Πώς να κάνεις τη ρουτίνα ομορφιάς σου πιο βιώσιμη το 2022

18.12.2021
Πώς να κάνεις τη ρουτίνα ομορφιάς σου πιο βιώσιμη το 2022
Τα εύκολα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις

Κάθε χρόνο που περνάει, η κλιματική κρίση έρχεται στο επίκεντρο όλο και περισσότερο. Και όσο μικρές και αν φαίνονται μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, οι ατομικές μας επιλογές έχουν σημασία - τι αγοράζουμε, πόσο συχνά το αγοράζουμε και αν καταλήγει σε χωματερή στο τέλος της χρήσης. Σύμφωνα με το Euromonitor International, 152,1 δισεκατομμύρια μονάδες συσκευασίας ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας πουλήθηκαν παγκοσμίως μόνο το 2018, μεγάλο μέρος των οποίων δεν θα ανακυκλωθεί ποτέ.

Οι τάσεις μακιγιάζ που θα κυριαρχήσουν το χειμώνα του 2021

«Είμαι ευγνώμων που η βιωσιμότητα έχει μπει στο επίκεντρο για τα καταναλωτικά προϊόντα πρόσφατα», λέει η Mia Davis, αντιπρόεδρος βιωσιμότητας και αντίκτυπου στην Credo Beauty. «Η βιωσιμότητα στην ομορφιά σημαίνει ότι η δουλειά που κάνουμε τώρα –οι πόροι που εξάγουμε, τα πράγματα που φτιάχνουμε– δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα των ανθρώπων να κάνουν το ίδιο στο μέλλον».

Παρακάτω, θα δεις πώς μπορείς να κάνεις τη ρουτίνα ομορφιάς σου πιο φιλική προς το περιβάλλον:

Χρησιμοποίησε ό,τι έχεις
Το πρώτο βήμα για να κάνεις τη ρουτίνα ομορφιάς σου πιο φιλική προς το περιβάλλον είναι να χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε έχεις πριν αγοράσεις κάτι νέο. Εάν υπάρχει κάτι που δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις, είτε επειδή δεν είναι στην απόχρωση σου είτε επειδή δεν σου αρέσει, χάρισε το σε μια φίλη σου που της αρέσει να πειραματίζεται με νέα προϊόντα.

Αγόρασε πιο ηθικά, φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, και λιγότερα
Κατά την έρευνα σου στην υπερκορεσμένη αγορά ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, η συσκευασία θα πρέπει να είναι προτεραιότητα. Αναζήτησε κάτι που έχει κομποστοποιήσιμη, εύκολα ανακυκλώσιμη, επαναγεμιζόμενη ή επαναχρησιμοποιήσιμη συσκευασία — ή καλύτερα, χωρίς συσκευασία. Επίσης, αναζήτησε πιο βιώσιμα και εύκολα ανακυκλώσιμα υλικά, όπως το αλουμίνιο, το μπαμπού και το γυαλί.

Μείωσε την κατανάλωση όπου είναι δυνατόν
Για να βάλουμε σε προοπτική τη σπατάλη και την κατανάλωση, η Ahlee Piper, συγγραφέας και ειδικός στον οικολογικό τρόπο ζωής, συχνά θέτει το ερώτημα: Πότε ήταν η τελευταία φορά που χρησιμοποίησες ένα κραγιόν; «Μου αρέσει να έχω μια ποικιλία ειδών μακιγιάζ, αλλά είναι σπάνιο να χρησιμοποιούμε συχνά όλα τα προϊόντα μας. Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να χρησιμοποιεί αυτό που έχει πριν αγοράσει οτιδήποτε άλλο, είτε είναι φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν είτε όχι, και μετά να σκεφτεί πραγματικά πώς η αντικατάστασή για αυτό το αντικείμενο μπορεί να είναι πιο βιώσιμη." Ένας άλλος τρόπος για να καταναλώνεις συνειδητά είναι να επιλέξεις προϊόντα διπλής χρήσης. «Πάντα προσπαθώ να αναζητώ προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερους από έναν σκοπούς, όπως ένα ρουζ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα χείλη».