Οι 5 αιτίες θαμπότητας του δέρματος

17.04.2022
Οι 5 αιτίες θαμπότητας του δέρματος
Και πώς μπορείς να επαναφέρεις τη λάμψη στο πρόσωπο σου

Όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη, ίσως αναρωτιέσαι γιατί το δέρμα σου φαίνεται όχι και τόσο λαμπερό - Πρόκειται για ένα κοινό ζήτημα, που το να εντοπίσεις το τι κρύβεται από πίσω δεν είναι πάντα ό,τι πιο εύκολο.

Το μυστικό για να ξυπνάς με ενυδατωμένο δέρμα, ακόμη και σε ένα ξηρό υπνοδωμάτιο

Τα καλά νέα όμως, είναι ότι ένας θαμπός τόνος δέρματος δεν είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί μόλις κατανοήσεις τη βασική του αιτία. Οι αισθητικοί μοιράζονται όσα πρέπει να ξέρεις σχετικά με το γιατί το δέρμα μπορεί να φαίνεται άτονο και πώς μπορείς να το φωτίσεις.

Αυφατωμένο δέρμα
Η ενυδάτωση είναι η απάντηση σε πολλές από τις ανησυχίες του δέρματός μας, συμπεριλαμβανομένης της θαμπάδας. Γιατί; Σκέψου μια νέα στρώση χρώματος - Όταν είναι υγρό, φαίνεται γυαλιστερό. Καθώς όμως στεγνώνει, γίνεται ματ. Το δέρμα λειτουργεί παρόμοια: Όταν αφυδατώνεται, χάνει τη «γυαλάδα» του.

Δεν μπορείς να πετύχεις αυτή τη δροσερή επιδερμίδα χωρίς επαρκή ενυδάτωση. Η αισθητικός Shari Friedman συνιστά συγκεκριμένα να προσθέσεις υαλουρονικό οξύ και αντιοξειδωτικά στη ρουτίνα σου για να αποκαταστήσεις αμέσως τη λάμψη.

Συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα
Το «Πόσο συχνά κάνεις απολέπιση;» είναι ίσως η πρώτη ερώτηση που θα κάνουν οι ειδικοί όταν πρόκειται για τη θεραπεία του θαμπού δέρματος. Αυτό συμβαίνει επειδή η συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος είναι ένας από τους κύριους λόγους για μια άτονη επιδερμίδα (μπορεί επίσης να προκαλέσει παρατεταμένη υπερμελάγχρωση και ανώμαλη υφή). Προσπάθησε να κάνεις απολέπιση 1-3 φορές την εβδομάδα για να απομακρύνεις τα θαμπά κύτταρα του δέρματος και να ανανεώσεις τη λαμπερή επιδερμίδα που κρύβεται από κάτω. Μπορείς να διαλέξεις μεταξύ της φυσικής απολέπισης (όπως ένα απολεπιστικό με μικροκρυστάλλους) και της χημικής απολέπισης. Εναλλακτικά, ενσωμέτωσε ένα μείγμα και των δύο στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα - όχι την ίδια μέρα, καθώς αυτό μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία φραγμού του.

Γήρανση δέρματος
Η θαμπάδα είναι μια από τις λιγότερο συζητημένες παρενέργειες της γήρανσης του δέρματος. «Καθώς μεγαλώνουμε, η φυσική μας διαδικασία απολέπισης αρχίζει να επιβραδύνεται», εξηγεί η Friedman. Αυτός ο μηχανισμός αναφέρεται πιο επίσημα ως κυτταρικός κύκλος, όπου τα φρέσκα κύτταρα μετακινούνται στην επιφάνεια του δέρματος και τα παλιά, νεκρά ξεφλουδίζουν. «Γενικά, η φυσική διαδικασία απολέπισης του δέρματος διαρκεί περίπου 28 ημέρες. Καθώς τα χρόνια περνούν, μπορεί να χρειαστούν έως και 6 εβδομάδες για να εμφανιστούν νέα κύτταρα δέρματος». Αυτό σημαίνει ότι τα θαμπά κύτταρα μπορεί να παραμείνουν στην επιφάνεια του δέρματος για περισσότερο από το συνηθισμένο, με αποτέλεσμα μια ανομοιόμορφη, ανάγλυφη επιδερμίδα.

Η Friedman συνιστά να ενσωματώσεις μια ρετινόλη στη ρουτίνα σου για να επιταχύνεις αυτόν τον κυτταρικό ρυθμό ανανέωσης και «να ξεκινήσεις τη διαδικασία αποβολής του θαμπού, κατεστραμμένου δέρματος». Τις μέρες που δεν κάνεις απολέπιση, εφάρμοσε έναν απαλό ορό ρετινόλης.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες
Το περιβάλλον μας παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματός μας, από την ποσότητα της έκθεσης στον ήλιο μέχρι το πόσο μολυσμένη είναι η ατμόσφαιρα. Τόσο οι ακτίνες UV όσο και η ρύπανση απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες, προκαλώντας το δέρμα μας να υποστεί οξειδωτικό στρες. «Όταν εκτίθεσαι σε αυτά τα περιβάλλοντα, το δέρμα μπορεί να απορροφήσει μικροσκοπικά σωματίδια όπως το διοξείδιο του θείου και τη βρωμιά που μπορεί να εξαντλήσουν το κολλαγόνο, που είναι υπεύθυνο για το νεανικό, λαμπερό δέρμα», λέει η αισθητικός Valerie Barnett, ιδρύτρια της PleasingCare. Αυτό όχι μόνο προκαλεί πρόωρη γήρανση (όπως λεπτές γραμμές, κηλίδες ηλικίας και απώλεια σφριγηλότητας), αλλά επίσης θαμπώνει την επιδερμίδα μας.

Καθημερινές συνήθειες
Εάν καμία από αυτές τις αιτίες δεν ισχύει για εσένα, αναλογίσου άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής σου, όπως το πολύ αλκοόλ και/ή ζάχαρη, το κάπνισμα και η έλλειψη ύπνου. Το αλκοόλ αφυδατώνει το δέρμα, ενώ το κάπνισμα και η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες. Και επειδή το σώμα μπαίνει σε λειτουργία επισκευής κατά τη διάρκεια της νύχτας (η οποία περιλαμβάνει τον κυτταρικό κύκλο εργασιών), η απώλεια ύπνου αναστέλλει την ικανότητα του δέρματος να αναπληρώνει τα φρέσκα κύτταρα του δέρματος ενώ απομακρύνει τα θαμπά.