολόκληρος/η. Το να το δεις έτσι μπορεί να σε βοηθήσει να βάλεις τον εαυτό σου πλήρως στη νέα σου σχέση, ακόμα κι αν υπάρχουν κομμάτια μέσα σου που χρειάζονται ακόμη φροντίδα.

"Είσαι πλήρης τώρα, και ήσουν πλήρης και πριν. Ο/η πρώην σου δεν σου πήρε τίποτα, άρα δεν χρειάζεσαι τίποτα από αυτόν/η για να προχωρήσεις."

Ανέλαβε την ευθύνη για το πώς σε επηρέασαν οι προηγούμενες σχέσεις

Είναι πολύ εύκολο να σκεφτόμαστε τι έκανε ο άλλος και κατέστρεψε τη σχέση, αλλά σπάνια σταματάμε να δούμε και τη δική μας πλευρά. Κανείς δεν είναι τέλειος. Ούτε αυτοί, ούτε εμείς.

Όταν παραδεχτείς τις δικές σου αδυναμίες, μπορείς να αρχίσεις να τις δουλεύεις και να σταματήσεις να κουβαλάς το παρελθόν στο παρόν. Για παράδειγμα: κάποτε ήμουν σε μια σχέση που ο άλλος δεν ήθελε να την ξέρει κανείς. Εμένα δεν μου άρεσε, αλλά δεν είπα τίποτα γιατί ήθελα να του αρέσω. Δεν ήθελα να δημιουργήσω ένταση. Τι έγινε; Άρχισα να νιώθω ανεπαρκής, να αναρωτιέμαι γιατί δεν με δείχνει δημόσια, γιατί ντρέπεται;

Στην τελική όμως, εγώ το επέτρεψα. Το ανασφαλές συναίσθημα που κουβάλησα σε επόμενες σχέσεις, δημιουργήθηκε επειδή δεν υπερασπίστηκα τον εαυτό μου τότε. Αν δεν το αναγνώριζα, θα συνέχιζα να έχω τις ίδιες ανασφάλειες ξανά και ξανά.

Μίλα για τους φόβους σου

Δεν είναι παράλογο να φοβάσαι ότι αυτό που χάλασε την προηγούμενη σχέση σου, θα χαλάσει και την επόμενη. Ειδικά αν έχεις περάσει μια δύσκολη ή τοξική εμπειρία, η προδοσία, είτε σου είπαν ψέματα είτε σε απάτησαν, αφήνει σημάδια.

Αλλά αυτοί οι φόβοι, όσο αληθινοί κι αν νιώθουν, μπορούν να «σαμποτάρουν» μια νέα, υγιή σχέση. Μπορεί να είσαι με έναν υπέροχο άνθρωπο που σε σέβεται, σε αγαπά και σου είναι απόλυτα πιστός, κι όμως να νιώθεις άγχος κάθε φορά που βγαίνει έξω με φίλους. "Κι αν γνωρίσει κάποια άλλη;" "Κι αν μου πει ψέματα;" Αυτές οι σκέψεις υπάρχουν, και είναι ανθρώπινες. Αλλά δεν είναι η αλήθεια.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να μιλάς γι' αυτούς τους φόβους. Μπορείς να το κάνεις με έναν φίλο, με ψυχολόγο, ή και με τον ίδιο σου τον σύντροφο. Το να αναγνωρίσεις ότι είναι φόβοι και όχι γεγονότα, είναι το πρώτο βήμα για να μην τους αφήσεις να επηρεάζουν τη σχέση σου.

"Η νέα σου σχέση είναι μια εντελώς καινούργια ιστορία. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να τη ζήσει διαφορετικά."

Επίτρεψε στον εαυτό σου να ζήσει τις σχέσεις αλλιώς

Ξέρεις τι λένε, η σύγκριση είναι ο εχθρός της ευτυχίας. Μην συγκρίνεις τη νέα σου σχέση με την προηγούμενη. Μην συγκρίνεις τον νέο σου άνθρωπο με τον πρώην. Είναι κάτι τελείως καινούργιο.

Αν έχεις πληγωθεί πολλές φορές, μπορεί να περιμένεις ότι θα γίνει πάλι το ίδιο. Ή ίσως ήσουν με κάποιον που θεωρούσες «τον έναν» και τελικά δεν έκατσε, λόγω απόστασης, δουλειάς, χρόνου. Δεν μπορώ να σου υποσχεθώ ότι δεν θα συμβούν ξανά δυσκολίες, αλλά αν ξεκινήσεις με την πεποίθηση ότι όλα θα πάνε στραβά, τότε δεν δίνεις καμία ευκαιρία στο καινούργιο.

Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να ζήσει αυτή τη νέα σχέση χωρίς τα «φαντάσματα» του παρελθόντος. Αν το κάνεις, μπορεί να ανακαλύψεις ότι είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόσουν.

Τελευταία τροποποίηση στις 17.05.2025 - 08:40