Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την περιποίηση των χειλιών

02.02.2022
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την περιποίηση των χειλιών
Πώς να αντιμετωπίσεις τα σκασμένα χείλη τον χειμώνα

Αν αυτήν την περίοδο έχεις σκασμένα χείλη, δεν είσαι μόνη. Χάρη σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής, η υφή του λεπτού, ευαίσθητου δέρματος των χειλιών μας μπορεί να αλλάξει σε διάφορα σημεία του έτους. Συγκεκριμένα, οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας το χειμώνα και το καλοκαίρι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τον φραγμό του δέρματος, με τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία να επιταχύνουν τα σημάδια γήρανσης σε αυτήν την περιοχή. «Κάθε χείλος είναι διαφορετικό στις ανάγκες του», εξηγεί ο Dr Tijion Esho, κορυφαίος κοσμητικός γιατρός και ειδικός στα χείλη. «Κοινές ανάγκες είναι η ενυδάτωση, ο όγκος και η επισκευή φραγμού», λέει, «και συχνά έχουμε ένα μείγμα αυτών των αναγκών, όχι μόνο μία».

Ενώ ο όγκος μπορεί να είναι περισσότερο μια αισθητική επιθυμία, ένα ανθεκτικό φράγμα και επαρκής ενυδάτωση είναι ζωτικές ανάγκες για υγιές δέρμα χειλιών και δύο βασικοί παράγοντες για την καταπολέμηση κοινών προβλημάτων δυσφορίας. «Καθώς τα χείλη δεν έχουν σμηγματογόνους αδένες, δεν μπορούν να παρέχουν πρόσθετη υγρασία για να προστατεύσουν την επιφάνεια από τους σκληρούς χειμερινούς ανέμους και τις αλλαγές στην υγρασία», εξηγεί ο Esho. «Αυτό είναι που προκαλεί αυξημένη δια-επιδερμική απώλεια νερού που οδηγεί σε ξηρότητα και στη συνέχεια εξασθενημένο φραγμό του δέρματος που μπορεί να σημαίνει σκάσιμο της επιφάνειας». Ο ίδιος προσθέτει: «Η διασφάλιση ότι είσαι καλά ενυδατωμένη μέσω της διατροφής σου, η χρήση υγραντήρα τη νύχτα για να διατηρείται η υγρασία στον αέρα, η θέρμανση που δεν είναι πολύ υψηλή και η μείωση του χρόνου στο ντους είναι πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν».

Ένας τύπος balm για τα χείλη που πρέπει να αποφύγεις εάν παλεύεις με την ξηρότητα, είναι οι αρωματικές ποικιλίες. Ο πιστοποιημένος χημικός και παρασκευαστής Bruce Green λέει ότι «αν είσαι κάποια που γλείφει τα χείλη της, προτίμησε ένα balm για τα χείλη που δεν είναι αρωματισμένο, ώστε να μπεις λιγότερο στον πειρασμό να το κάνεις». Ενώ το γλείψιμο των χειλιών σου μπορεί να προσφέρει φευγαλέα ανακούφιση από την ξηρότητα, απομακρύνει την υγρασία από το δέρμα καθώς το σάλιο στεγνώνει και εξατμίζεται. Ο Green προσθέτει ότι τα αρωματισμένα lip balms μπορεί επίσης να έχουν περιττά συστατικά που δεν προσθέτουν οφέλη στην περιποίηση του δέρματος.

Φυσικά, ένας από τους κύριους παράγοντες που ενισχύει τα κοινά προβλήματα στα χείλη (από την αφυδάτωση έως τα σημάδια γήρανσης) είναι η παραμέληση της εφαρμογής του SPF. Εκτός από τους παράγοντες του τρόπου ζωής, μια ιδανική ρουτίνα περιποίησης χειλιών θα ήταν η καθημερινή χρήση SPF όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο, με ένα ενυδατικό balm. Όταν χρειάζεται, δοκίμασε να κάνεις απαλή απολέπιση των χειλιών χρησιμοποιώντας ένα στοχευμένο προϊόν (όπως ένα φυσικό ή χημικό scrub, ή μια μάσκα με ιδιότητες αναδόμησης) και ακολούθησε με ένα θεραπευτικό balm που επανορθώνει τους φραγμούς εάν τα χείλη σου είναι σκασμένα.