Τα συστατικά που οι δερματολόγοι λένε πως πρέπει να αποφύγεις εάν έχεις έκζεμα

31.10.2022
Τα συστατικά που οι δερματολόγοι λένε πως πρέπει να αποφύγεις εάν έχεις έκζεμα
Αν η επιδερμίδα σου έχει τάση για έκζεμα, πρόσεξε αυτά τα συστατικά

Για όσους είναι επιρρεπείς στο έκζεμα, μπορεί να αισθάνονται ότι οι εξάρσεις είναι αδύνατο να αποφευχθούν κατά τους ψυχρότερους και ξηρότερους μήνες του χρόνου. Οι σκληρές συνθήκες και η έλλειψη υγρασίας στον αέρα καταστρέφουν τον φραγμό του δέρματος, καθιστώντας την εποχή αιχμής για φαγούρα και δυσάρεστα εξανθήματα που σχετίζονται με την πάθηση. Και ενώ είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιες δραστικές ουσίες πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά για να αποτρέψεις αυτές τις ευαισθησίες αυτή την εποχή (δηλαδή κεραμίδια, υγραντικά και μαλακτικά), είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζεις ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγεις.

Η χρήση αυτών των 2 συστατικών μαζί μπορεί να σου χαρίσει το πιο υγιές δέρμα που είχες ποτέ

«Υπάρχουν συστατικά που μπορεί δυνητικά να στεγνώσουν ή να ερεθίσουν, και έτσι κάποιος με έκζεμα θα πρέπει να προχωρήσει με προσοχή και να χρησιμοποιεί απαλές συνθέσεις και να χρησιμοποιεί άλλα ενυδατικά προϊόντα που υποστηρίζουν τον φραγμό του δέρματος», λέει ο δερματολόγος Hadley King. Ωστόσο, «κάθε περίπτωση εκζέματος είναι διαφορετική, και επίσης τα σκευάσματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά, επομένως δεν υπάρχουν πραγματικά απόλυτες αντενδείξεις εδώ», προσθέτει.

4 επιπτώσεις του άγχους στο δέρμα σου και πώς να τις αντιμετωπίσεις

3 Συστατικά που πρέπει να αποφύγεις αν έχεις έκζεμα

Άρωμα
Αν και τα αρωματικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος μπορεί να είναι μια απόλαυση για τις αισθήσεις, μπορεί να βλάψουν τον φραγμό του δέρματος σου. «Τα περισσότερα αρώματα σε προϊόντα είναι ένας συνδυασμός 10 ή περισσότερων μεμονωμένων συστατικών», λέει η δερματολόγος Sandy Skotnicki. «Είναι συνήθως ερεθιστικά σε ασθενείς με έκζεμα και μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργία». Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειώσεις: Η επιλογή μιας φόρμουλας που αυτοδιαφημίζεται ως "χωρίς άρωμα" δεν είναι πάντα ακριβώς αληθές. Πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια για να αποκτήσουν τις μυρωδιές τους, επομένως είναι σημαντικό να αναζητάς προϊόντα που δεν είναι μόνο χωρίς τεχνητό άρωμα, αλλά και χωρίς φυσικά, δυνητικά ερεθιστικά εκχυλίσματα.

Άλφα-υδροξυοξέα
Τα άλφα-υδροξυοξέα είναι χημικά απολεπιστικά που δρουν λιώνοντας την «κόλλα» που συγκρατεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στην επιφάνεια του δέρματός σου. Αν και τείνουν να είναι πιο ήπια από τα τυπικά φυσικά απολεπιστικά (γνωστά και ως scrubs που δρουν αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος), μπορεί να είναι ακόμα πιο επιθετικά για όσους έχουν έκζεμα. «Τα υδροξυοξέα μπορεί να ξηραίνουν και να ερεθίζουν, αλλά η δύναμη και η σύνθεση μπορεί να κάνει τη διαφορά», λέει ο King. Γενικά, το γαλακτικό οξύ - το οποίο έχει ενυδατικές ιδιότητες και είναι γνωστό ότι είναι ένα από τα πιο ήπια AHA - είναι η ασφαλέστερη επιλογή για δέρμα με τάση για έκζεμα.

Ρετινοειδή
Όσο ευεργετικά μπορεί να είναι τα ρετιονοειδή για την καταπολέμηση της ακμής και των ρυτίδων, έχουν τη φήμη ότι είναι ερεθιστικά - κάτι που είναι άσχημα νέα για όποιον αντιμετωπίζει έκζεμα. Ευτυχώς, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσεις εντελώς από τη ρουτίνα σου. Η δύναμη και η σύνθεση μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως και η σειρά με την οποία εφαρμόζεις το ρετινοειδές σου στη ρουτίνα σου. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσεις τη ρετινόλη σε δέρμα με τάση για έκζεμα είναι να κάνεις μασάζ στο πρόσωπό σου με μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού μετά την εφαρμογή ενυδατικής κρέμας, η οποία θα σε βοηθήσει να αποτρέψεις την υπερβολική ξήρανση.