Οι περιοχές του σώματος που (ίσως) δεν ξέρεις ότι μπορούν να καούν από τον ήλιο

26.07.2020
Οι περιοχές του σώματος που (ίσως) δεν ξέρεις ότι μπορούν να καούν από τον ήλιο
Πώς να προστατευτείς σωστά από τις ακτίνες του ήλιου

Ας το παραδεχτούμε - το να διατηρούμε το δέρμα μας προστατευμένο από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου πολλές φορές μας φαίνεται σαν δουλειά πλήρους απασχόλησης. Είναι δύσκολο να θυμόμαστε καθημερινά για να βάζουμε σωστά το αντηλιακό και να το ανανεώνουμε καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η έλλειψη προστασίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο δέρμα. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές μας, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν εφαρμόζουμε το αντηλιακό σε ορισμένες περιοχές που εξακολουθούν να είναι ευάλωτες σε αυτά τα είδη ζητημάτων. Παρακάτω, θα μάθεις τις πέντε περιοχές του σώματός σου που μπορεί να έχεις παραμελήσει στη ρουτίνα προστασίας σου.

Δες και αυτό: Φάκελος αντηλιακά: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

Λαιμός
Η ρουτίνα προστασίας του δέρματος δεν πρέπει να τελειώνει στο σαγόνι. Όπως εξηγεί η δερματολόγος Debra Jaliman, το δέρμα στο λαιμό είναι αρκετά λεπτό, καθιστώντας το πιο επιρρεπές σε ρυτίδες που προκαλούνται από βλάβες από τον ήλιο. "Ο λαιμός είναι από τα πιο ευαίσθητα σημεία στο να δείχνει σημάδια γήρανσης πολύ πιο γρήγορα από άλλα μέρη του σώματος".

Το πίσω μέρος των χεριών
Οι "πλάτες" των χεριών είναι ένα σημεία που πάρα πολλές γυναίκες παραλείπουν στην προστασία από τον ήλιο παρ'όλο που δέχεται υπερβολική έκθεση. Αλλά η Jaliman αποκαλύπτει ότι ο καρκίνος του δέρματος που σχετίζεται με τις βλάβες από τον ήλιο είναι συχνός στα χέρια. "Μερικοί άνθρωποι εφαρμόζουν αντηλιακό σε όλο το σώμα τους ή ακόμη και στα χέρια τους, αλλά στη συνέχεια τα πλένουν όταν τελειώσουν την εφαρμογή, με αποτέλεσμα το αντηλιακό να ξεπλένεται πριν διεισδύσει στο δέρμα."

Στήθος
Όπως και ο λαιμός, το δέρμα στο στήθος είναι λεπτότερο από το υπόλοιπο σώμα, γεγονός που το καθιστά ευάλωτο σε επιβλαβείς ακτίνες. Η Jaliman λέει πως "Το αντηλιακό πρέπει να φοριέται καθημερινά, ακόμη και στο στήθος, για την πρόληψη λεπτών γραμμών, ρυτίδων και καφέ κηλίδων, αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος".

Αυτό το είδες; Κάηκες από τον ήλιο; Πόσο διαρκεί το έγκαυμα και πώς μπορείς να ανακουφιστείς

Κρανίο
Μπορεί τα μαλλιά μας να λειτουργούν ως προστατευτικό στρώμα, αλλά το κρανίο είναι ένα επικίνδυνο μέρος για παράβλεψη σε ό,τι αφορά την προστασία από τον ήλιο για δύο λόγους. Πρώτον, είναι πιο πιθανό να καεί επειδή βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο στο σώμα. Δεύτερον, ο καρκίνος του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής συνήθως δεν διαγιγνώσκεται έγκαιρα, ειδικά σε σύγκριση με άλλες περιοχές του σώματος, καθώς τα μαλλιά μπορούν να κρύψουν τα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά. Ακόμη και αν εφαρμόσεις αντηλιακό στο τριχωτό της κεφαλής, η εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε φθορά της εφαρμογής. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ανανεώνεις το αντηλιακό κάθε δύο ώρες και να φοράς καπέλο.

Χείλη
"Στη δουλειά μου, συναντάω συχνά περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος ή προ-κακοήθειες στα χείλη. Επίσης, πολλοί άνθρωποι γλείφουν τα χείλη τους και ως εκ τούτου γλείφουν και το αντηλιακό ή κάποιες γυναίκες δεν θέλουν να καταστρέψουν το κραγιόν τους ή ξεχνούν εντελώς να εφαρμόζουν αντηλιακό", λέει η Jaliman. Μην παραλέιψεις να εφαρμόζεις ένα ενυδατικό χειλιών με SPF και να το ανανεώνεις καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας.