Τι είναι το ηλιακό έγκαυμα στα χείλη και πώς να προστατευθείς

11.07.2020
Τι είναι το ηλιακό έγκαυμα στα χείλη και πώς να προστατευθείς
Όλα τα μέρη του σώματος είναι ευαίσθητα στα ηλιακά εγκαύματα, αλλά μερικά είναι περισσότερο από άλλα είτε επειδή ο ήλιος χτυπά άμεσα τη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος σου είτε επειδή δεν έβαλες αντηλιακό. Τα χείλη σου είναι ένα ιδιαίτερα ευάλωτο σημείο και πολλές φορές φαίνεται ότι όλες μας το ξεχνάμε. Η πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, όχι μόνο για να αποφύγεις το επίπονο κοκκίνισμα και το πρήξιμο, αλλά επειδή τα ηλιακά εγκαύματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Πώς καταλαβαίνεις ότι τα χείλη σου έχουν καεί;

Εάν τα χείλη σου έχουν ηλιακό έγκαυμα, θα πρηστούν και θα είναι πιο κόκκινα από το συνηθισμένο. Μπορεί επίσης να τα αισθάνεσαι ευαίσθητα στο άγγιγμα και μερικές φορές σχηματίζονται φουσκάλες, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να σχηματιστούν φουσκάλες στο ηλιοκαμμένο δέρμα σε άλλες περιοχές του σώματος. Όλοι οι άνθρωποι αντιδρούν στο ηλιακό έγκαυμα διαφορετικά, αλλά τα συμπτώματα των ηλιακών εγκαυμάτων συνήθως διαρκούν περίπου τρεις έως πέντε ημέρες αν και μπορεί σε κάποιους να μείνουν έως και 10 ημέρες (σε σοβαρές περιπτώσεις).

Κίνδυνοι από το ηλιακό έγκαυμα στα χείλη, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των χειλιών

Εκτός από την επίπονη διόγκωση και τις φουσκάλες, τα ηλιακά εγκαύματα μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των χειλιών. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος, ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί στο άνω χείλος - ιδιαίτερα στο εξωτερικό μέρος δίπλα στο χείλος παρά πάνω στο ίδιο το χείλος. Ωστόσο, η πλειονότητα των καρκίνων των χειλιών εμφανίζονται στο κάτω χείλος και τείνουν να είναι καρκινώματα πλακωδών κυττάρων - ένας άλλος τύπος καρκίνου του δέρματος που έχει περισσότερες πιθανότητες εξάπλωσης από άλλους τύπους. Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο των χειλιών είναι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) από τον ήλιο.

Διάβασε αυτό: Πώς να κάνεις τα χείλη σου μεγαλύτερα χωρίς ενέσεις

Πώς καίγονται τα χείλη;

Εάν δεν προστατεύεις τα χείλη σου με προϊόντα SPF, έχουν περισσότερες πιθανότητες να καούν. «Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να γλείφουν τα χείλη τους, έτσι γλείφουν το αντηλιακό», λέει στο Health η δερματολόγος από τη Νέα Υόρκη, Debra Jaliman. «Και μερικοί άνθρωποι δεν βάζουν αντηλιακό επειδή έχουν κραγιόν ή lip gloss στα χείλη και δεν θέλουν να το αφαιρέσουν. Όμως, οι βλαβερές ακτίνες UV θα διεισδύσουν στο προϊόν εάν δεν περιέχει αντηλιακή προστασία, οπότε ένα κραγιόν για τα χείλη με SPF πρέπει να αποτελεί βασικό μέρος της ρουτίνας σου».

Εκτός από την προστασία τους με SPF, ο ευκολότερος τρόπος για να αποφευχθούν τα ηλιακά εγκαύματα είναι να μην εκθέσεις τα χείλη σου στον ήλιο, λέει η δερματολόγος. Αλλά εάν παρατηρήσεις κάτι στο χείλος σου σαν φουσκάλες, μοιάζει με κάψιμο ή αν γίνεται άσπρο αυτό το σημείο, ζήτα τη βοήθεια ενός δερματολόγου.

Τι να κάνεις ύστερα από ένα ηλιακό έγκαυμα στα χείλη

Μετά από ένα κάψιμο, πάρε ένα αντιφλεγμονώδες παυσίπονο όπως ιβουπροφαίνη για να διευκολύνεις την ευαισθησία και το πρήξιμο. Η δερματολόγος προτείνει τη χρήση κρύας κομπρέσας. «Μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο», λέει. Απλώς ξέπλυνε ένα μαλακό πανί σε κρύο νερό ή βύθισέ το σε παγωμένο νερό και, στη συνέχεια, κράτα το στα χείλη σου.

Τέλος - και βασικό - απόφυγε τον ήλιο έως ότου τα χείλη σου επουλωθούν. Την επόμενη φορά που θα βγεις έξω, θυμήσου να εφαρμόσεις SPF για τα χείλη σου και να πάρεις μαζί σου ένα φαρδύ καπέλο, απλώς για να είσαι ασφαλής.