Πότε & γιατί να μην βουρτσίζεις τα δόντια σου

06.06.2012
Το να βουρτσίζεις τα δόντια σου κατευθείαν μετά το φαγητό ίσως τελικά να μην αποτελεί καλή συνήθεια αλλά καταστροφική! Το βούρτσισμα κατευθείαν μετά το φαγητό μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών, προειδοποιούν οι ειδικοί και σημειώνουν πως η καταλληλότερη στιγμή για βούρτσισμα είναι περίπου μια ωρίτσα μετά το γεύμα.

Μπορεί να θεωρούμε πως το συχνό βούρτσισμα, ιδιαίτερα κατευθείαν μετά το φαγητό είναι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή κι αστραφτερά, όμως στην πραγματικότητα η συνήθεια αυτή μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Όπως προειδοποιούν οι οδοντίατροι, οι υπερβολές μπορεί να αποβούν σε βάρος των δοντιών μας αντί να προσφέρουν έξτρα προστασία.

Το βούρτσισμα σε λάθος ώρα – ειδικά μέσα στα επόμενα 15 με 20 λεπτά από τη στιγμή που τελείωσε το γεύμα μας μπορεί να διαβρώσει τα δόντια μας, ωθώντας τα οξέα βαθύτερα κάτω από το στρώμα του σμάλτου. Αυτό που συμβαίνει είναι πως μετά την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων με λιπαρά και οξέα, το να πλύνουμε κατευθείαν τα δόντια μας έχει ως αποτέλεσμα να τα ωθήσουμε ακόμη πιο βαθιά, διαβρώνοντας τη οδοντίνη και την αδαμαντίνη καθώς τα λιπαρά τρόφιμα και τα σάκχαρα αποδυναμώνουν προσωρινά το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών. Όταν λοιπόν καθαρίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά από κάθε γεύμα στην πραγματικότητα αυτό που πετυχαίνουμε είναι να απομακρύνουμε το φυσικό σμάλτο των δοντιών ..

Μύθος ότι το συχνό βούρτσισμα προστατεύει;

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και πρόσφατη μελέτη που εξέτασε τις επιδράσεις του βουρτσίσματος των δοντιών μετά την κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών. Οι εθελοντές που έλαβαν μέρος στην έρευνα φόρεσαν ειδικά μασελάκια με οδοντοστοιχία και κλήθηκαν να τα βουρτσίζουν σε διαφορετικές ώρες μετά την κατανάλωση των αναψυκτικών.

Όπως διαπιστώθηκε, η διάβρωση της οδοντίνης ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη σε όσους βούρτσιζαν κατευθείαν μετά την πόση του αναψυκτικού ή σε διάστημα ενός 20λεπτου. Αντίθετα όσοι άφηναν περισσότερο από μισάωρο να περάσει είχαν σαφέστατα μικρότερη βλάβη στα δόντια τους. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο....

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Αν στην προσπάθειά μας να γλιτώσουμε τη διάβρωση αποφεύγουμε ή παραβλέπουμε το σωστό πλύσιμο των δοντιών, τότε το πιθανότερο είναι σύντομα να χρειαστούμε σφραγίσματα. Μην ξεχνάς λοιπόν την υγιεινή της στοματικής σου κοιλότητας και να λάβε τα μέτρα σου, πριν να είναι αργά!

Κάθε πότε πρέπει να πλένεις τα δόντια σου;

Όπως συνιστούν οι ειδικοί, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι αμέσως μετά το φαγητό να ξεπλένουμε καλά το στόμα μας με νερό και φθοριούχο διάλυμα και να βουρτσίζουμε τα δόντια μετά από περίπου ένα μισάωρο ώστε να μην απομακρύνεται το φυσικό προστατευτικό σμάλτο των δοντιών.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, δε πρέπει να ξεχνάμε τη σωστή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας που δεν είναι άλλη από το καλό βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με φθοριούχα οδοντόκρεμα και τακτικές μας επισκέψεις στον οδοντογιατρό.

Άλλωστε, η φροντίδα του στόματός και των δοντιών είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε σχολαστικά για να είμαστε υγιείς. Κι επειδή το βούρτσισμα των δοντιών δε σημαίνει απλά να βάλουμε μια οδοντόβουρτσα στο στόμα, διάβασε το παλαιότερο άρθρο μας «Συμβουλές για γερά & υγιή δόντια» για να μάθεις πώς θα το κάνεις σωστά!

Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα