Το αλφάβητο του λαμπερού δέρματος (μέρος Α')

31.10.2008
Η ποιότητα της επιδερμίδας αντανακλά εκ πρώτης όψεως την υγεία μας. Επηρεάζεται τόσο από τη διατροφή και τα γονίδιά μας, όσο και από εξωγενείς παράγοντες, όπως η έκθεσή στον ήλιο.

Η ποιότητα της επιδερμίδας αντανακλά εκ πρώτης όψεως την υγεία μας. Επηρεάζεται τόσο από τη διατροφή και τα γονίδιά, όσο και από εξωγενείς παράγοντες, όπως η έκθεσή στον ήλιο. Όπως όμως μας επισημαίνουν οι ειδικοί, τα μυστικά του λαμπερού δέρματος κρύβονται και στο χρώμα και τις γεύσεις των τροφών, στη ζωντάνια και την ευεξία, στα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης και όχι απαραίτητα στις πανάκριβες θεραπείες. Και είναι τόσο απλά, ώστε μπορείς κι εσύ να τα υιοθετήσεις...

Αγκινάρα

Το εκχύλισμα αγκινάρας αποτελεί ένα από τα σύγχρονα όπλα για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας γιατί περιορίζει την κατακράτηση υγρών. Ο δερματολόγος Γιώργος Σελίμης επισημαίνει: «Στην ενέσιμη μεσοθεραπεία εισάγουμε στο δέρμα συστατικά όπως καφεϊνη, και εκχύλισμα αγκινάρας». Όμως, εκτός απ'τη σωστή διατροφή και τις κατάλληλες θεραπείες, βοηθά και η άσκηση: «Με τη γυμναστική αιματώνεται η περιοχή με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί στον οργανισμό περισσότερο οξυγόνο, το οποίο βοηθάει να διασπάται το λίπος», εξηγεί η Ελένη Καραφωτάκη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής.

Βιταμίνη Κ

Ώρα να απαλλαγείς από τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια! Η εμφάνισή τους συνήθως δηλώνει κακή λειτουργία των τριχοειδών αγγείων της περιοχής και αντιμετωπίζεται με τη βιταμίνη Κ η οποία περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σε κρέμες. Σύμφωνα με το δερματολόγο Ιωάννη Χοροζίδη, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με τους μαύρους κύκλους. Ακόμα οι κρύες κομπρέσες με πάγο συστέλλουν τα τριχοειδή αγγεία.

Γαλακτικό οξύ

Μαζί με το γλυκολικό οξύ αποτελούν τα οξέα φρούτων, που προσφέρονται για ήπια πίλινγκ απομακρύνοντας τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας.

Δείκτης προστασίας το χειμώνα

Το 90% των ρυτίδων οφείλεται στη φωτογήρανση, η οποία δεν παρατηρείται μόνο το καλοκαίρι! Η κρέμα με δείκτη αντιηλιακής προστασίας είναι απαραίτητη και το χειμώνα: σύμφωνα με το δερματολόγο Ιωάννη Πέρο, μία κρέμα με SPF +20 αρκεί, εκτός και αν βρεθείς σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο, όπου οι ακτίνες του ήλιου φιλτράρονται λιγότερο και ο δείκτης πρέπει να είναι μεγαλύτερος. Μπορείς κάλλιστα να χρησιμοποιείς κρέμα ημέρας με ενσωματωμένο SPF η οποία πρέπει να ανανεώνεται ανά δύο ώρες.

Ενυδατικοί παράγοντες

Οι υψηλές θερμοκρασίες, το κάπνισμα, η περιορισμένη κατανάλωση νερού και τα ακατάλληλα καλλυντικά είναι μερικές από τις αιτίες της αφυδάτωσης. Η λύση; Εάν είσαι πάνω από είκοσι πέντε, χρησιμοποίησε κρέμες με ενυδατικούς παράγοντες και αντιγηραντική δράση, οι οποίες εμποδίζουν την εξάτμιση της υγρασίας. Επίσης υπάρχουν θεραπείες, όπως ο ιονισμός (μη ενέσιμη μεσοθεραπεία) και η ενέσιμη μεσοθεραπεία. Πάντως η συνήθεια να ψεκάζουμε την επιδερμίδα μας με νερό έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού το pH του είναι διαφορετικό από εκείνο του δέρματος.

Ζεαξανθίνη & λουτεϊνη

Αποτελούν δύο από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν τον καρκίνο του δέρματος. Ειδικοί συστήνουν ότι είναι άκρως σημαντικό να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας καλαμπόκι, σπανάκι, κόλιαντρο, λαχανάκια Βρυξελλών και φιστίκια.

Ηyalsense

Πρόκειται για το όνομα του υαλουρονικού οξέος που εφαρμόζεται τελευταία σε ενέσιμες θεραπείες στη χώρα μας για να χαρίσει όγκο στα ζυγωματικά και να γεμίσει τις ρυτίδες. Σύμφωνα με το δερματολόγο Κωνσταντίνο Γκριτζάλα, το μεγάλο του ατού είναι η πλούσια πυκνότητά του χάρη στην οποία διαρκεί έως ένα χρόνο. Οι άλλες επιλογές είναι το λίπος και το κολλαγόνο, τα οποία μπορούν να προέλθουν από τον οργανισμό μας, καθώς και τα μόνιμα εμφυτεύματα.

Θερμότητα

Λέιζερ, παλμικό φως, μονοπολικές ραδιοσυχνότητες και υπέρηχοι χρησιμοποιούν τη θερμότητα σε θεραπείες σύσφιγξης και καταπολέμησης της κυτταρίτιδας.

Ιχνοστοιχεία

Το σελήνιο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία με αντιοξειδωτική δράση: μειώνει τις βλαβερές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στην επιδερμίδα, ενώ συμβάλλει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Τέλος περιορίζει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Πλούσια πηγή ιχνοστοιχείων είναι το σιτάρι, το σουσάμι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Καθαρισμός

Ένα καθαρό δέρμα μπορεί και αναπνέει τη νύχτα απορροφώντας τα θρεπτικά συστατικά που δεν μπορείς να του χαρίσεις την ημέρα (π.χ. βιταμίνη Α). Για να συμβεί αυτό, «ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε κάθε βράδυ προκειμένου να απομακρύνουμε υπολείμματα καλλυντικών, σκόνη και νεκρά κύτταρα, αλλά και το πρωί, ώστε να αφαιρούμε το σμήγμα, η υπερπαραγωγή του οποίου παρατηρείται όταν κοιμόμαστε», εξηγεί η δερματολόγος Άννα Παγούνη. Πρέπει, λοιπόν, να ρωτάς τον ειδικό για το κατάλληλο καθαριστικό προϊόν που ταιριάζει στο δικό σου τύπο δέρματος.

Λυκοπένιο

«Ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών με τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση και η πρόσληψή του μέσω της διατροφής πριν από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μειώνει την εμφάνιση ερυθήματος», εξηγεί η κ. Φαρμάκη. Περιέχεται σε φρούτα και λαχανικά με πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα, όπως ντομάτα, πεπόνι, γλυκοπατάτα, γκρέιπ φρουτ και παπάγια.

Μatrixyl

Θεωρείται το ανερχόμενο μη ενέσιμο μπότοξ που μειώνει αποτελεσματικά τις ρυτίδες. Εξίσου θαυματουργή λέγεται ότι είναι και η αργιριλίνη ή acetyl hexapeptide-3, η οποία λειαίνει τις ρυτίδες.

Για το περιοδικό ELLE - Χαρά Μπουργάνη