Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρετινόλη και βιταμίνη C μαζί;

02.11.2022
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρετινόλη και βιταμίνη C μαζί;
Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα δημοφιλή συστατικά φροντίδας του δέρματος

Με ένα νέο λανσάρισμα περιποίησης δέρματος να εμφανίζεται σχεδόν καθημερινά, μπορεί να είναι δελεαστικό να αγοράζεις απλά τα πάντα και να τα βάζεις στο πρόσωπό σου χωρίς να σκεφτείς αν τα προϊόντα που έχεις επιλέξει θα λειτουργήσουν πραγματικά καλά. Η πραγματικότητα είναι ότι, ανεξάρτητα από το πόσο υπέροχο είναι ένα προϊόν όταν χρησιμοποιείται μόνο του, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα λειτουργήσει καλά σε συνδυασμό με άλλα. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι επιζήμιο όταν ενσωματωθεί σε λάθος ρουτίνα ομορφιάς. Αυτό συμβαίνει συχνά με τη βιταμίνη C και τη ρετινόλη, δύο συστατικά που ουσιαστικά αντιμετωπίζουν το ίδιο πράγμα - τα μαύρα στίγματα και τις ρυτίδες, αλλά δεν το κάνουν πάντα όταν χρησιμοποιούνται μαζί. Ίσως αναρωτιέσαι αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρετινόλη και βιταμίνη C μαζί και η απάντηση δεν μπορεί να συνοψιστεί με ένα απλό ναι ή όχι. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, και μόνο η εκμάθηση των βασικών συστατικών θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα πώς να τα χρησιμοποιήσεις μαζί.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα αν σκεφτεί κανείς τις διαφορετικές μορφές που περιέχει καθένα από αυτά τα συστατικά. Τόσο η βιταμίνη C όσο και η ρετινόλη μπορούν να βρεθούν σε πολλές διαφορετικές συνθέσεις — ορούς, ενυδατικές κρέμες, έλαια, αντηλιακά, καθαριστικά, μακιγιάζ κ.λπ. Η χρήση και των δύο είναι ακόμα πιο μπερδεμένη, ειδικά επειδή οι προσωπικές ανάγκες του δέρματος σου θα σε βοηθήσουν να καθορίσεις ποια φόρμουλα είναι η καλύτερη για εσένα. Ενώ μπορεί να είναι λογικό να μην χρησιμοποιείς ορό ρετινόλης και ορό βιταμίνης C ταυτόχρονα στο δέρμα σου, τα πράγματα γίνονται σύνθετα όταν έχεις διαφορετικό συνδυασμό προϊόντων περιποίησης δέρματος, όπως ορό βιταμίνης C και ενυδατική κρέμα ρετινόλης. Για όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα δύο συστατικά και πώς επηρεάζουν το ένα το άλλο στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου, διάβασε παρακάτω.

Τα 5 οφέλη των serum με βιταμίνη C για τη φροντίδα του δέρματος σου

Οφέλη της βιταμίνης C
Αρχικά, η βιταμίνη C βοηθά στη μείωση των προβλημάτων της επιδερμίδας, όπως θαμπάδα, ανομοιόμορφος τόνος του δέρματος, σημάδια ακμής και η υφή. «Η βιταμίνη C είναι ένα ουσιαστικό μέρος της υγείας του δέρματος. Είναι αντιοξειδωτικό και κρίσιμος παράγοντας για τη σύνθεση κολλαγόνου», λέει στο η κλινική εκπαιδεύτρια δερματολογίας Hadley King. Κάτω από το δέρμα, η βιταμίνη C μειώνει τη φωτοφθορά και είναι απαραίτητη για την επούλωση των πληγών. «Προστατεύει επίσης το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες από πηγές όπως η ρύπανση», λέει η King.

Με τακτική και σωστή χρήση, θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα όπως πιο φωτεινό δέρμα και ξεθώριασμα των σκούρων κηλίδων. «Η βιταμίνη C είναι ένα εξαιρετικό συστατικό περιποίησης του δέρματος, επειδή είναι ασφαλές για χρήση σε κάθε τύπο δέρματος και έχει απίστευτα οφέλη αντιγήρανσης, ενυδάτωσης και λάμψης», λέει ο επιστήμονας και παρασκευαστής καλλυντικών Dr. Shuting Hu. «Η βιταμίνη C περιέχει ασκορβυλοφωσφορικό μαγνήσιο, το οποίο βοηθά το δέρμα σου να διατηρεί την υγρασία και να παραμένει ενυδατωμένο. Και επειδή η βιταμίνη C μειώνει την διαεπιδερμική απώλεια νερού ενώ παράλληλα προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου, η βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων».

Οι οροί είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να εισαγάγεις τη βιταμίνη C στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σου και είναι συχνά και οι πιο ισχυροί, όπως λέει η δερματολόγος Dr. Ashley Magovern. «Είναι επίσης εύχρηστοι», προσθέτει. «Μπορείς να τους εφαρμόσεις το πρωί κάτω από το μακιγιάζ και το αντηλιακό σου για να ενισχύσεις την αντηλιακή σου προστασία ή το βράδυ κάτω από μια ενυδατική κρέμα για να καταπολεμήσετε τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες από την ημέρα».

Ωστόσο, τα έλαια προσώπου με βιταμίνη C και το μακιγιάζ είναι επίσης εξαιρετικοί τρόποι για να ενσωματώσεις το αντιοξειδωτικό στη ρουτίνα σου. Αυτό που είναι πιο σημαντικό όταν επιλέγεις ένα προϊόν βιταμίνης C είναι να βρεις ένα που να είναι καλά διαμορφωμένο και σταθερό, που σημαίνει ότι μπορεί να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα και τη διείσδυση όταν εκτίθεται σε αέρα, θερμότητα και φως.
Αξίζει να σημειωθεί πως αν το προϊόν σου με βιταμίνη C αρχίζει να γίνεται καφέ ή πορτοκαλί με την πάροδο του χρόνου όταν εκτίθεται στο φως, οξειδώνεται και χάνει την αποτελεσματικότητά του. Η επιλογή ενός προϊόντος που έχει αεροστεγή συσκευασία μπορεί να σε βοηθήσει να το διατηρήσεις σταθερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορείς να αποκομίσεις τα οφέλη του συστατικού για το δέρμα σου.

Η χρήση αυτών των 2 συστατικών μαζί μπορεί να σου χαρίσει το πιο υγιές δέρμα που είχες ποτέ

Οφέλη της ρετινόλης
Στη συνέχεια, υπάρχει η ρετινόλη – που εξακολουθεί να κατέχει τον τίτλο ως το θαυματουργό συστατικό της ομορφιάς. Όπως η βιταμίνη C, η ρετινόλη έχει μερικά πολυπόθητα οφέλη: Μπορεί να θεραπεύσει την κυστική ακμή, να σε απαλλάξει από τα μαύρα στίγματα, να απαλύνει τις ρυτίδες και να ελαφρύνει την υπερμελάγχρωση. «Τα ρετινοειδή είναι παράγωγα βιταμίνης Α που λειτουργούν δεσμεύοντας τους υποδοχείς ρετινοϊκού οξέος, οι οποίοι στη συνέχεια λειτουργούν ως παράγοντες μεταγραφής και επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων», λέει η King.

Οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι βασικά όλοι, ακόμη και αυτοί με ευαίσθητο δέρμα, μπορούν να επωφεληθούν από μια δόση ρετινόλης. «Η ρετινόλη θεωρείται από τους δερματολόγους ως το πιο αποτελεσματικό συστατικό αναζωογόνησης», λέει ο δερματολόγος Dr. Craig Kraffert. «Τα οφέλη αποδεικνύονται επιστημονικά μέσω αυστηρών μελετών και περιλαμβάνουν τη βελτίωση των συνθηκών που σχετίζονται με τη χρονολογική γήρανση, όπως οι ρυτίδες και οι λεπτές γραμμές. Αλλάζει τη συμπεριφορά των γηρασμένων επιδερμικών και δερματικών κυττάρων, ώστε να δρουν με πιο νεανικό τρόπο, διατηρώντας και ενισχύοντας το υποστηρικτικό δίκτυο αιμοφόρων αγγείων του δέρματος». Με απλούς όρους, αυξάνουν τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του δέρματος, μειώνουν την τάση των κυττάρων και των υπολειμμάτων κερατίνης να συσσωρεύονται και να φράζουν τους πόρους, αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου και μειώνουν τον αποχρωματισμό.

Οι πρόσφατες καινοτομίες του συστατικού είχαν ως αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να στραφούν σε σκευάσματα ενθυλακωμένης ρετινόλης. «Όταν η ρετινόλη είναι εγκλεισμένη σε κάψουλα, σημαίνει ότι το δραστικό συστατικό έχει εγκλειστεί σε ένα προστατευτικό κέλυφος, το οποίο της επιτρέπει να απορροφάται καλύτερα στο δέρμα, διεισδύοντας στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος», λέει η δερματολόγος Dr. Geeta Yadav. «Εξαιτίας αυτού, πολλοί την αναφέρουν ως τεχνολογία «χρονικής απελευθέρωσης». Η ρετινόλη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αρχίσει να λειτουργεί».

Όπως η βιταμίνη C, η ρετινόλη πρέπει επίσης να σταθεροποιηθεί για να παρέχει οποιοδήποτε πραγματικό όφελος. Η ρετινόλη είναι εξαιρετικά ασταθής και έχει την τάση να αποσταθεροποιείται παρουσία οξυγόνου, φωτός, ακόμη και σε ορισμένες φόρμουλες pH. Η απώλεια της σταθερότητας μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα και επίσης να προκαλέσει περισσότερο ερεθισμό. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να επιλέγεις προϊόντα ρετινόλης που έχουν σωστή συσκευασία. Όπως άλλα συστατικά που είναι ασταθή (όπως η βιταμίνη C), η ρετινόλη θα πρέπει να διατηρείται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος και να συσκευάζεται σε αδιαφανή, χωρίς αέρα συσκευασία.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρετινόλη και βιταμίνη C μαζί;
Φαίνεται σωστό να χρησιμοποιείς ταυτόχρονα δύο ισχυρά συστατικά, αλλά αυτό δεν ισχύει - όχι μόνο επειδή η ρετινόλη και η βιταμίνη C αυξάνουν τον ερεθισμό του δέρματος εάν χρησιμοποιούνται το ένα πάνω στο άλλο, αλλά και η αποτελεσματικότητα των προϊόντων μπορεί να διακυβευτεί εάν τοποθετηθούν σε στρώσεις μαζί.

Παλαιότερα, οι γιατροί πίστευαν ότι το όξινο pH που απαιτείται για την απορρόφηση της βιταμίνης C συνέβαλε στην αποικοδόμηση της ρετινόλης. Αλλά νέες μελέτες δείχνουν ότι ο συνδυασμός ρετινόλης με βιταμίνη C ή άλλο αντιοξειδωτικό μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίησή της.

Ωστόσο, αν και τα προϊόντα δεν χάνουν την αποτελεσματικότητά τους όταν εφαρμόζονται μαζί, θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα όπως ερεθισμό και ευαισθησία. «Γενικά δεν συνιστώ την τοποθέτηση αυτών των δύο προϊόντων, αλλά λειτουργούν πολύ καλά με εναλλασσόμενη χρήση», λέει η δερματολόγος Dr. Anna Guanche, η οποία συστήνει να επιλέξεις μια βιταμίνη C για το πρωί και να είσαι βέβαιη ότι εφαρμόσεις αντηλιακό πάνω της. Η King προτείνει επίσης την εναλλαγή ρετινόλης και βιταμίνης C μεταξύ της πρωινής και βραδινής ρουτίνας. "Την ώρα του ύπνου, συνιστώ την εφαρμογή ενός ρετινοειδούς. Ορισμένα ρετινοειδή αποδομούνται από το ηλιακό φως, επομένως είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιείς τη νύχτα».