Τι ακριβώς σημαίνει να μυρίζεις "σέξι";

03.03.2021
Τι ακριβώς σημαίνει να μυρίζεις "σέξι";
Οι ειδικοί αποκαλύπτουν την περίπλοκη σχέση μεταξύ του αρώματος, της έλξης και της διέγερσης.

Η αισθησιακή μουσική, ο χαμηλός φωτισμός και η προσεκτική επιλογή των ρούχων (ή μάλλον η έλλειψη τους) είναι μερικοί εξαιρετικοί τρόποι να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα αλλά το άρωμα είναι, επιστημονικά, ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να επηρεάσουμε τα συναισθήματά και να τα προκαλέσουμε σαρκικές παρορμήσεις.

Δες και αυτό: Πώς να επιλέξεις ένα νέο άρωμα μέσω ίντερνετ

Εξειδικευμένοι αρωματοποιοί εξηγούν ποιες νότες αρώματος μας προκαλούν συναισθήματα έλξης και επιθυμίας:

Ποια αρώματα χαρακτηρίζονται ως "σέξι";
Αν είναι αλήθεια ότι οι μυρωδιές μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα έλξης, επιθυμίας και λαχτάρας, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες νότες που μπορούν να το προκαλέσουν αυτό;

Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν αρκετές. Σύμφωνα με τον David Seth Moltz, αρωματοποιό και συνιδρυτή της D.S. & Durga, ενώ οι νότες αυτές ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, πολλοί άνθρωποι έλκονται από τα εσπεριδοειδή, τη λεβάντα, τα λουλούδια, το ξύλα, "και σε κάποιο βαθμό, το κεχριμπάρι και τα μπαχαρικά". Ο Moltz σημειώνει επίσης ότι η διέγερση μπορεί να προέρχεται από αρώματα δέρματος και ζωικής προέλευσης, όπως το "μοσχοκάρυδο και μόσχος".

Μεταξύ των ειδικών, οι ζωικές νότες παίρνουν την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τα πιο σέξι από όλα. "Οι ζωικές νότες είναι οι 'αθόρυβες' μυρωδιές του ανθρώπινου σώματος και των ζώων. Οι άνθρωποι τις θεωρούν από παλιά σέξι, και εξηγεί το γιατί μας έλκουν σημεία όπως ο λαιμός. Αυτές οι περιοχές συνδέονται με τη σεξουαλικότητα και το ίδιο το σεξ".

Άλλες δημοφιλείς αισθησιακές νότες είναι η βανίλια και το σανδαλόξυλο, δύο εκ των οποίων η Bee Shapiro, ιδρύτρια του Ellis Brooklyn, θεωρεί ισχυρά αφροδισιακά. "Η βανίλια είναι πολύ οικεία, φιλόξενη και νόστιμη. Σε μελέτες, η βανίλια έχει αποδειχθεί πως αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση στους άνδρες. Για το σανδαλόξυλο, υπήρχε μια μελέτη της οποίας οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τη δική τους αυτο-διέγερση. Η αυτο-διέγερση είναι πολύ σημαντική - το άρωμα δεν είναι μόνο για να προσελκύεις τους άλλους, αλλά να νιώθεις καταπληκτικά με τον τον εαυτό σου, το οποίο, νομίζω, με τη σειρά του θα σε έκανε πιο ελκυστική προς τους άλλους".

Ωστόσο, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι ότι αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως σέξι είναι βαθιά προσωπικό. "Δεν υπάρχουν αλάνθαστα σέξι αρώματα με επιστημονικά δεδομένα - το πώς αντιλαμβάνεται κανείς ένα άρωμα βασίζεται στην ατομική μνήμη".

Με βάση αυτά, η διαδικασία εύρεσης του δικού σου σέξι αρώματος δεν είναι τόσο απλή και μονοδιάστατη. Όταν δοκιμάσεις ένα άρωμα, αναρωτήσου πώς σε κάνει να αισθάνεσαι.