Τελικά, τι ισχύει με το λάδι καρύδας για την περιποίηση της επιδερμίδας;

24.02.2021
Τελικά, τι ισχύει με το λάδι καρύδας για την περιποίηση της επιδερμίδας;
Η πραγματικότητα πίσω από το πολυσυζητημένο συστατικό στο χώρο της ομορφιάς

Από την προετοιμασία φαγητού έως τη φροντίδα του δέρματος, το λάδι καρύδας έχει πολλές διαφορετικές χρήσεις. Αλλά η εποχή στην οποία το συγκεκριμένο συστατικό ήταν η απόλυτη τάση έφυγε γρήγορα, τουλάχιστον στο χώρο της ομορφιάς, καθώς όπως τελικά αποδείχθηκε, δεν μπορεί κάθε τύπος δέρματος να το διαχειριστεί.

Δες και αυτό: Οι "χρυσοί" κανόνες της Victoria Beckham για νεανική επιδερμίδα

"Το λάδι καρύδας περιέχει λαυρικό οξύ, το οποίο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και είναι γνωστό ότι καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν ακμή. Θα πίστευε κανείς ότι αυτό θα το έκανε ένα εξαιρετικό συστατικό για το λιπαρό δέρμα που είναι επιρρεπές στην ακμή, αλλά αυτό το συστατικό έχει κακή φήμη για το φράξιμο των πόρων", εξηγεί ο δερματολόγος Dr. Luigi L. Polla, ιδρυτής του Forever Institut και της Alchimie Forever. "Αυτό συμβαίνει επειδή είναι αποφρακτικό από τη φύση, όπως και κάθε λάδι που έχει σκοπό να καθίσει στην κορυφή του δέρματος για να σφραγίσει την υγρασία και να δημιουργήσει ένα προστατευτικό φράγμα".

Σύμφωνα με τον Polla, είναι σημαντικό να κατανοήσεις τον τύπο του δέρματός σου όταν βάζεις το λάδι καρύδας στη ρουτίνα σου. Αν και είναι επιστημονικά δυσάρεστο στη λιπαρή ή στην επιρρεπή στην ακμή επιδερμίδα, μπορεί να επωφεληθείς εκμεταλλευόμενη την ικανότητα στεγανοποίησης του δέρματος. "Το λάδι είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για την προστασία από τη διαδερμική απώλεια νερού. Εάν το δέρμα χρειάζεται ένα αποφρακτικό προστατευτικό συστατικό για να βοηθήσει στο κλείδωμα της υγρασίας και να για τη φυσική λειτουργία του φραγμού του δέρματος, το λάδι καρύδας είναι μια καλή επιλογή".

Αυτό το είδες; Τα συστατικά που καλό είναι να αποφύγεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πετάξεις ένα προϊόν μακιγιάζ ή ένα προϊόν περιποίησης της επιδερμίδας εάν βρεις ότι περιέχει λάδι καρύδας - αρκεί απλώς να παρακολουθήσεις το πώς αντιδρά το δέρμα σου. Πολλές μάρκες χρησιμοποιούν μικρά ποσοστά ελαίου καρύδας στα προϊόντα τους, πράγμα που μπορεί να δώσει στα καλλυντικά μια ωραία αίσθηση ολίσθησης και μπορεί να προσφέρει θρέψη και ενυδάτωση σε ξηρούς τύπους δέρματος.

Ο Polla σημειώνει επίσης πως: "Σε γενικές γραμμές, εάν κάποια ανησυχεί για τους φραγμούς των πόρων της, όσο λιγότερο μακιγιάζ φοράει, τόσο το καλύτερο".