Self-tanners: Μύθοι και πραγματικότητες 

Self-tanners: Μύθοι και πραγματικότητες 
Πολύ δημοφιλή τα αυτομαυριστικά προϊόντα τα τελευταία χρόνια, όντως. Μήπως, όμως, δεν είναι τόσο αθώα;

Ήρθε το καλοκαίρι και δεν βλέπουμε την ώρα να ξεχυθούμε στις παραλίες και να μαυρίσουμε. Ωστόσο, πολλές γυναίκες πριν βγουν στην παραλία χρησιμοποιούν αυτομαυριστικά καθώς δίνουν στο δέρμα τους τη χρυσαφένια λάμψη που συνήθως έρχεται μόνο μετά από μέρες ηλιοθεραπείας (αλλά χωρίς όλους τους κινδύνους).

Ετοιμάζεσαι για παραλία; Τρεις βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνεις νωρίτερα

Προσοχή όμως, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, το στρώμα χρώματος δεν σε εμποδίζει να μαυρίσεις (ή και να καείς) από κάτω. Στην πραγματικότητα, ενώ η χρωστική ουσία κάθεται στην επιφάνεια του δέρματος, δεν προστατεύει από τις ακτίνες UVA/UVB ούτε δημιουργεί οποιαδήποτε μορφή φράγματος κατά των εγκαυμάτων.

Τι σημαίνει αυτό; Θα πρέπει ακόμα και μετά τη χρήση αυτομαυριστικού, να φοράς (και να εφαρμόζεις συχνά) ένα καλό αντηλιακό ευρέος φάσματος. Αν και το μαύρισμα μπορεί να φαίνεται αληθινό, αυτό το πιο σκούρο χρώμα σχηματίζεται από μια αντίδραση μεταξύ του δραστικού συστατικού των περισσότερων αυτομαυριστικών που ονομάζεται διυδροξυακετόνη (DHA) και των αμινοξέων στο δέρμα σου.

Αυτό διαφέρει από την έκθεση του δέρματός σου στις ακτίνες UV του ήλιου, οι οποίες στη συνέχεια αναγκάζουν τη μελανίνη να εξαπλωθεί στην επιφάνεια για να την προστατεύσει από τη φθορά, δημιουργώντας έτσι τo πιο σκούρo χρώμα στο δέρμα σου. Αυτό σημαίνει ότι εάν μαυρίσεις με σπρέι ή χρησιμοποιήσεις αυτομαυριστικό πριν από τις διακοπές, αυτό δεν σε εμποδίζει από το να μαυρίσεις (και να καείς) από κάτω.

Τα 6 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις αν καείς από τον ήλιο

Γι' αυτό θα πρέπει να απλώνεις άφθονο αντηλιακό - ειδικά επειδή το πιο βαθύ χρώμα θα μπορούσε επίσης να κρύψει το ηλιακό έγκαυμα, που σημαίνει ότι μπορεί να μην παρατηρήσεις το κοκκίνισμα του δέρματος μέχρι να είναι πολύ αργά. Μην αφήσεις αυτή την ψεύτικη λάμψη να σε ξεγελάσει και να πιστεύεις ότι χρειάζεσαι χαμηλότερο δείκτη προστασίας: και πάλι, το δέρμα σου δεν είναι πραγματικά μαυρισμένο. Να χρησιμοποιείς πάντα SPF 30 ή μεγαλύτερο όταν είσαι έξω στον ήλιο, που είναι ο χαμηλότερος αριθμός που προτείνουν οι δερματολόγοι.

Τελευταία τροποποίηση στις 06.06.2023 - 08:46