5 μύθοι για την περιποίηση της επιδερμίδας που μάλλον... καταρρίπτονται

14.01.2021
5 μύθοι για την περιποίηση της επιδερμίδας που μάλλον... καταρρίπτονται
Ναι, και στον κόσμο της ομορφιάς έχουμε παραδείγματα "κανόνων" για τους οποίους στην πορεία προκύπτει ότι δεν ισχύουν 100%. Και παρόλο που δεν εννοούμε ότι δεν πρέπει να ακούς τις σοφές συμβουλές που σου έδωσε η μαμά ή η γιαγιά σου για το δέρμα σου, η αλήθεια είναι ότι πολλά από τα πράγματα που πιστεύαμε μέχρι τώρα είναι απλά... μύθοι. Έτσι, για να διαχωρίσουμε την πραγματικότητα από τη φαντασία, ειδικοί δερματολόγοι λένε τη γνώμη τους στο Health για τις 5 από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις της κατηγορίας αυτής.

Οι κρέμες ματιών φυλάσσονται καλύτερα στο ψυγείο

«Η ψυχρότερη θερμοκρασία δεν παρατείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων σου», σημειώνει η Danné Montague-King, χημικός βοτάνων και ιδρυτής της DMK Skincare. «Το σώμα σου είναι επίσης από τη φύση του στους 36,6 βαθμούς και όταν τοποθετείς μια κρύα κρέμα στο δέρμα, το σώμα σου θα τη ζεστάνει αμέσως». Είναι αλήθεια ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν στη μείωση του πρηξίματος, οπότε αν αυτός είναι ο στόχος σου, η Montague-King συμβουλεύει να χρησιμοποιήσεις μια κρύα κομπρέσα, η οποία θα διατηρήσει τη δροσερή της θερμοκρασία ακόμη και όταν τοποθετηθεί στο ζεστό δέρμα σου.

Παίρνεις πάντα αυτό που πληρώνεις όταν πρόκειται για περιποίηση του δέρματος

Ακολουθούν μερικά καλά νέα για όλες τις γυναίκες που έχουν επίγνωση του budget της αγοράς: «Δεν είναι απαραίτητα όλα τα ακριβά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας καλύτερα από τα φθηνότερα», λέει η δερματολόγος από τη Νέα Υόρκη, Kavita Mariwalla. «Όλα έχουν να κάνουν με τη σύνθεση», προσθέτει.

Βάσει αυτού, ορισμένα συστατικά, όπως η βιταμίνη C, πρέπει να παρασκευαστούν σωστά για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και αυτό μπορεί να τα κάνει λίγο πίο ακριβά. Ωστόσο, η Dr. Mariwalla προσθέτει ότι, ειδικά με πρoϊόντα όπως ενυδατικά και καθαριστικά, απλώς πληρώνεις συχνά περισσότερα για μια όμορφη συσκευασία ή ένα φανταχτερό εμπορικό brand.

Οι μαύροι κύκλοι είναι ένα σημάδι ότι είσαι κουρασμένη

Ο αποχρωματισμός γύρω από τα μάτια συμβαίνει όταν το αίμα και τα υγρά δεν κυκλοφορούν αποτελεσματικά, επισημαίνει η Montague-King. Ναι, η έλλειψη ύπνου μπορεί σίγουρα να επιδεινώσει το ζήτημα, αλλά δεν είναι η μόνη αιτία. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν έχεις επαρκή ποσότητα σιδήρου ή δεν παίρνεις αρκετό οξυγόνο, προσθέτει. Οι μαύροι κύκλοι γίνονται επίσης πιο εμφανείς όσο πιο λεπτό είναι το δέρμα, το οποίο εμφανίζεται φυσικά με την ηλικία. Είναι δύσκολο οι τοπικές κρέμες ματιών να αντιμετωπίσουν τους μαύρους κύκλους, αλλά η χρήση μιας φόρμουλας που περιέχει καφεΐνη (γνωστή για την ενίσχυση της κυκλοφορίας και τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων) μπορεί να βοηθήσει.

Το πώς το δέρμα σου γερνάει έχει σχέση με τα γονίδια

Φυσικά, η γενετική παίζει ρόλο, αλλά η γήρανση του δέρματος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και καθορίζεται τόσο από εγγενείς όσο και από εξωγενείς παράγοντες, λέει η Dr. King. Έτσι, ενώ παίρνεις ό, τι παίρνεις όσον αφορά στα γονίδια, οι εξωγενείς παράγοντες (όπως ηλιακή βλάβη, ρύπανση, άγχος και κάπνισμα) παίζουν εξίσου μεγάλο ρόλο, όπως επισημαίνει.

Πρέπει να φοράς αντηλιακό μόνο το καλοκαίρι

Να θυμάσαι ότι η χρήση αντηλιακού 365 ημέρες το χρόνο – με βροχή ή ήλιο ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους - είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για την υγεία του δέρματός σου. «Το υπεριώδες φως δεν κάνει διάλειμμα και ούτε εσύ πρέπει να κάνεις», προειδοποιεί η Dr Mariwalla. «Ενώ μπορεί να μην βλέπεις τον ήλιο, θυμήσου ότι η υπεριώδης ακτινοβολία υπάρχει στο φως της ημέρας και εκπέμπεται πάντα από τον ήλιο, ακόμα και όταν πρόκειται για μια συννεφιασμένη μέρα. Και αυτό το υπεριώδες φως προκαλεί γήρανση και καρκίνο του δέρματος», εξηγεί. Για αυτόν τον λόγο ένα αντηλιακό με SPF 30 είναι βασικό.