9 μυστικά για το δέρμα που μάθαμε από την Ασία

15.03.2022
9 μυστικά για το δέρμα που μάθαμε από την Ασία
Από τον διπλό καθαρισμό μέχρι το νερό ρυζιού

Ανάμεσα σε όλες τις τάσεις στο TikTok, είμαστε πάντα έτοιμες να δοκιμάσουμε τα πιο πρόσφατα και τα καλύτερα tips ομορφιάς. Τις περισσότερες φορές όμως, αυτά τα «νέα» κόλπα δεν είναι τόσο καινοτόμα όσο νομίζουμε. Αν αφιερώσεις λίγα λεπτά για να διαβάσεις το ιστορικό χρονοδιάγραμμα του πότε εμφανίστηκαν πολλές από τις αγαπημένες μας συνήθειες περιποίησης της επιδερμίδας, θα ανακαλύψεις ότι πολλά από αυτά που φαίνονται καινούργια σε εμάς έχουν ρίζες σε άλλους πολιτισμούς εδώ και αιώνες. Λαμβάνοντας υπόψη τη μαζική επιρροή που είχε το K-beauty, μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οφείλουμε τα εύσημα στην Ασία για πολλά από αυτά που κάνουμε στο δέρμα μας ξανά και ξανά.

Πώς να απαλλαγείς από τις ρυτίδες του μετώπου

Δες παρακάτω τα συστατικά και τα τελετουργικά που προέρχονται από την Ασία:

Διπλός Καθαρισμός
Ο διπλός καθαρισμός έχει γίνει βασικό στοιχείο της περιποίησης, δεδομένου ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείς ότι όλα τα σκουπίδια στο δέρμα σου έχουν πραγματικά εξαφανιστεί μετά το πλύσιμο του προσώπου σου. Πρόκειται για έναν πολύ καλό τρόπο για να αφαιρέσεις το μακιγιάζ και το αντηλιακό πιο αποτελεσματικά χωρίς τη χρήση σκληρών καθαριστικών. Σύμφωνα με αναφορές, η πρακτική προέρχεται τόσο από την Κορέα όσο και από την Ιαπωνία. Οι ιαπωνικές γκέισες έκαναν διπλό καθαρισμό για να διαλύσουν πλήρως το λευκό τους μακιγιάζ. Χρησιμοποίησε πρώτα ένα καθαριστικό με βάση το λάδι ή ένα balm καθαρισμού για να αφαιρέσεις το αδιάβροχο μακιγιάζ ή το αντηλιακό, ακολουθούμενο από ένα καθαριστικό με βάση το νερό για να αφαιρέσεις τις υπόλοιπες ακαθαρσίες.

Ρίζα γλυκόριζας
Αυτό το βότανο είναι βασικό στοιχείο στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Οι βοτανολόγοι αναφέρουν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του ως τρόπο βελτίωσης της πέψης και θεραπείας του πονόλαιμου. Επειδή είναι επίσης αντι-μελανογόνο, χρησιμοποιείται πιο συχνά για να φωτίσει το δέρμα και να βελτιώσει την υπερμελάγχρωση. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προσφέρει κάποια οφέλη σε φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως το έκζεμα και η ακμή. Αποτελεί μια ευεργετική επιλογή ασφαλή για την εγκυμοσύνη για τη θεραπεία των μαύρων κηλίδων και του ανομοιόμορφου τόνου, ίσως ως εναλλακτική λύση στη ρετινόλη.

Gua Sha
Πιθανότατα έχεις δει αυτά τα εργαλεία στο Instagram, αλλά αυτό το τελετουργικό χρονολογείται από το 220 μ.Χ. Η πρακτική περιλαμβάνει σωματικό ξύσιμο του δέρματος για να βελτιώσει τη ροή του αίματος. Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι το gua sha μπορεί να βοηθήσει στη μετακίνηση της στάσιμης ενέργειας, εξισορροπώντας τα συστήματά μας και απελευθερώνοντας την ένταση. Παραδοσιακά, το gua sha γινόταν στο σώμα, αλλά οι σύγχρονες προσαρμογές της πρακτικής επεκτείνονται και στο πρόσωπο, χρησιμοποιώντας το για να μειώσει το πρήξιμο, το σχήμα του περιγράμματος του προσώπου και ακόμη και να φωτίσει τους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Jade Roller
Ένα άλλο δημοφιλές εργαλείο περιποίησης δέρματος με ασιατικές ρίζες είναι το ρολό από νεφρίτη. Αυτή η «πέτρα του ουρανού», όπως αναφέρεται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Κίνα, επινοήθηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τσινγκ ως μια μορφή μασάζ προσώπου. Αυτό το αισθητικά ευχάριστο εργαλείο περιλαμβάνει την κύλιση του σε μια κίνηση προς τα πάνω στο πρόσωπο. Παρόμοιο με το gua sha, το jade roller διαφημίζεται για την ικανότητά του να βελτιώνει τη λεμφική αποστράγγιση και να μειώνει το πρήξιμο λόγω της φυσικής δροσιάς της πέτρας. Είναι επίσης ένας καταπραϋντικός τρόπος για να εφαρμόσεις ορούς, έλαια και κρέμες.

Ginseng
Αυτό το φυτικό φάρμακο είναι μια αργά αναπτυσσόμενη ρίζα εγγενής στην Ασία. Ενώ η πρώιμη χρήση του ήταν πιο φαρμακευτική, σήμερα οι ειδικοί της K-beauty ορκίζονται στο ginseng για την ικανότητά του να αποκαθιστά τη σφριγηλότητα του δέρματος, να αποτρέπει την πρόωρη γήρανση, να καταπνίγει τη φλεγμονή και να ελέγχει τη λιπαρότητα. Συχνά συγκρίνεται με τον καφέ για τις δυναμωτικές του ικανότητες, την τόνωση της κυκλοφορίας και την αναζωογόνηση της κουρασμένης επιδερμίδας.

Ρυζόνερο
Από την Ιαπωνία μέχρι την Κορέα και την Ινδία, το νερό ρυζιού είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην ασιατική κουλτούρα για αιώνες. Αυτό το συστατικό δημιουργείται προσθέτοντας νερό στο (καθαρό) ρύζι, ανακατεύοντάς το, στραγγίζοντας τους κόκκους και χρησιμοποιώντας το υπόλοιπο γαλακτώδες υγρό ως μέρος της ρουτίνας σου. Οι Κορεάτες το χρησιμοποιούν ως τονωτικό, οι ασκούμενοι της Αγιουρβέδα ορκίζονται στην ικανότητά του να θεραπεύει το έκζεμα και οι Ιάπωνες το χρησιμοποιούσαν για να δυναμώσουν και να μακρύνουν τα μαλλιά τους. Το νερό του ρυζιού περιέχει πολυάριθμα πεπτίδια, αντιοξειδωτικά και άλλα βιοενεργά. Βοηθά στην ενυδάτωση, τη φωτεινότητα και καταπραΰνει το φλεγμονώδες δέρμα.