Πώς θα καταλάβεις εάν έχεις ξηρή ή αφυδατωμένη επιδερμίδα

04.12.2020
Πώς θα καταλάβεις εάν έχεις ξηρή ή αφυδατωμένη επιδερμίδα
Το να καταλάβεις σε ποια κατηγορία ανήκεις θα σε βοηθήσει να περιποιηθείς καλύτερα το δέρμα σου

Το μπέρδεμα ανάμεσα σε ξηρή και αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι συχνό και όχι τυχαία - οι δύο αυτές κατηγορίες μοιράζονται αρκετά κοινά, όπως η αίσθηση "τραβήγματος". Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβεις σε ποια από αυτές τις κατηγορίες ανήκεις προκειμένου να περιποιηθείς σωστά το δέρμα σου και να "ακούσεις" τις ανάγκες του.

Δες και αυτό: 5 συμβουλές για το δέρμα σου που ακούς συχνά αλλά δεν πρέπει ποτέ να ακολουθήσεις

Αρχικά, θα πρέπει να ξέρεις πως η ξηρή επιδερμίδα είναι τύπος επιδερμίδας, ενώ η αφυδάτωση είναι μία κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δέρμα. Τι είσαι λοιπόν, τελικά;

Ξηρή....

Η ξηρή επιδερμίδα αποτελεί έναν τύπος δέρματος, για το οποίο οφείλεται κυρίως το DNA. Εάν έχεις ξηρή επιδερμίδα είναι πολύ πιθανό να αισθάνεσαι συχνά μία αίσθηση "τραβήγματος" και να παρατηρείς πως το δέρμα σου συχνά μοιάζει θαμπό και άτονο. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να εμφανίζεις συχνά ερεθισμούς και ευαισθησία σε εξωτερικούς παράγοντες και οι πόροι σου να μην είναι καθόλου διεσταλμένοι.

Αυτό το είδες; Εσύ πώς πλένεις το πρόσωπό σου; Αν το κάνεις σε λιγότερο από ένα λεπτό, πρέπει να το ξανασκεφτείς

...ή αφυδατωμένη;
Όπως είπαμε και πριν, η αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι μία κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθεί η επιδερμίδα και δημιουργείται από παράγοντες όπως η έλλειψη νερού και ενυδατικών παραγόντων στο δέρμα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πόροι φαίνονται πιο διεσταλμένοι, η επιδερμίδα είναι θαμπή και τραχιά υφή, και υπάρχει η αίσθηση "τραβήγματος", φαίνεται να ξεφλουδίζει ή να γυαλίζει. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην αφυδάτωση της επιδερμίδας, είναι το περιβάλλον (κρύος ή και ξηρός αέρας, air condition, έλλειψη υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους, η πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία), η η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, το άγχος, η παραμέληση της περιποίησης της επιδερμίδας ή και το κάπνισμα.