Οι ειδικοί ευεξίας μοιράζονται τον Νο. 1 τρόπο για να καταπολεμήσεις το άγχος με την αρωματοθεραπεία

12.10.2022
Οι ειδικοί ευεξίας μοιράζονται τον Νο. 1 τρόπο για να καταπολεμήσεις το άγχος με την αρωματοθεραπεία
Οι απλοί, πρακτικοί τρόποι να κάνεις την αρωματοθεραπεία μέρος της καθημερινότητας του και να επωφεληθείς από αυτήν

Σε ό,τι αφορά το άγχος, υπάρχουν όλων των ειδών οι διαφορετικές τακτικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να το καταπνίξουν, από τη μετάβαση στη θεραπεία και το διαλογισμό μέχρι την εξάσκηση της αναπνοής. Αλλά ένας άλλος απλός - και προσιτός - τρόπος για να μειώσεις το άγχος είναι μέσω της όσφρησής σου. Αν αναρωτιέσαι ποια είναι τα καλύτερα εργαλεία αρωματοθεραπείας για την καταπολέμηση του άγχους, θα χαρείς όταν μάθεις ότι είναι άμεσα διαθέσιμα και πιο προσιτά από ό,τι φαντάζεσαι.

Το εύκολο κόλπο που μπορείς να κάνεις στο ντους και θα κάνει το άρωμα σου να διαρκέσει όλη μέρα

Η αρωματοθεραπεύτρια Amy Galper είναι η ιδρύτρια της πρώτης σχολής αρωματοθεραπείας της Νέας Υόρκης - του New York Institute of Aromatherapy - και συγγραφέας του βιβλίου «The Ultimate Guide to Aromatherapy». Λέει ότι η όσφρησή μας συνδέεται άμεσα με το ασυνείδητό μας: το μεταιχμιακό μας σύστημα. Αυτό είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της παραγωγής όλων των ορμονών μας και άλλων φυσιολογικών χημικών ουσιών που ελέγχουν τα σωματικά μας συστήματα και τα συναισθήματά μας. «Έτσι, όταν μυρίζουμε κάτι ευχάριστο, πυροδοτεί κυριολεκτικά την παραγωγή ορμονών και άλλων φυσιολογικών χημικών ουσιών που, με τη σειρά τους, πυροδοτούν αυτό που είναι γνωστό ως ‘ανταπόκριση χαλάρωσης’. Το ίδιο συμβαίνει όταν μυρίζουμε κάτι με το οποίο συνδέουμε με φόβο ή αρνητική συναισθηματική απόκριση – το σώμα ενεργοποιεί έπειτα την απελευθέρωση ‘ορμονών του στρες’. Έτσι, χρησιμοποιώντας το άρωμα για να ενεργοποιήσουμε την ηρεμία, καταπολεμούμε την αντίδραση του σώματός μας στο στρες», λέει η ίδια.

Όσον αφορά τα εργαλεία αρωματοθεραπείας, η Galper και άλλοι ειδικοί έχουν μερικές ιδέες για το πώς να νιώσεις πιο ήρεμη και άνετη.

Εισέπνευσε ένα αιθέριο έλαιο
Η Galper λέει ότι τα αιθέρια έλαια (σε σχέση με τα συνηθισμένα αρωματικά έλαια, τα οποία παρασκευάζονται σε εργαστήριο και δεν είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά) είναι ο πρωταρχικός τρόπος για να χρησιμοποιήσεις την αρωματοθεραπεία για να περιορίσεις το στρες και το άγχος σου. «Ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος να τα χρησιμοποιήσεις είναι να τα μυρίσεις», λέει. «Απλώς το να τα μυρίζουμε περιοδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας - είτε απευθείας από τα μπουκάλια είτε χρησιμοποιώντας μια προσωπική συσκευή εισπνοής - μπορεί να έχει τρομερή επίδραση στο μυαλό μας». Ενώ μερικοί άνθρωποι συνιστούν την εφαρμογή αιθέριων ελαίων στο δέρμα – σε σημεία όπως οι καρποί ή ο λαιμός - η Galper δε συμφωνεί. «Δεν θα συνιστούσα απευθείας εφαρμογή στο δέρμα, επειδή τα έλαια είναι πολύ συμπυκνωμένα, επομένως θα πρέπει να τα αραιώσεις πρώτα με ένα λάδι όπως το λάδι καρύδας. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία εάν το δέρμα σου εκτεθεί στο ηλιακό φως μετά την εφαρμογή του λαδιού».

Η Valerie Oula, διευθύντρια δονητικής ενεργειακής θεραπείας στο THE WELL, συμφωνεί ότι τα αιθέρια έλαια μπορούν να σε χαλαρώσουν εάν αισθάνεσαι άγχος, καθώς και να βοηθήσουν στον ύπνο και την αϋπνία (και ο περισσότερος ύπνος μπορεί επίσης να σε κάνει να αισθάνεσαι λιγότερο ανήσυχη). «Δουλεύουν μέσω του οσφρητικού συστήματος κατά την εισπνοή και στοχεύουν την αμυγδαλή, το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου. Και όταν είσαι πιο χαλαρή, έχεις στην πραγματικότητα περισσότερη ενέργεια διαθέσιμη στο σύστημά σου», λέει. Όσον αφορά το άρωμα που θα χρησιμοποιήσεις, λέει ότι είναι πολύ προσωπικό, επομένως θα πρέπει να μυρίσεις διάφορα αιθέρια έλαια και να δεις τι σου αρέσει. Προτείνει να δοκιμάσεις λεβάντα, φασκόμηλο ή λιβάνι. «Το λιβάνι είναι ένα έλαιο γείωσης. Τα αιθέρια έλαια που εξάγονται από ξύλα έχουν μια γείωση, σταθεροποιητική ενέργεια όπως ο κορμός ενός δέντρου που έχει ριζώσει γερά στη γη». Η Galper επίσης έχει μερικές συστάσεις για άρωμα αιθέριων ελαίων που πρέπει να δοκιμάσεις όταν θέλεις να μειώσεις το άγχος και να αισθάνεσαι πιο προσγειωμένη. Συμφωνεί με την Oula για τα χαλαρωτικά οφέλη του αιθέριου ελαίου λεβάντας και του λιβανιού και συνιστά επίσης να δοκιμάσεις γλυκό πορτοκάλι, μαύρο έλατο και βέτιβερ.

Πώς η «μικροδοσολογία» των συστατικών περιποίησης του δέρματος μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις τον ερεθισμό

Χρησιμοποίησε διαχυτή
Η Galper λέει ότι η διάχυση αιθέριων ελαίων είναι μια άλλη ευκαιρία για να απολαύσεις τα οφέλη τους για την ανακούφιση από το άγχος. Είτε χρησιμοποιείς αυτόνομο είτε αυτόν που συνδέεις στη θύρα USB του φορητού υπολογιστή σου, ένας διαχυτής θα διασκορπίσει το άρωμα σε όλο το δωμάτιο, επομένως είναι ένας παθητικός - αλλά αποτελεσματικός - τρόπος για να κάνεις την αρωματοθεραπεία σου. Μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις την ηρεμία σου ενώ εργάζεσαι και να αποτελέσει πλεονέκτημα για την πρωινή σου ρουτίνα και την ώρα του ύπνου. Και αν δεν έχεις διαθέσιμο διαχυτή — ακόμα — η Galper έχει μια απλή λύση. «Στίψε μερικές σταγόνες σε ένα βαμβάκι και μετά βάλε το βαμβάκι σε ένα άδειο μικρό βάζο ή μπουκάλι, μετά άνοιξέ το και μύρισέ το», λέει.

Χρησιμοποίησε αρωματικά κεριά - αλλά με προσοχή
Τα αρωματικά κεριά γίνονται επίσης ολοένα και πιο δημοφιλή - η Galper λέει ότι παρόλο που μπορούν να είναι μια καλή πηγή αρωματοθεραπείας, υπάρχει μια προειδοποίηση. «Το ενενήντα εννέα τοις εκατό των κεριών που πωλούνται στην αγορά χρησιμοποιούν αρωματικά έλαια, όχι αιθέρια έλαια, επομένως κάποιος μπορεί να έχει πονοκεφάλους, καθώς το άρωμα δεν είναι φυσικό», λέει. Συνιστά τη χρήση μιας μάρκας κεριών που χρησιμοποιεί αγνά αιθέρια έλαια.