4 επιπτώσεις του άγχους στο δέρμα σου και πώς να τις αντιμετωπίσεις

02.10.2022
4 επιπτώσεις του άγχους στο δέρμα σου και πώς να τις αντιμετωπίσεις
Ζούμε σε μια απαιτητική εποχή με πολλές υποχρεώσεις καθημερινά. Το άγχος μπορεί να εμφανιστεί μέσω δερματικών παθήσεων όπως η ακμή, η φλεγμονή και πολλά άλλα. Πώς μπορείς να καταλάβεις όμως ότι είναι από το άγχος;

Το δέρμα σου είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σου. Τα εξωτερικά ζητήματα μπορεί να είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ότι δεν είναι όλα καλά από εκεί κάτω.

Ενώ τα serum και οι μάσκες έχουν ένα ορισμένο επίπεδο αισθητικής και καταπραϋντικής δράσης η αλήθεια είναι ότι μια σταθερή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος μπορεί να μην είναι αρκετή για να προσφέρει ηρεμία στα πολύπλοκα συστήματα του σώματός σου.

Ποιες είναι, όμως, οι βασικές επιπτώσεις στο δέρμα σου από μια μεγάλη περίοδο άγχους

Φλεγμονή και υπερβολικά ερεθισμένο δέρμα

Η κνίδωση, η ψωρίαση, το έκζεμα, η δερματίτιδα και η ροδόχρους ακμή είναι συχνά αποτέλεσμα φλεγμονής, αλλά οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι όταν ο εγκέφαλός σου είναι σε υπερβολική κίνηση, μπορεί πραγματικά να θέσει σε κίνδυνο τις προστατευτικές ικανότητες του δέρματός σου.

Με άλλα λόγια, το στρες δυσκολεύει το δέρμα σου να ρυθμιστεί και να παραμείνει ισορροπημένο. Δεν είναι περίεργο που μπορεί να εκδηλώσεις ακμή κατά τη διάρκεια μιας άγρυπνης εβδομάδας ή μετά από έναν έντονο καυγά.

Η καταπολέμηση της φλεγμονής από το στρες ξεκινά με την εξάλειψη της αιτίας. Το να μάθεις τον ακριβή λόγο πίσω από το άγχος σου μπορεί να είναι δύσκολο ή αδύνατο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τρόποι να δαμάσεις τις επιπτώσεις με διατροφή, άσκηση ή θεραπεία.

Αυξημένη παραγωγή λιπαρότητας και ακμή

Είτε πρόκειται για τον επικείμενο τρόμο της εβδομάδας των ιατρικών εξετάσεων σου είτε για μια ερωτική απογοήτευση, πιθανότατα όλες έχουμε υποφέρει από ένα επίμονο σπυράκι (ή δύο).

Το άγχος συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ακμή, ειδικά για τις γυναίκες. Μπορεί να ανακατέψει τα νευρικά σήματα του δέρματός σου, προκαλώντας ανισορροπία ορμονών και χημικών ουσιών που αυξάνουν την παραγωγή λιπαρότητας.

Αν και είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρέσεις εντελώς το άγχος από την εξίσωση, υπάρχουν τρόποι να το ξεπεράσεις. Κράτα πρακτικά κόλπα για την ανακούφιση του στρες διάρκειας 5 και 10 λεπτών και δοκίμασε πιο μακροχρόνιες τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως η άσκηση, για να αυξήσεις τις ικανότητες προσαρμογής του σώματός σου.

Και οι περισσότερες καταστάσεις ακμής αντιδρούν και σε τοπικές θεραπείες. Το μυστικό συστατικό στα πιο αγαπημένα σου προϊόντα κατά της ακμής είναι συχνά το σαλικυλικό οξύ.

Έτσι, έχοντας κατά νου την προσεκτική εφαρμογή, οι νυχτερινές θεραπείες στα σημεία είναι χρήσιμες για τη στόχευση προβληματικών περιοχών χωρίς να βλάπτουν το δέρμα στις γύρω περιοχές.

Κηρώδες τριχωτό της κεφαλής, τριχόπτωση και ξεφλούδισμα των νυχιών

Δεν υπάρχει ένας μοναδικός τρόπος να βιώσεις το άγχος. Έχεις τραβήξει ποτέ ασυναίσθητα τα μαλλιά σου, έχεις δαγκώσει τα νύχια σου ή έχεις κάνει και τα δύο; Αυτή θα μπορούσε να είναι η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, που πυροδοτεί την αντίδραση μάχης ή φυγής του σώματός σου.

Ωστόσο, προτού υποθέσεις ότι είναι άγχος, μπορεί να θελήσεις να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο για να αποκλείσεις άλλα πιθανά προβλήματα. Για παράδειγμα, το φολιδωτό ή κηρώδες δέρμα μπορεί να είναι έκζεμα. Ή η απώλεια μαλλιών ή το ξεφλούδισμα των νυχιών μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή διατροφή από την παράλειψη γευμάτων.

Προς το παρόν, απόφυγε τα εξαιρετικά ζεστά ντους για να αποφύγεις περαιτέρω βλάβες στο δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής σου. Προσπάθησε να αποκτήσεις σταθερότητα στην ημέρα σου, στοχεύοντας στην τακτική άσκηση και επιλέγοντας μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με φρούτα και λαχανικά.

Καθυστερημένη φυσική επούλωση πληγών

Σε περίοδο σοβαρού στρες, η επιδερμίδα σου μπορεί γρήγορα να εξασθενήσει, αυξάνοντας τον κίνδυνο για λοιμώξεις και περιβαλλοντικά παθογόνα. Αυτό επιβραδύνει επίσης τη φυσική ικανότητα του δέρματός σου να επουλώνει πληγές, ουλές και ακμή.

Για να επιδιορθώσεις την επιφάνεια του δέρματος σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις προϊόντα με γλυκερίνη και υαλουρονικό οξύ.

Οι ίδιες θεραπείες που χρησιμοποιείς για την καταπολέμηση της έκθεσης στον ήλιο ισχύουν και εδώ. Κατανάλωσε τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά για παρόμοιο αποτέλεσμα και ενίσχυση της εσωτερικής επούλωσης.

Εκτός από τη διατήρηση της εσωτερικής ενυδάτωσης του δέρματος (μέσω της κατανάλωσης νερού), εστίασε στη χρήση προϊόντων με βάση τον ψευδάργυρο, το σαλ (Shorea robusta) και το έλαιο λιναρόσπορου. Αυτά τα συστατικά αποδεικνύεται ότι κρατούν το δέρμα σου ενυδατωμένο και παρέχουν μια θεραπευτική δύναμη για την επούλωση των πληγών.