4 μυστικά φροντίδας για να έχεις πάντα καθαρά, αλλά και απαλά χέρια

05.12.2020
4 μυστικά φροντίδας για να έχεις πάντα καθαρά, αλλά και απαλά χέρια
Το 2020, μέσα από την πανδημία μάθαμε για τα καλά ότι η φροντίδα των χεριών δεν αφορά μόνο την υγεία τους αλλά είναι και το Α και το Ω για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού. Πώς πρέπει όμως να τα φροντίζεις σωστά, ξέρεις; Ιδού τα 4 βασικά σημεία που πρέπει να προσέχεις για να διατηρείς υγιή τα χέρια σου.

Ποτέ μην πλένεις τα χέρια σου με ζεστό νερό

Ενώ υπάρχει μια τεχνική για το σωστό πλύσιμο των χεριών δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τη θερμοκρασία του νερού. Δεν έχει μεγάλη σημασία, σύμφωνα με τον Michael Joshua Hendrix, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, ο οποίος λέει στο Womens Health Mag, ότι οποιαδήποτε θερμοκρασία νερού (κρύο ή ζεστό) θα καθαρίσει τα χέρια σου. Το ζεστό νερό όμως απογυμνώνει το δέρμα σου - κάτι που με το τακτικό πλύσιμο θα το κάνει χειρότερο. Για ένα πιο απαλό πλύσιμο αναζήτησε ένα καθαριστικό που να τα ενυδατώνει σε βάθος. Βασικό: Μην ξεχνάς να στεγνώνεις εντελώς τα χέρια σου μετά το πλύσιμο. «Τα μικρόβια εξαπλώνονται πιο εύκολα όταν τα χέρια είναι βρεγμένα» τονίζει.

Επίλεξε ένα απαλό απολυμαντικό

Τα απολυμαντικά χεριών είναι σημαντικά γιατί διατηρούν τα χέρια καθαρά όταν είσαι έξω αλλά η υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (πρέπει να έχουν τουλάχιστον 60% αλκοόλ για να είναι αποτελεσματικά) είναι επίσης «εξαιρετικά ξηραντική για τα νύχια και το δέρμα», λέει ο Dr Stern. Ευτυχώς, η αυξημένη ζήτηση των απολυμαντικών δημιούργησε μια μεγάλη ποικιλία φιλικών προς το δέρμα, για να έχεις επιλογές. Όπως με το σαπούνι και το νερό, όταν πρόκειται για την εφαρμογή απολυμαντικού, πρέπει να βεβαιωθείς ότι το αλείφεις σε κάθε χιλιοστό των χεριών σου. Συνέχισε να τα τρίβεις μέχρι να στεγνώσουν.

Διάβασε και αυτό: Πώς να έχεις πάντα απαλά χέρια το χειμώνα

Βάλε ενυδατική κρέμα κάθε φορά που πλένεις τα χέρια σου

Αισθάνεσαι τα χέρια σου να σε τραβάνε μετά το πλύσιμο; Αυτό συμβαίνει επειδή τα σαπούνια και τα απολυμαντικά «αφαιρούν το εξωτερικό στρώμα του δέρματος από τα φυσικά έλαια», λέει η Dana Stern, δερματολόγος που ειδικεύεται στην υγεία των χεριών. Σκέψου το έτσι: «Τα κύτταρα του δέρματος είναι τα τούβλα και το κονίαμα είναι τα διάφορα λιπίδια, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και των κεραμιδίων, που συγκρατούν τα κύτταρα μαζί για να δημιουργήσουν ένα φράγμα», λέει η Stern. Και δεδομένου ότι ο καθαρισμός των χεριών σου είναι ζωτικής σημασίας, η καλύτερη μέθοδος για την καταπολέμηση του ξηρού δέρματος είναι η ενυδάτωση των χεριών σου, τόσο εμμονικά όσο και με το να τα απολυμαίνεις.

Πρόσεξε τα πετσάκια σου

Όλο αυτό το πλύσιμο μπορεί να καταστρέψει τα νύχια σου - ιδιαίτερα τα πετσάκια σου («τη φυσική προστατευτική σφραγίδα των νυχιών», σύμφωνα με την Stern). «Όταν αυτή η σφραγίδα στεγνώσει και αφυδατωθεί, σπάει, επιτρέποντας στο νερό και την υγρασία να εισέλθει στην περιοχή των νυχιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επίπονες βακτηριακές λοιμώξεις, ερυθρότητα και πρήξιμο». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Stern λέει ότι δεν πρέπει ποτέ να κόβεις τα πετσάκια σου, αλλά να διατηρείς εκείνα τα σημεία υγιή σπρώχνωντάς τα πίσω μετά το ντους (όταν το δέρμα είναι μαλακό) και στη συνέχεια να εφαρμόζεις μια κρέμα για τα χέρια.

Βλέπεις το DIY μανικιούρ σου να ξεθωριάζει γρηγορότερα από ποτέ; Αυτό είναι επίσης αποτέλεσμα του συνεχή καθαρισμού. «Το πλύσιμο και η απολύμανση οδηγούν σε ταχύτερο ξεφλούδισμα», λέει η nail artist Jin Soon Choi. Τα καλά νέα: Η ενυδατική κρέμα μπορεί επίσης να βοηθήσει. Η Choi συνιστά την εφαρμογή της κρέμας σε όλα τα πετσάκια και τα νύχια και, στη συνέχεια, αν τους περνάς ένα top coat κάθε τρεις ημέρες για να διατηρήσεις το μανικιούρ σου, θα είναι σαν καινούργια.