Προσοχή στον ήλιο κορίτσια!

25.06.2009
Οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν τον ήλιο αψήφιστα, κι αυτό γιατί λατρεύουν το μπρούντζινο χρώμα του καλοκαιριού και αφήνονται με τις ώρες στα... χάδια του.

Οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν τον ήλιο αψήφιστα, κι αυτό γιατί λατρεύουν το μπρούντζινο χρώμα του καλοκαιριού και αφήνονται με τις ώρες στα... χάδια του. Αυτό είναι μέγα σφάλμα και δυστυχώς διαπράττουν και δεύτερο: δεν χρησιμοποιούν το αντιηλιακό τους με σωστό τρόπο! Έτσι, ενώ νομίζουν ότι είναι προστατευμένες, στην πραγματικότητα παραμένουν εκτεθειμένες στους κινδύνους που εγκυμονεί ο ήλιος, με μεγαλύτερους τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος.

Δέρμα «σταφύλι» ή «σταφίδα»;
Το δέρμα ενός ανθρώπου που εκτίθεται στον ήλιο συγκριτικά με το δέρμα εκείνου που προστατεύεται από αυτόν διαφέρει τόσο όσο το σταφύλι από τη σταφίδα, η οποία, ως γνωστόν, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σταφύλι που το αφήσαμε να το κάψει ο ήλιος. Αν αυτή η παρομοίωση σου φαίνεται υπερβολική, δεν έχεις παρά να κοιτάξεις το δέρμα των συνομηλίκων σου που ζουν κι εργάζονται συνεχώς κάτω από τον ήλιο. Είναι τόσο πιο ζαρωμένο "και όχι μόνο" από το δικό σου, που σίγουρα δείχνουν τουλάχιστον είκοσι χρόνια μεγαλύτεροι.

Γιατί γερνάμε;
Το δέρμα, αν και εφοδιασμένο με ισχυρούς αμυντικούς μηχανισμούς, είναι διαρκώς εκτεθειμένο και καθετί που συμβαίνει στο περιβάλλον το επηρεάζει. Η λάμψη του, η απαλή υφή, η ομοιομορφία του χρώματός του, η καθαρότητα και η ελαστικότητά του οφείλονται στο κολλαγόνο "τον συνδετικό ιστό του δέρματος" και διατηρούνται χάρη στην ικανότητα αναπαραγωγής των ινοβλαστών - των κυττάρων του συνδετικού ιστού. Όσο μεγαλώνουμε, όμως, τα κύτταρα αυτά μειώνονται και έτσι το δέρμα μας γερνάει. Το ίδιο ακριβώς κάνει και η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου: αναστέλλει την ικανότητα της αναπαραγωγής κολλαγόνου.

Ένοχη η φωτογήρανση
Εκτός από την αναπόφευκτη ηλικιακή γήρανση, γερνάμε και εξαιτίας της λεγόμενης φωτογήρανσης, που αφήνει στο δέρμα μας ανεπιθύμητα σημάδια, όπως είναι οι ρυτίδες και οι δυσχρωμίες "φακίδες, πανάδες, κηλίδες, ελιές", η αφυδάτωση, η θαμπάδα και η τραχύτητα. Επιπλέον, η ηλιακή ακτινοβολία ευνοεί την παραγωγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου, που καταστρέφουν τα κύτταρα του δέρματος, ενώ όσο περνούν τα χρόνια, μειώνεται η έκκριση μελανίνης "της χρωστικής ουσίας που παράγει ο οργανισμός μας για να μας προστατέψει από τις βλαπτικές συνέπειες της ηλια- κής ακτινοβολίας και στην οποία οφείλεται το μαύρισμα", γεγονός που κάνει το δέρμα μας ακόμα πιο ευάλωτο. Για την ηλικιακή γήρανση λίγα μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να την απομακρύνουμε σε βάθος χρόνου. Για τη φωτογήρανση όμως μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Ποτέ χωρίς το αντιηλιακό σου
Η γκάμα των αντιηλιακών που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας είναι τεράστια. Εκτός από την ικανότητά τους να παρεμβάλλονται ανάμεσα στο δέρμα μας και τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, σαν ασπίδα προστασίας, είναι και εμπλουτισμένα με συστατικά αντιοξειδωτικά, ενυδατικά και αντιφλεγμονώδη.

Εσύ ξέρεις τα αντιηλιακά νέας γενιάς;
Πρόκειται για προϊόντα που ενεργούν παρέχοντας είτε φυσική είτε χημική προστασία από τις UVA και UVB ακτίνες. Τα αντιηλιακά που παρέχουν φυσική προστασία δημιουργούν πάνω στο δέρμα ένα φιλμ, δηλαδή μια επιφάνεια που αντανακλά τις υπεριώδεις ακτινοβολίες πριν εισχωρήσουν στο δέρμα. Αυτού του είδους τα αντιηλιακά περιέχουν συνήθως οξείδιο ψευδαργύρου και διοξείδιο τιτανίου. Όταν τα απλώσουμε στο πρόσωπο, δημιουργούν ένα λευκό στρώμα, το οποίο και παραμένει λευκό μέχρι να εξατμιστεί, οπότε ανανεώνουμε το αντιηλιακό. Οι νεότερες φόρμουλες αντιηλιακών αναμιγνύονται καλύτερα με το δέρμα και το χρωματικό του τόνο, ώστε να είναι λιγότερο διακριτά.

Τα αντιηλιακά που παρέχουν χημική προστασία έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες πριν εισχωρήσουν στο δέρμα χάρη στα συστατικά τους avobenzone και oxybenzone.

Τί είναι ο δείκτης SPF;
Όλα τα αντιηλιακά έχουν δείκτη SPF (Sun Protection Factor), που υποδεικνύει το μέγεθος της προστασίας που μπορούν να μας παρέχουν. Προσοχή! Ο SPF δεν έχει σχέση με τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο. Έτσι, αν χρησιμοποιείς αντιηλιακό με SPF 30 αντί για κάποιο άλλο με SPF 15, δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να καθίσεις στον ήλιο διπλάσιο χρόνο. Στην πραγματικότητα ο δείκτης SPF 15 δείχνει ότι το αντιηλιακό έχει τη δυνατότητα να φιλτράρει το 93% της ακτινοβολίας, ενώ ο δείκτης SPF 30 φιλτράρει το 97%.

Διάλεξε το καλύτερο
Εκτός από το δείκτη SPF, τον οποίο θα επιλέξεις ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σου, όσο πιο ανοιχτόχρωμο και ευαίσθητο, τόσο μεγαλύτερος να είναι και ο SPF. Είναι σημαντικό στην ετικέτα του προϊόντος να αναγράφεται ότι φιλτράρει και τις UVA και τις UVB ακτίνες.

Πώς να χρησιμοποιείς το αντιηλιακό σου
Τα αντιηλιακά νέας γενιάς, σε μορφή ζελ, κρέμας, λαδιού, γαλακτώματος, σπρέι ή στικ, είναι όλα πολύ καλά. Η αποτελεσματικότητά τους όμως εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε. Η σωστή χρήση του αντιηλιακού προϋποθέτει:

  • Να βάζεις επαρκή ποσότητα αντιηλιακού, τόση όση χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα παχύ στρώμα πάνω στο δέρμα σου. Υπολόγισε 1 περίπου κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο.
  • Να βάζεις αντιηλιακό 20-30 λεπτά πριν εκτεθείς στον ήλιο.
  • Να το ανανεώνεις κάθε φορά που βγαίνεις από τη θάλασσα, ή όταν ξεπλένεις το πρόσωπό σου με νερό ή όταν ιδρώνεις.
  • Να το ανανεώνεις κάθε δύο ώρες ή και συχνότερα, αν η ακτινοβολία είναι πολύ έντονη.
  • Να το κλείνεις καλά κάθε φορά που το χρησιμοποιείς και να το βάζεις στη σκιά, γιατί μένοντας στον ήλιο αλλοιώνεται.

Να θυμάσαι
Δεν αρκεί μόνο το αντιηλιακό μας. Χρειάζεται να αποφεύγουμε την έκθεσή μας στον ήλιο από τις 10:00 το πρωί ως τις 4:00 το απόγευμα και να φοράμε πάντα γυαλιά, μεγάλο καπέλο και ανοιχτόχρωμα ρούχα.

Το αντιηλιακό είναι απαραίτητο ακόμα κι όταν κάθεσαι στη σκιά ή όταν έχει συννεφιά, γιατί οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου διαπερνούν τέντες και άλλες επιφάνειες καθώς και τα σύννεφα.