5+2 τρόποι για να δείξεις 10 χρόνια νεότερη

13.08.2014
Κηρύξε τον πόλεμο στη φθορά του χρόνου με τη βοήθεια της κοσμετολογίας αλλά και της διαιτολογίας. Το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ευεξίας & ομορφιάς που ετοίμασαν για μας οι ειδικοί βρίσκεται στα χέρια σου, αρκεί να διαβάσεις.

Σταμάτησε το χρόνο! Οι ειδικοί μας σε πρώτο πλάνο. Σύμβουλοι και βοηθοί μας σ’ αυτή την «επιχείρηση» η κ. Μαρία Καρδάση, δερματολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιγήρανσης, και η κ. Σοφία Κόντη, διαιτολόγος-διατροφολόγος. Και όπως σε κάθε είδους επιχείρηση, η επιτυχία έγκειται πρώτον στο να βάζουμε ξεκάθαρους στόχους και δεύτερον στο να καταστρώνουμε τη στρατηγική με την οποία θα τους πετύχουμε! Η προσπάθειά μας θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία αν η επίθεσή μας ενάντια στη γήρανση είναι άμεση και σε δύο μέτωπα:

1. Μέσω της διατροφής μας (γιατί είμαστε ό,τι τρώμε) και

2. Μέσω των καλλυντικών-όπλων που προσφέρει η σύγχρονη κοσμετολογία.

Κάνε τώρα το τεστ του... καθρέφτη: Στεκόμαστε μπροστά στον καθρέφτη και παρατηρούμε το είδωλό μας από την κορυφή έως τα νύχια, προσπαθώντας να το συγκρίνουμε με εκείνο που βλέπαμε 10 χρόνια πριν: Τα μαλλιά μας είναι λιγότερο λαμπερά, ίσως και θαμπά, πιο άτονα ή πιο φριζαρισμένα; Το πρόσωπό μας έχει περισσότερες λεπτές γραμμές και ρυτίδες, ίσως και κάποιες δυσχρωμίες; Μήπως η επιδερμίδα μας έχει λιγότερη ή και καθόλου λάμψη; Το οβάλ του προσώπου είναι πιο χαλαρό και η έκφρασή του πιο θλιμμένη; Το σώμα μας με λίγα ή περισσότερα παραπανίσια κιλά; Μήπως τοπικά έχει την όψη φλοιού πορτοκαλιού και χαλάρωση ή και ραγάδες; Το νιώθουμε λιγότερο εύκαμπτο, ενώ συχνά μας ενοχλούν οιδήματα και βάρος στα πόδια; Αν στο είδωλό μας στον καθρέφτη παρατηρούμε ένα ή περισσότερα από αυτά τα σημάδια, αντί να μας πιάσει θλίψη, ας πιάσουμε... δουλειά! Γιατί όλα αυτά δεν οφείλονται μόνο στη φθορά που μοιραία προκαλεί ο χρόνος, αλλά και σε δικά μας λάθη και παραλείψεις. Η ομορφιά και η νεότητα, για να διατηρηθούν, απαιτούν καθημερινή φροντίδα, μικρές θυσίες και βέβαια γνώση – τι πρέπει να κάνουμε, πώς, ποιο είναι το πιο κατάλληλο πρόγραμμα υγείας και ευεξίας για την περίπτωσή μας;

Νεανική επιδερμίδα τώρα και για πάντα! Με τα καλλυντικά «παίζεις» την καλύτερη άμυνα!

Μας μιλά η κ. Μαρία Καρδάση, δερματολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιγήρανσης

«Η πρώτη αναγκαία και καθοριστική κίνηση αντιγήρανσης είναι η απολέπιση, καθώς με την πάροδο του χρόνου, και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η κεράτινη στοιβάδα του δέρματος γίνεται πιο παχιά. Το δέρμα, στη προσπάθειά του να προστατευτεί από την οξειδωτική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας, αυξάνει δραστικά την παραγωγή κερατινοκυττάρων (νεκρών κυττάρων). Με την απολέπιση τα απομακρύνουμε και έτσι “ανοίγει” ο δρόμος προς τις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος, για να εισχωρήσουν οι καλλυντικές ουσίες, ενυδατικές, θρεπτικές, συσφιγκτικές. Μέρα παρά μέρα, το βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο, κάνουμε απολέπιση και εν συνεχεία βάζουμε μια μάσκα ή ένα σέρουμ και απαραίτητα μια κρέμα νύχτας, όλα με την ένδειξη “αντιγηραντικά”. Έτσι δίνουμε την ευκαιρία στο δέρμα μας κατά τη διάρκεια του ύπνου να αναδομηθεί, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των λεπτών γραμμών, τη λείανση των ρυτίδων, τη σύσφιγξη του οβάλ του προσώπου. Η πρώτη μας φροντίδα κάθε πρωί πρέπει είναι ο καθαρισμός του προσώπου και εν συνεχεία η περιποίησή του με ένα σέρουμ και μια κρέμα ημέρας – οπωσδήποτε με αντηλιακά φίλτρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας καλό είναι να αποφεύγουμε τον ήλιο. Εξάλλου τη χρυσαφένια επιδερμίδα μπορούμε να την αποκτήσουμε με κρέμες που μαυρίζουν χωρίς ήλιο ή και με μακιγιάζ προσώπου και σώματος».

Πρόσωπο: Πριν και μετά την παραλία!

«Ακόμα και αν πάμε αργότερα στην παραλία, είναι απαραίτητο προηγουμένως να έχουμε ακολουθήσει το παραπάνω πρωτόκολλο περιποίησης της επιδερμίδας και να το ενισχύσουμε με αντηλιακή κρέμα, κατά προτίμηση με υψηλό δείκτη προστασίας. Έτσι θωρακίζουμε αφενός το δέρμα μας και αφετέρου το ενισχύουμε ώστε να αντιμετωπίσει καλύτερα τις φθορές που υφίσταται από το περιβάλλον και την ηλιακή ακτινοβολία. Μετά την έκθεση στον ήλιο, είναι απαραίτητο να καθαρίσουμε και πάλι το πρόσωπό μας σχολαστικά, να το περιποιηθούμε με μια μάσκα ενυδατική ή ένα σέρουμ και να βάλουμε την κρέμα μας».

Τι προσέχουμε κατά την αγορά μιας αντιγηραντικής κρέμας προσώπου
«Η κρέμα ημέρας που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι εμπλουτισμένη με αντιοξειδωτικούς παράγοντες, όπως είναι οι βιταμίνες C και Ε, που προστατεύουν από τη φωτογήρανση, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας πρέπει να χρησιμοποιούμε κρέμες πλούσιες σε οξέα φρούτων, που βοηθούν στην αποβολή των νεκρών κυττάρων, και σε ρετινόλη, η οποία συμβάλλει στην ανάπλαση των κυττάρων. Δεν πρέπει, επίσης, ποτέ να ξεχνάμε ότι ο λαιμός και το ντεκολτέ έχουν τις ίδιες ανάγκες φροντίδας με το πρόσωπο!».

Σώμα: Η σωστή αντιγηραντική φροντίδα για το σώμα μας

«Αντίστοιχη με του προσώπου φροντίδα πρέπει να είναι και του σώματος», επιμένει η κ. Καρδάση. «Μετά το μπάνιο πρωί και βράδυ το περιποιούμαστε με ειδικό ενυδατικό γαλάκτωμα ή κρέμα. Αν το σώμα μας εμφανίζει κυτταρίτιδα, χαλάρωση ή και τα δύο, χρησιμοποιούμε ειδικά καλλυντικά προϊόντα που συμβάλλουν στην καταπολέμησή τους. Πάντως η αποτελεσματικότητα κάθε καλλυντικής φροντίδας είναι πολύ μεγαλύτερη και άμεση όταν συνδυάζεται με σωματική άσκηση και με δίαιτα αποτοξίνωσης και απώλειας σωματικού βάρους».

Τροφές με αντιγηραντικές ιδιότητες: «Για την αντιγήρανση του δέρματος εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με καρότα, βερίκοκα, καρπούζι, σπανάκι, μπρόκολο και μάνγκο, τα οποία είναι πλούσια σε Β-καροτίνη, που προστατεύει από τη γήρανση του δέρματος, καθώς και με θαλασσινά που είναι πλούσια σε σελήνιο, το οποίο αποτελεί ασπίδα προστασίας ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία», μας λέει η κ. Κόντη. Σημαντικά στην επιτυχία της αποτοξινωτικής κούρας συμβάλλουν τα ειδικά για αποτοξίνωση συμπληρώματα διατροφής, που ενεργοποιούν τη διαδικασία αποβολής τοξινών και περιέχουν και πολύτιμα συστατικά για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Άσκηση = αντιγήρανση. H σωματική άσκηση είναι καθοριστικής σημασίας σε κάθε πρόγραμμα ευεξίας και ομορφιάς. Τουλάχιστον μια ώρα –συνεχόμενη– καθημερινά είναι απαραίτητο να την αφιερώνουμε σε κολύμπι, περπάτημα, τρέξιμο ή γυμναστική. Με τον τρόπο αυτό λειτουργεί καλύτερα ο οργανισμός μας –αναπνοή, καρδιά, κυκλοφορία του αίματος, μεταβολισμός, πεπτικό κ.λπ.– «καίμε» περισσότερες θερμίδες, σφίγγει το σώμα, καταπολεμάμε το άγχος και το στρες, αποκτάμε ενέργεια και καλή διάθεση.

Μαλλιά: Το μυστικό της ζωντάνιας

«Ένα πράγμα είναι βέβαιο», υπογραμμίζει η κ. Καρδάση, «εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από μας να δώσουμε ζωντάνια και λάμψη στα μαλλιά μας, να απαλύνουμε τις ρυτίδες, να σβήσουμε τις λεπτές γραμμές, να τονώσουμε το οβάλ του προσώπου, να αποκτήσουμε πιο λεπτή σιλουέτα, να διορθώσουμε ή να καμουφλάρουμε κάθε είδους ατέλεια που μας γερνάει. Αν το θελήσουμε, μπορούμε να ξαναβρούμε τη φόρμα και την ομορφιά μας, να ξαναδούμε τον εαυτό μας έτσι όπως τον θυμόμαστε ακόμα και 10 χρόνια πριν. Η δερματολογία και η κοσμετολογία στον τομέα της αντιγήρανσης έχουν κάνει θαύματα, νικώντας σε μεγάλο βαθμό το χρόνο. Και το καλοκαίρι είναι ο καλύτερος σύμμαχος ενός προγράμματος αντιγήρανσης, αφού λόγω της ζέστης προτιμάμε φρούτα και σαλάτες, πίνουμε πολύ νερό, κολυμπάμε, έχουμε χρόνο για περιπάτους και σπορ, κοιμόμαστε και ξεκουραζόμαστε περισσότερο –συνθήκες που μας ανανεώνουν–, είμαστε λιγότερο στρεσαρισμένοι και πιεσμένοι από τα προβλήματα της καθημερινότητας –συνθήκες που μας γερνάνε–, έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να αναζωογονήσουμε τον οργανισμό μας και να φροντίσουμε την ομορφιά μας».

Φροντίδα εκ των έσω!
Ένας από τους πιο σημαντικούς εχθρούς της νεότητας είναι οι τοξίνες. Στην ουσία πρόκειται για οτιδήποτε μπορεί να βρίσκεται στον οργανισμό μας σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη από αυτήν που έχουμε ανάγκη, καθώς και ουσίες «πρόσθετα» των τροφίμων, δηλαδή: χρωστικές και γλυκαντικές που υπάρχουν σε πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε, ορμόνες κρέατος, φυτοφάρμακα αλλά και ουσίες-κατάλοιπα από την υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης, ζάχαρης, αλκοόλ, καφεΐνης και αλατιού. Ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης έρχεται να συμπληρώσει την επιχείρηση αντιγήρανσης! αποτοξίνωση

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΥΠΕΡ-ΟΠΛΟ! Μας μιλά η κ. Σοφία Κόντη, διαιτολόγος-διατροφολόγος

«Το πρώτο βασικό και καθοριστικό βήμα στην προσπάθειά μας είναι η αποτοξίνωση, η αποβολή δηλαδή των ουσιών εκείνων που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας, αποθηκεύονται στο συκώτι, στα νεφρά και στη λέμφο και προκαλούν πολλές και ποικίλες δυσλειτουργίες. Οι τοξίνες δηλητηριάζουν τον οργανισμό αργά αλλά σταθερά, αποδυναμώνοντας κύτταρα, ιστούς και οργανικά συστήματα και μειώνοντας τη λειτουργικότητά τους. Η κακή πέψη, η δυσκοιλιότητα, η κατακράτηση υγρών, η κυτταρίτιδα, η αύξηση βάρους, η αφυδάτωση της επιδερμίδας, τα θαμπά, αδύναμα μαλλιά, η ατονία, η έλλειψη ζωντάνιας, η κακή διάθεση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός τοξινωμένου οργανισμού».

Πρόγραμμα αποτοξίνωσης
«Μια κούρα αποτοξίνωσης δεν μπορεί να διαρκεί λιγότερο από μία εβδομάδα. Ιδανικά, δε, χρειάζονται δύο. Το πιο σημαντικό βήμα απ’ όλα είναι να πάρουμε την απόφαση και μετά έρχονται όλα τ΄ άλλα».

Τι να κάνεις σήμερα κιόλας

• «Τις πρώτες δύο μέρες πίνουμε άφθονους χυμούς φρούτων, τρώμε φρούτα και ωμές σαλάτες με μια κουταλιά της σούπας λάδι, μία-δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως και πολύ νερό, τουλάχιστον δύο λίτρα. Αν θέλουμε να συνδυάσουμε την αποτοξίνωση με μια δίαιτα απώλειας βάρους, θα πρέπει να περιορίσουμε τις ποσότητες και κυρίως το λάδι – όχι περισσότερο από δύο κουταλιές ωμό ημερησίως.

• Την τρίτη και την τέταρτη μέρα προσθέτουμε δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή μας και ένα ποτήρι γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Για μεσημεριανό και βραδινό συστήνεται μια ωμή σαλάτα με μια μερίδα μη λιπαρό ψάρι ή πουλερικό.

Το αλκοόλ, η ζάχαρη και η καφεΐνη απαγορεύονται τουλάχιστον για μια εβδομάδα, ενώ το αλάτι το χρησιμοποιούμε πολύ φειδωλά».

Τι έχουμε να κερδίσουμε; Πολλά

«Καθώς ο οργανισμός αποτοξινώνεται, ενυδατώνεται περισσότερο, απορροφά καλύτερα τις βιταμίνες και τα μέταλλα των τροφών και επομένως η επιδερμίδα γίνεται πιο λαμπερή, τα μαλλιά αποκτούν ζωντάνια και λάμψη, ευνοείται η εξάλειψη της όψης φλοιού πορτοκαλιού, καθώς λειτουργεί καλύτερα το πεπτικό σύστημα, τα πρηξίματα και τα φουσκώματα εξαφανίζονται και νιώθουμε ευεξία και ενέργεια.

Αυτά τα οφέλη μπορούμε να τα διατηρήσουμε αν εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με νερό, ωμά λαχανικά και φρούτα και αν μειώσουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, λιπαρών και επεξεργασμένων τροφών, ζάχαρης, αλκοόλ, καφεΐνης και αλατιού. Επίσης τα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνουμε πρέπει να είναι εποχής, καθώς τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ λιγότερα, και ακόμα καλύτερα να επιλέγουμε βιολογικά προϊόντα. Τέλος προτιμούμε τα βραστά ή ψητά στη σχάρα και βέβαια αποφεύγουμε το τηγάνι».

Πώς συντηρούμε το αποτέλεσμα;

«Μετά την αποτοξινωτική κούρα της μίας εβδομάδας συνεχίζουμε το ίδιο μενού, στο οποίο προσθέτουμε 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας, 2 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, κατά προτίμηση κρασί ή 3 μπίρες, 1 γλυκό την εβδομάδα – κατά προτίμηση παγωτό σορμπέ φρούτων. Για την αποβολή των περιττών κιλών εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με γκρέιπφρουτ και ανανά, που είναι λιποδιαλυτικά, και με μήλα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών».

Από τη Μαρία Αντωνιάδου, Επιμέλεια: Ελένη Αναστασάκη