Ο απόλυτος οδηγός για τα απολεπιστικά οξέα

18.04.2022
Ο απόλυτος οδηγός για τα απολεπιστικά οξέα
Τι είναι τα AHA, τι τα BHA και πώς μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις;

Η λέξη «οξύ» έχει μια αρνητική -ακόμη και τρομακτική- χροιά, η οποία μπορεί να εμποδίσει μερικούς ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν προϊόντα περιποίησης δέρματος με βάση το οξύ. Ωστόσο, αποφεύγοντας τα οξέα, παραλείπεις μερικά από τα πιο αποτελεσματικά και μεταμορφωτικά συστατικά περιποίησης δέρματος στην αγορά. Ανεξάρτητα από το πόσο τρομακτικά ακούγονται, τα οξέα είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και ναι, λίγο παρεξηγημένα. Ήρθε η ώρα να το ξεκαθαρίσουμε, με τη βοήθεια της καλλυντικής χημικού Vanessa Thomas.

Τι είναι τα οξέα απολέπισης;
Υπάρχουν δύο είδη απολέπισης: φυσική και χημική. Η φυσική περιλαμβάνει την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος με μη αυτόματο τρόπο.

Αντίθετα, η χημική απολέπιση λειτουργεί σε επίπεδο συστατικών για να διαλύσει τους δεσμούς μεταξύ των νεκρών κυττάρων του δέρματος και του δέρματος, αφαιρώντας τα αποτελεσματικά. Τα οξέα εμπίπτουν στην κατηγορία της χημικής απολέπισης.

Μετά τα 50: Πώς θα κάνετε σωστή περιποίηση του δέρματος

Τι είναι τα AHA και τα BHA;
Στην περιποίηση του δέρματος, τα οξέα απολέπισης μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: AHA και BHA, που αντιπροσωπεύουν τα άλφα υδροξυοξέα και τα βήτα υδροξυοξέα, αντίστοιχα (τα ονόματα αναφέρονται στη χημική τους σύνθεση). «Τα AHA είναι υδατοδιαλυτά και στοχεύουν στην επιφάνεια του δέρματος», λέει η Thomas, ενώ «τα ελαιοδιαλυτά BHA διεισδύουν στο δέρμα πιο βαθιά».

Ποια είναι τα οφέλη των AHA και BHA;
Τα οφέλη των οξέων απολέπισης είναι παρόμοια με τα οφέλη οποιουδήποτε απολεπιστικού: πιο λαμπερός τόνος, πιο λεία υφή δέρματος και μη φραγμένοι πόροι. "Τόσο τα AHAs όσο και τα BHAs έχει βρεθεί ότι μειώνουν τον αριθμό των νεκρών κυττάρων του δέρματος, επιτρέποντας στο δέρμα να αντανακλά περισσότερο φως και να δείχνει πιο λαμπερό. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης σκούρων κηλίδων και μελάγχρωσης", λέει η Thomas. Η απολέπιση επιτρέπει επίσης σε άλλα προϊόντα περιποίησης να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα. Τα οξέα είναι ιδιαίτερα καθώς είναι πολλαπλά ευεργετικά: ενισχύουν επίσης τον κυτταρικό κύκλο, ενθαρρύνουν την παραγωγή κολλαγόνου και παρέχουν ουσιαστικά φωτεινά αποτελέσματα σε σκοτεινά σημεία και ανομοιόμορφο τόνο.

Τύποι οξέων απολέπισης
AHAs

Τα AHA, τα οποία βρίσκονται συνήθως στα φρούτα, το γάλα και το ζαχαροκάλαμο, «ξεφλουδίζουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στην επιφάνεια του, αποκαλύπτοντας τα φρέσκα νέα κύτταρα του δέρματος από κάτω», λέει η Thomas. Τα AHA είναι γενικά γνωστά ως το οξύ που βοηθά στη θεραπεία της υπερμελάγχρωσης, της λείας ανώμαλης υφής και απαλύνει τα σημάδια γήρανσης, όπως το θαμπό τόνο και τις λεπτές γραμμές.

Γλυκολικό οξύ
Το γλυκολικό οξύ, που περιλαμβάνεται σε προϊόντα περιποίησης δέρματος για τη θεραπεία και την αναστροφή των εμφανών σημαδιών γήρανσης, είναι εξαιρετικό για την υπερμελάγχρωση. Είναι επίσης ένα απαραίτητο συστατικό για τη βελτίωση της υφής και του τόνου του δέρματος. Ως εκ τούτου, είναι σύνηθες να το βλέπουμε σε προληπτικά προϊόντα για τη γήρανση του δέρματος.

Γαλακτικό οξύ
Αυτό το οξύ που προέρχεται από το γάλα (αλλά συνήθως παράγεται στο εργαστήριο), χρησιμοποιείται για «απολέπιση του δέρματος, φωτισμό των μαύρων κηλίδων και βελτίωση της όψης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων». Το γαλακτικό οξύ είναι ένα από τα πιο ήπια, μη ερεθιστικά AHAs—ιδανικό για το ευαίσθητο δέρμα. Στην πραγματικότητα, αυτό το οξύ θεωρείται υγραντικό, το οποίο τραβάει την υγρασία στο δέρμα.

Κιτρικό οξύ
Το κιτρικό οξύ χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της ακμής, της βλάβης από τον ήλιο και των επιφανειακών προβλημάτων μελάγχρωσης (όπως τα σημάδια μετά την ακμή). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό συντηρητικό σε προϊόντα περιποίησης δέρματος.

Μανδελικό Οξύ
Αν και λιγότερο κοινό από το γλυκολικό, το γαλακτικό και το κιτρικό, το μανδελικό οξύ είναι εξίσου αποτελεσματικό (ειδικά για άτομα που παλεύουν με την ακμή), χάρη στις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Επειδή χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διεισδύσει στο δέρμα, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα.

BHA
Τα βήτα υδροξυοξέα, από την άλλη πλευρά, είναι κυρίως γνωστά για τη θεραπεία της ακμής λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων τους. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτός ο τύπος οξέος λειτουργεί στο επίπεδο των πόρων. Τα BHA μπορεί επίσης να «επιβραδύνουν την παραγωγή ελαίων ή σμήγματος», προσθέτει η Thomas.

Σαλικυλικό οξύ
Το πιο κοινό BHA είναι το σαλικυλικό οξύ, το οποίο προέρχεται από τον φλοιό ιτιάς. Διεισδύει βαθιά στους αδένες του λίπους, καθιστώντας το ιδανικό για δέρμα με τάση ακμής και λιπαρό δέρμα. Στην πραγματικότητα διαλύει το υπερβολικό σμήγμα και άλλο υλικό που φράζει τους πόρους, το οποίο διατηρεί το δέρμα καθαρό και λαμπερό.