Όσα οι δερματολόγοι θέλουν να ξέρουμε για τη χρήση του σαμπουάν ως αφρόλουτρο

24.07.2021
Όσα οι δερματολόγοι θέλουν να ξέρουμε για τη χρήση του σαμπουάν ως αφρόλουτρο
Τι πρέπει να προσέξεις, σύμφωνα με επαγγελματίες δερματολόγους

Σε όλες μας έχει τύχει να τελειώσει το αφρόλουτρο μας πριν προλάβουμε να αγοράσουμε καινούργιο, με αποτέλεσμα να πλένουμε το σώμα μας με το σαμπουάν μας. Αν και φαίνεται ότι το σαμπουάν μπορεί να γίνει μια καλή εναλλακτική για το πλύσιμο του σώματος, δεδομένου ότι είναι και τα δύο καθαριστικά, ίσως χρειαστεί να ξανασκεφτείς πριν κάνεις μια τέτοια επιλογή.

Σύμφωνα με την δερματολόγο Blair Murphy-Rose, η χημική δομή των σαμπουάν και των αφρόλουτρων είναι πιο πολύ παρόμοια από διαφορετική. "Τα σαμπουάν και τα αφρόλουτρα συνήθως περιέχουν συστατικά που αναμιγνύονται καλά με λάδια και στη συνέχεια ξεπλένονται εύκολα με νερό για να απομακρυνθούν τα έλαια", εξηγεί. Ωστόσο, περιέχουν διαφορετικά συστατικά για την επίτευξη διαφορετικών πραγμάτων: "Τα σαμπουάν συχνά περιέχουν μαλακτικούς παράγοντες που κάνουν τα μαλλιά πιο ομαλά και πολλά αφρόλουτρα περιέχουν επίσης υγραντικά, μαλακτικά και αποφρακτικά για την ενυδάτωση του δέρματος", λέει η δερματολόγος Hadley King.

Επιπλέον, τα σαμπουάν συνήθως περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα επιφανειοδραστικών σε σύγκριση με τα αφρόλουτρα. "Συνήθως θέλουμε να αφαιρέσουμε λιγότερα από τα έλαια στα μαλλιά σε σύγκριση με τα έλαια στο δέρμα και η υψηλότερη συγκέντρωση επιφανειοδραστικού στα αφρόλουτρα προορίζεται να το επιτύχει, σε σύγκριση με τα σαμπουάν", εξηγεί η Murphy-Rose. "Τα σαμπουάν μπορεί να είναι φτιαγμένα με συστατικά που διατηρούν τα μαλλιά λεία, ενώ τα αφρόλουτρα φτιάχνονται για την απομάκρυνση της βρωμιάς και της λιπαρότητας".

Και οι δύο δερματολόγοι λένε ότι πρέπει σίγουρα να σκεφτείς δύο φορές πριν βάλεις αφρόλουτρο στα μαλλιά σου. "Δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα εάν χρησιμοποιούσες σαμπουάν ως αφρόλουτρο μόνο μια φορά, αλλά δεν θα συνιστούσα τη χρήση του αφρόλουτρου ως σαμπουάν, ακόμη και περιστασιακά", εξηγεί η Murphy-Rose. "Το σαμπουάν είναι γενικά σχεδιασμένο για να μην απογυμνώνει τα μαλλιών από τα φυσικά τους έλαια, αλλά η χρήση αφρόλουτρου στα μαλλιά σου μπορεί να τα αφήσει στεγνά, εύθραυστα και πιο δύσκολο να τα στυλιζάρεις".