Το αλφάβητο του λαμπερού δέρματος (μέρος Β')

31.10.2008
Νιασίνη ,τονίζει η κ.Φαρμάκη.

Νιασίνη

<<Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές ασθένειες, όπως πελάγρα(είδος δερματίτιδας)>>,τονίζει η κ.Φαρμάκη. Επιπλέον, μειώνει την ακμή. Βρίσκεται σε γαλακτοκομικά προιόντα, ψάρια και σε ξηρούς καρπούς, όπως είναι τα καρύδια.

Ξηροί καρποί

Τόσο μικροί, αλλά τόσο θαυματουργοί! Μια χούφτα αμύγδαλα, φουντούκια ή ηλιόσποροι αποτελούν πολύ καλές πηγές της βιταμίνης Ε και αντιγηραντικό όπλο, χαρίζοντας ταυτόχρονα ελαστικό και καθαρό δέρμα.

Οξείδωση

Η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, η μόλυνση, το αλκοόλ και το στρες ευθύνονται για την υπερπαραγωγή ελεύθερων ριζών και την οξείδωση του δέρματος που οδηγούν σε πρόωρη γήρανση αλλά και φλεγμονές. Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν την καλύτερη άμυνα: με πέντε φράουλες καλύπτουμε την απαραίτητη ημερήσια δοσολογία σε βιταμίνη C η οποία βοηθά στην επούλωση του δέρματος, με αβοκάντο λαμβάνουμε βιταμίνη Ε για ελαστικότητα και ενυδάτωση, ενώ με το μάνγκο παίρνουμε βιταμίνη C και βήτα καροτίνη για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Κρίνεται απαραίτητη η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Πεπτίδιο σόγιας

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η σόγια διαθέτει πεπτίδιο με 43 αμινοξέα που φαίνεται να λειτουργεί σαν ασπίδα κατά του καρκίνου του δέρματος.

Ρετινοειδή

Η ρετινόλη και η τρετινοίνη, ουσίες συγγενείς με τη βιταμίνη Α είναι οι βασίλισσες της ομορφιάς που χρησιμοποιούνται στις θεραπείες αντιγήρανσης. Έχει παρατηρηθεί ότι η πολύχρονη εφαρμογή ρετινοειδών κάνει την επιδερμίδα σφριγηλή και νεανική και την κυτταρική στιβάδα υγιή.

Σάρκα σταφυλιού

Αποτελεί πλούσια πηγή της αντιγηραντικής ουσίας ρεσβερατρόλης που πιστεύεται ότι προλαμβάνει ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Τσάι

Η καθημερινή κατανάλωσή του καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες ενώ η εφαρμογή των φύλλων στο δέρμα αποκαθιστά τα κατεστραμμένα κύτταρα. <<Πιείτε ένα αφέψημα από τζίντζερ, πράσινο τσάι, δυόσμο και μέντα>>, συνιστά η κ.Φαρμάκη.

Ύπνος

Η δερματολόγος κ.Παγούνη υποστηρίζει ότι <<Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι βλάβες στο δέρμα αποκαθίστανται, ενώ οι μύες ξεκουράζονται από τις συσπάσεις που σχηματίζουν τις ρυτίδες έκφρασης>>.

Φυλλικό οξύ

Η έλλειψή του στην εγκυμοσύνη, περίοδο κατά την οποία η δοσολογία του πρέπει να αυξάνεται, ίσως είναι η αιτία της απώλειας του ροδαλού χρώματος στο πρόσωπό μας. Περιέχεται σε λαχανικά, φρούτα, χυμούς, γάλα, ακόμα και στην μπίρα!

Χαλάρωση

Το μασάζ βοηθά στην ευεξία και την αποτοξίνωση. <<Ειδικά το λεμφικό μασάζ βοηθά στην απομάκρυνση της λέμφου και στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας>>,εξηγεί η δερματολόγος Ελένη Τασούλα. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν έλαια με βιταμίνη Α για αντιγήρανση και Ε για ενυδάτωση.

Ψευδάργυρος

Ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του εκζέματος.Βρίσκεται σε μανιτάρια, οστρακοειδή κ.ά.

Ω-3

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονωδών αντιδράσεων στον οργανισμό, αλλά και στην αντιμετώπιση των δερματικών παθήσεων. Πλούσιες πηγές είναι τα λιπαρά οξέα και τα ιχθυέλαια.

Για το περιοδικό ELLE - Χαρά Μπουργάνη