8 βασικές τάσεις περιποίησης του καλοκαιριού που πρέπει να γνωρίζεις

01.06.2022
8 βασικές τάσεις περιποίησης του καλοκαιριού που πρέπει να γνωρίζεις
Από boosters σώματος μέχρι ειδικές οικιακές συσκευές αυτές είναι οι τάσεις που θα γίνουν ακόμη πιο δημοφιλείς

Τι νέο και συναρπαστικό υπάρχει στον κόσμο της περιποίησης της επιδερμίδας; Η καινοτομία συμβαίνει συνεχώς, είτε όσον αφορά τα νέα συστατικά που πρέπει να ξέρεις είτε τα εργαλεία που φέρνουν τη θεραπεία επιπέδου κλινικής κατευθείαν στο σπίτι σου. Αλλά από πού να ξεκινήσεις;

Σπιτική μάσκα ενυδάτωσης για πόδια ενόψει καλοκαιριού

Παρακάτω, ειδικοί αναλύουν τις μεγαλύτερες τάσεις περιποίησης του καλοκαιριού:

Boosters σώματος
Ενώ ιστορικά, το καλοκαίρι ήταν η εποχή που επιτέλους φτάνουμε να σκεφτόμαστε το δέρμα στα χέρια και τα πόδια μας, φέτος έγινε μια στροφή προς το να γίνει προτεραιότητα όλο το χρόνο. «Είναι υπέροχο να βλέπεις περισσότερα ενεργά συστατικά να μπαίνουν στα προϊόντα περιποίησης σώματος», λέει η δερματολόγος Anjali Mahto. «Για παράδειγμα, οι κρέμες σώματος που παρασκευάζονται με ρετινοειδή θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ορισμένων από τα σημάδια γήρανσης και αναμένω ότι θα δούμε περισσότερα με τη χρήση ενεργών συστατικών, όπως τα AHA, όσο περνάει ο καιρός». Είτε καταπολεμά τις ατέλειες είτε τονώνει, υπάρχει μια φόρμουλα για κάθε ανησυχία του σώματος.

Δυνατές πούδρες
Σε πόσες από εμάς έχει τύχει διαρροή κάποιου προϊόντος ενώ ταξιδεύουμε; Ευτυχώς, οι φόρμουλες σκόνης (οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να αναμιγνύονται με νερό) είναι απείρως ευκολότερες στη μεταφορά από τις αντίστοιχες υγρές τους. «Πιστεύω ότι θα δούμε πολλά περισσότερα προϊόντα περιποίησης δέρματος από πούδρα σε αφρό και κάψουλα να βγαίνουν στην αγορά», λέει η προσωπολόγος Michaella Bolder. «Όχι μόνο προσφέρουν έξυπνα συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας, αλλά πολλά από αυτά είναι και πιο φιλικά προς το περιβάλλον – κάτι που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε περισσότερο».

Προστασία από την εμμηνόπαυση
Κατά την περιεμμηνόπαυση, το δέρμα γίνεται πολύ πιο ξηρό και το κολλαγόνο αρχίζει να εξαντλείται, επομένως η εύρεση της κατάλληλης περιποίησης που λειτουργεί για να ενυδατώνει και να καταπραΰνει είναι το κλειδί. «Όταν μπαίνεις στην εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα – τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σμήγματος στο δέρμα σου – μειώνονται, γι’ αυτό το δέρμα αρχίζει να ξηραίνεται έντονα», εξηγεί η βιοχημικός και κοσμητική επιστήμονας, Nausheen Qureshi. «Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν ευαισθησία επειδή το δέρμα τους είναι τόσο ξηρό ή κοκκινίζουν και κηλιδώνουν».

Μια τάση που αναμένεται να είναι τεράστια στον κόσμο της περιποίησης δέρματος είναι τα προϊόντα που απευθύνονται ειδικά στις δερματικές παθήσεις σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της ζωής – συγκεκριμένα, εκείνα που χρησιμοποιούν ενυδατικά, μαλακτικά και αποφρακτικά, όπως γλυκερίνη, υαλουρονικό οξύ και κεραμίδια.

Επανεξέταση της τρετινοΐνης
Εδώ και αρκετό καιρό, η λέξη στα χείλη όλων είναι η τρετινοΐνη. Ένα ρετινοειδές που συνταγογραφείται, είναι πιο συμπυκνωμένο από άλλες μορφές βιταμίνης Α, όπως η ρετινόλη, και ενισχύει τον κυτταρικό κύκλο, αντιμετωπίζει την ακμή και λειαίνει το δέρμα. Είναι υπέροχο αν το χρειάζεται το δέρμα σου, αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι αν δεν χρειάζεται να την παίρνεις, δεν πρέπει να την παίρνεις, επειδή είναι περισσότερο κατάλληλη για άτομα που έχουν επώδυνη ακμή – και αυτό θα πρέπει να επιβλέπεται από έναν δερματολόγο.

Η δύναμη των ορυκτών
Μπορεί να καταναλώνεις ένα κοκτέιλ βιταμινών κάθε μέρα, αλλά τις εφαρμόζεις τοπικά; Μετά την πανδημία, προβλέπεται ότι θα δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο πώς μπορούμε να συμπληρώσουμε το δέρμα μας από το εξωτερικό, γι' αυτό και τα μέταλλα - όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, ο χαλκός και ο σίδηρος - θα είναι σημαντικά στην περιποίηση του δέρματος. «Αυτά είναι συστατικά που βοηθούν τα κύτταρα του δέρματος να επικοινωνούν, γεγονός που καθιστά το προϊόν πιο αποτελεσματικό», λέει. «Θα βρεις πολλά από αυτά τα μέταλλα σε προϊόντα που περιέχουν συστατικά από τη θάλασσα, όπως τα φύκια, επειδή φυτά όπως αυτό περιέχουν κάθε μέταλλο».