Λευκές κηλίδες στα νύχια; Από τι προκαλούνται και τι μπορείς να κάνεις

26.05.2022
Λευκές κηλίδες στα νύχια; Από τι προκαλούνται και τι μπορείς να κάνεις
Η κατάσταση των νυχιών σου μπορεί να είναι ένας δείκτης της γενικής σου υγείας. Οποιεσδήποτε ανωμαλίες στα νύχια, όπως ξαφνικές αλλαγές χρώματος ή έντονο σπάσιμο, μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνουν ένα πιο σοβαρό υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Εάν παρατηρήσεις λευκές κηλίδες στα νύχια των χεριών ή των ποδιών σου, ίσως αναρωτιέσαι πώς δημιουργήθηκαν και αν είναι ή όχι λόγος ανησυχίας.

Τα υγιή νύχια έχουν συνήθως ένα ανοιχτόχρωμο χρώμα σε τόνους του δέρματος που είναι σταθερό σε όλο το νύχι και δεν έχουν αυλακώσεις, εσοχές και τυχόν κηλίδες ή σημάδια. Ωστόσο, εάν εμφανίσεις λευκές κηλίδες στα νύχια σου, τα καλά νέα είναι ότι η κατάσταση είναι γενικά αρκετά αβλαβής.

Ο δερματολόγος Anar Mikailov, εξηγεί στο Popsugar όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις λευκές κηλίδες στα νύχια σου. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τι προκαλεί τις λευκές κηλίδες στα νύχια, πώς να τις αντιμετωπίσεις ή να τις προλάβεις και πολλά άλλα.

6 τρόποι για να κάνεις τα νύχια σου πιο δυνατά

Πώς αναγνωρίζω τις λευκές κηλίδες στα νύχια μου;

Η λευκονυχία, η κατάσταση κατά την οποία τα νύχια είναι ολόκληρα ή εν μέρει λευκά, μπορεί να χωριστεί σε τρεις κύριους τύπους. «Η αληθινή λευκονυχία συμβαίνει εκεί όπου η ίδια η εξωτερική πλευρά των νυχιών είναι λευκή ή εν μέρει λευκή», λέει ο Mikailov. «Η φαινομενική λευκονυχία είναι όταν η πλάκα του νυχιού φαίνεται άσπρη λόγω της αλλαγής της κοίτης του νυχιού και η ψευδολευκονυχία είναι όταν η εξωτερική πλευρά του νυχιού έχει λευκές περιοχές λόγω εξωτερικών παραγόντων».

Τι προκαλεί λευκές κηλίδες στα νύχια;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν λευκές κηλίδες στα νύχια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φαρμάκων, όπως τα φάρμακα χημειοθεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου. Περιστασιακά, ελλείψεις μετάλλων, όπως ανεπάρκεια ασβεστίου ή ψευδαργύρου, μπορεί να προκαλέσουν λευκές κηλίδες στα νύχια. Ορισμένες αλλεργίες, όπως η αλλεργία στο βερνίκι νυχιών, μπορεί να προκαλέσουν λευκές κηλίδες, ακόμη και ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του ακρυλικού μανικιούρ μπορεί να προκαλέσουν λευκές κηλίδες.

Η πραγματική λευκονυχία και η φαινομενική λευκονυχία μπορεί να είναι σημάδια πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η πραγματική λευκονυχία συνήθως οφείλεται σε σημαντικές αλλαγές, όπως ψωρίαση, μόλυνση, καρδιακή ανεπάρκεια ή δηλητηρίαση από αρσενικό. Η φαινομενική λευκονυχία μπορεί να προκληθεί από νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, διαβήτη ή αναιμία.

Η ψευδολευκονυχία, ωστόσο, είναι πιο συχνή και συνήθως αρκετά αβλαβής. Μπορεί να προκληθεί από μύκητες στα νύχια, αλλαγές βερνικιού νυχιών ή βλάβη ή τραυματισμό στην κοίτη του νυχιού.

9 περιπτώσεις που τα νύχια αποκαλύπτουν προβλήματα στην υγεία σου

Μπορείς να αποτρέψεις τις λευκές κηλίδες στα νύχια;

Επειδή οι λευκές κηλίδες στα νύχια προκαλούνται συχνότερα από ζημιά ή τραυματισμό στην επιφάνεια των νυχιών, θα μπορούσες να προσπαθήσεις να είσαι πιο προσεκτική με τα νύχια σου, να σταματήσεις το δάγκωμα των νυχιών και να ζητήσεις από τις τεχνίτριες νυχιών να είναι προσεκτικές όταν κάνουν μανικιούρ.

Πώς να απαλλαγείς από τις λευκές κηλίδες στα νύχια

Το αν μπορείς ή όχι να απαλλαγείς από τις λευκές κηλίδες στα νύχια σου θα εξαρτηθεί από το τι τις προκάλεσε αρχικά. Αν θέλεις να καλύψεις τα λευκά σημάδια που προκαλούνται από την ψευδολευκονυχία στα νύχια σου, μπορείς να δοκιμάσεις να τα βάψεις με βερνίκι, διαφορετικά, θα πρέπει να περιμένεις να μεγαλώσουν τα νύχια σου. Αν οι λευκές κηλίδες προκαλούνται από υποκείμενο πρόβλημα ή χρόνια πάθηση, η απαλλαγή από αυτές θα είναι δύσκολη και θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου.