Η ερώτηση που οι δερματολόγοι θέλουν να κάνεις για να αποφύγεις τη σπατάλη χρημάτων για την περιποίηση του δέρματος

30.09.2022
Η ερώτηση που οι δερματολόγοι θέλουν να κάνεις για να αποφύγεις τη σπατάλη χρημάτων για την περιποίηση του δέρματος
Αναζητείς αντιμετώπιση της ακμής ή μείωση του αποχρωματισμού; Όποια κι αν είναι η απάντηση, υπάρχει ένα συστατικό που θα σε βοηθήσει

Ακούμε συχνά για τα προϊόντα που πρέπει να έχουμε για «καλύτερο» δέρμα. Αλλά πέρα ​​από το αντηλιακό, όλα είναι προαιρετικά ανάλογα με τις ανάγκες σου. Υπάρχουν σίγουρα δοκιμασμένα συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν την επιδερμίδα σου, όπως η ρετινόλη και η βιταμίνη C, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα χρειάζεσαι απαραίτητα στη ρουτίνα σου. Πριν πατήσεις «προσθήκη στο καλάθι» σε οποιοδήποτε αντικείμενο, ο πιστοποιημένος δερματολόγος Daniel Sugai, συνιστά να κάνεις στον εαυτό σου μια ερώτηση: Ποιοι ακριβώς είναι οι στόχοι σου για το δέρμα σου;

Πόσο καιρό χρειάζεσαι για να καταλάβεις εάν ένα νέο προϊόν ομορφιάς είναι όντως αποτελεσματικό

«Δεν θα αγόραζα ποτέ ένα προϊόν χωρίς να έχω έναν στόχο στο μυαλό μου», λέει ο Suggi σε ένα πρόσφατο βίντεο του TikTok. «Βλέπω τόσους πολλούς ασθενείς που έχουν πάρα πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος. Πριν ξοδέψεις τα χρήματά σου σε όλα αυτά τα προϊόντα, έχε ένα στόχος φροντίδας του δέρματος στο μυαλό σου».

Παρακάτω θα βρεις τα καλύτερα συστατικά για κάθε συγκεκριμένο «στόχο» περιποίησης δέρματος:
Για τη θεραπεία της ακμής

Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου
Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι ένα συστατικό που είναι εξαιρετικό για την απομάκρυνση των βακτηρίων που ευθύνονται για την ακμή. «Το P. Acne είναι ένα βακτήριο που ζει στο δέρμα όλων, αλλά του αρέσει να αναπτύσσεται ιδιαίτερα στην ακμή επειδή τρέφεται με αυτήν», λέει η δερματολόγος Elizabeth Kream.

Για να απαλύνεις/προλάβεις τις ρυτίδες
Ρετινάλη
Τα ρετινοειδή βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου από το δέρμα -της πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα παχύ, σφριγηλό και ελαστικό- και η ρετινάλη αρχίζει να ξεπερνά τη ρετινόλη ως το καλύτερο συστατικό για την εξομάλυνση των λεπτών γραμμών. «Αυτό που είναι ωραίο με τη ρετινάλη είναι ότι είναι λίγο πιο ισχυρή από την τυπική, παραδοσιακή, ρετινόλη, επειδή δεν απαιτεί τόσα πολλά όσον αφορά τη μετατροπή σε ρετινοϊκό οξύ, αλλά είναι λίγο πιο ήπια από μια συνταγογραφούμενη ουσία», λέει η δερματολόγος Marisa Garshick.

Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C βοηθά επίσης στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου, αλλά είναι περισσότερο γνωστή για τις προστατευτικές της ιδιότητες. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C βοηθά στην πρόληψη της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια οξυγόνου που αναζητούν υγιή κύτταρα του δέρματος για να προσκολληθούν στα ηλεκτρόνια τους και έτσι να τα αποσταθεροποιήσουν. Όταν τα κύτταρα του δέρματός μας υπομένουν αυτή τη βλάβη, είναι λιγότερο ικανά να λειτουργήσουν κανονικά, γεγονός που οδηγεί σε σημάδια γήρανσης όπως λεπτές γραμμές και αποχρωματισμό που εμφανίζονται νωρίτερα από ό,τι θα έπρεπε.

Πώς να καταλάβεις αν έχεις λιπαρό δέρμα και πώς μπορείς να το διαχειριστείς

Για τη διαχείριση της ξηρότητας
Κεραμίδια
Όταν αντιμετωπίζεις ξηρότητα δέρματος, τα κεραμίδια είναι μια από τις καλύτερες επιλογές. Είναι λιπίδια που βρίσκονται φυσικά στο δέρμα για να διατηρήσουν τον φραγμό του δέρματος και να κλειδώσουν την υγρασία. Λειτουργούν επίσης ως μαλακτικά, ένα είδος ενυδατικού συστατικού που προσθέτει λάδι στο δέρμα για να βοηθήσει να απαλύνει και να λειάνει το δέρμα.

Υαλουρονικό οξύ
Ξεδίψασε το δέρμα σου με μια δόση υαλουρονικού οξέος. Το μόριο που αγαπά το νερό βοηθά το δέρμα σου να απορροφήσει και να διατηρήσει την υγρασία για να καταπραΰνει και να θρέψει το ξηρό δέρμα.

Για να φωτίσεις τον αποχρωματισμό

Τρανεξαμικό οξύ
Το τοπικό τρανεξαμικό οξύ ρυθμίζει την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του αποχρωματισμού όπως ουλές ακμής, φωτογήρανση και μέλασμα.
Για να μειώσεις τη λιπαρότητα

Νιασιναμίδη
Η νιασιναμίδη είναι μια μορφή βιταμίνης Β που μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση της παραγωγής λιπαρότητας του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι με τη συνεπή εφαρμογή, μπορεί να δεις μείωση της παραγωγής λιπαρότητας. «Η νιασιναμίδη έχει ηρεμιστικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις επιδράσεις των ορμονών του στρες στο δέρμα», λέει η δερματολόγος Shirley Chi. «Οι ορμόνες του στρες αυξάνουν την παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα, επομένως η μείωση της φλεγμονής κάνει το δέρμα λιγότερο λιπαρό».

Μανδελικό οξύ
Ενώ η νιασιναμίδη κάνει τη δουλειά της, μπορείς να απαλλαγείς από την υπερβολική λιπαρότητα με τη βοήθεια του μανδελικού οξέος. «Αυτό που είναι ωραίο σε αυτό είναι ότι επειδή είναι μεγαλύτερο μόριο, είναι γενικά λίγο πιο εύκολο να το ανεχθεί το δέρμα και λιγότερο ερεθιστικό από άλλα άλφα-υδροξυοξέα, όπως το γλυκολικό οξύ».