Πώς να ξεπεράσεις πιο εύκολα μια σχέση που τελείωσε, σύμφωνα με τη συμβουλή ενός ψυχολόγου

22.08.2023
Πώς να ξεπεράσεις πιο εύκολα μια σχέση που τελείωσε, σύμφωνα με τη συμβουλή ενός ψυχολόγου
Ο δρόμος για τη θεραπεία μετά από έναν χωρισμό μπορεί να είναι έ\να σοκ για το σύστημα του σώματος σου, ειδικά αν ο χωρισμός δεν ήταν δική σου απόφαση.

Μπορεί να νιώθεις ότι ο κόσμος όπως τον ήξερες, δεν υπάρχει πια και μένεις να προσπαθείς να βρεις πώς να ξεκινήσεις από την αρχή. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι δύσκολη για οποιονδήποτε, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: το να θάβεις τα συναισθήματά σου ή το να προχωρήσεις γρήγορα σε κάποια νέα σχέση, δεν είναι οι γρήγορες λύσεις που μπορεί να φαίνονται.

Πώς να ξεπεράσεις κάποιον που αγαπάς

Αν αγαπούσες κάποιον, η σχέση μπορεί να ήταν σοβαρή, κάτι που μπορεί να κάνει τη θεραπεία πρόκληση. Αλλά ας δούμε τα πράγματα ένα ένα : «Είναι σημαντικό να ορίσουμε τι εννοούμε όταν λέμε “να ξεπεράσεις” κάποιον που αγαπάς», λέει στο Bustle ο ψυχολόγος Δρ. Ernesto Lira de la Rosa. Για πολλούς ανθρώπους, σημειώνει, «το να ξεπεράσουν κάποιον που αγαπούν, σημαίνει να αφιερώνουν χρόνο για να επεξεργαστούν τη σχέση και τις πολλές αναμνήσεις και εμπειρίες».

Για να γίνει αυτό, ο Δρ. Lira de la Rosa προτείνει να καταγράψεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου καθώς προκύπτουν, να μιλήσεις με έμπιστους φίλους ή αγαπημένα σου πρόσωπα και να αναζητήσεις θεραπεία που θα σε βοηθήσει να περιηγηθείς στα συναισθήματά σου.

Μόλις χώρισες; 10 συμβουλές για να ανακάμψεις λίγο πιο εύκολα

Μπορεί να είναι δελεαστικό να μεταβείς γρήγορα σε μια νέα σχέση επειδή η εισροή νέων και επίπονων συναισθημάτων μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά, ο Δρ. Lira de la Rosa εξηγεί: «Οι άνθρωποι που δίνουν στον εαυτό τους χρόνο για να θεραπευτούν, να επεξεργαστούν και να μείνουν για ένα διάστημα με τα δύσκολα συναισθήματά τους γύρω από έναν χωρισμό, τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα από εκείνους που αποφεύγουν αυτές τις εμπειρίες».

Πώς να ξεπεράσεις κάποιον με τον οποίο απλά βγαίνεις

Ακριβώς επειδή βγήκες μόνο σε λίγα ραντεβού με κάποιον, σίγουρα δεν σε πονάει λιγότερο όταν αποφασίζετε να χωρίσετε τους δρόμους σας. Για να βοηθηθείς να ξεπεράσεις τη σχέση, προσπάθησε να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου εάν πληγώθηκες, ακόμα κι αν δεν το χαρακτήρισες ποτέ ως σχέση. Αυτό μπορεί να φαίνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. «Σκέφτομαι τις λέξεις συμπόνια και αυτό- ηρεμία σε αυτή τη διαδικασία», λέει ο ψυχολόγος.

«Μπορεί να χρειαστεί να μιλήσουμε στον εαυτό μας με τρόπο που να δείχνει ότι νοιαζόμαστε και τον βοηθάμε. Μπορεί επίσης να κάνουμε πράγματα που μας προσφέρουν άνεση, όπως να παρακολουθήσουμε μια αγαπημένη εκπομπή ή μια ταινία, να πιούμε καφέ με ένα φίλο μας, να περιποιηθούμε τον εαυτό μας με κάτι που μας αρέσει».

Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι τόσο σημαντικός μετά από ένα χωρισμό γιατί σου επιτρέπει να αντιμετωπίσεις την ταλαιπωρία σε μια δύσκολη κατάσταση, εξηγεί ο Δρ. Lira de la Rosa.

Ο καλύτερος τρόπος να χωρίσεις με κάποιον για τον οποίο νοιάζεσαι πραγματικά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Πώς να ξεπεράσεις κάποιον με τον οποίο δεν βγήκες ποτέ

«Είναι εύκολο για εμάς να χαθούμε σε μια συναισθηματική στάση όταν απλά κοιμόμαστε με κάποιον», λέει ο Δρ. Lira de la Rosa. Εξάλλου, το σεξ μπορεί να κάνει περίεργα πράγματα στον εγκέφαλο, όπως η απελευθέρωση χημικών ουσιών που σε κάνουν να αισθάνεσαι συνδεδεμένη με τον σύντροφό σου. «Αυτά τα συναισθήματα θα υποχωρήσουν τελικά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Μόλις υποχωρήσουν αυτά τα συναισθήματα, η λογική ή η ορθολογική μας νοοτροπία μπορεί να ξεκινήσει και να μπορέσουμε να κατανοήσουμε αυτές τις εμπειρίες».

Αντί να κρίνεις τα συναισθήματά σου, προσπάθησε να νιώσεις περήφανη για τον εαυτό σου που βρήκες μια ευκαιρία να περάσεις καλά. Προφανώς δεν είναι εύκολο το να σε απορρίψουν, αλλά η αναζήτηση θετικών γεγονότων μπορεί να βοηθήσει όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Όχι, ένας χωρισμός δεν είναι απαραίτητα μια αποτυχία

Πώς να ξεπεράσεις κάποιον που βλέπεις κάθε μέρα

Ένας χωρισμός με έναν συνάδελφο ή με κάποιον με τον οποίο μοιράζεσαι κοινούς φίλους μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίπονος επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθείς από τη σχέση, καθιστώντας πιο δύσκολη την επεξεργασία. Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως αναφέρει ο Δρ. Lira de la Rosa: «Μπορεί να έρθεις αντιμέτωπη με συναισθήματα και σκέψεις κάθε φορά που βλέπεις αυτό το άτομο».

Μην νιώθεις ντροπή ή άβολα να θέσεις όρια όταν τα χρειάζεσαι. Το να θέσεις ένα όριο μπορεί να μοιάζει σαν να ζητάς από τους συναδέλφους ή τους κοινούς φίλους σας να μην σε ενημερώνουν για το τι συμβαίνει με τον πρώην σου. Περιλαμβάνει επίσης τη μετάβαση στο σπίτι μετά τη δουλειά για ένα αφρόλουτρο αντί να πηγαίνεις για ποτό με την παρέα από το γραφείο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τον πρώην σου.

Προσπάθησε να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι η επιβράδυνση είναι καλό πράγμα. «Όταν προσπαθούμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα, αρνούμαστε στον εαυτό μας την ευκαιρία να βιώσουμε όλα τα συναισθήματα που έρχονται με το τέλος μιας σχέσης», εξηγεί ο Δρ. Lira de la Rosa.

Τελευταία τροποποίηση στις 22.08.2023 - 12:43