Μπορείς να ανοίξεις το χρώμα των μαλλιών σου με τον ήλιο;

06.07.2022
Μπορείς να ανοίξεις το χρώμα των μαλλιών σου με τον ήλιο;
Εάν θέλεις πιο ανοιχτόχρωμα μαλλιά, δες τι πρέπει να γνωρίζεις για τις επιπτώσεις των ακτίνων UV

Εάν έχεις ανοίξει ποτέ το χρώμα των μαλλιών σου, μπορεί να έχεις δει το βήμα της λεύκανσης ως αναγκαίο κακό. Ενώ μπορεί να αφαιρέσει το χρώμα από τα μαλλιά σου, προετοιμάζοντας τα για να πάρουν το νέο χρώμα της επιλογής σου, μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιά.

Το να βάφεις τα μαλλιά σου επαγγελματικά μπορεί επίσης να είναι ακριβό, γι' αυτό μερικές γυναίκες έχουν επιλέξει τη μητέρα φύση να κάνει τη δουλειά. Με άλλα λόγια, εκθέτουν σκόπιμα τα μαλλιά τους στον ήλιο για μεγάλες περιόδους, με την ελπίδα να ανοίξουν το χρώμα των μαλλιών τους. Πριν όμως εκτεθείς για πολλές ώρες στον ήλιο ελπίζοντας να γίνεις πιο ξανθιά με φυσικό τρόπο, μάθε τι λένε οι επαγγελματίες χρωματιστές Robert Bennett του Maxine Salon, η Kathy Debski του SPACE salon by Alex Brown και ο Γιώργος Παπανικόλας, ambassador της Matrix, για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της λεύκανσης των μαλλιών σου.

Πώς να κάνεις απολέπιση στο τριχωτό της κεφαλής σου, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σου

Γιατί ο ήλιος ανοίγει το χρώμα των μαλλιών;
Γρήγορο μάθημα επιστήμης: Τα μαλλιά σου μπορεί να γίνουν πιο ανοιχτά από την έκθεση στον ήλιο λόγω της αντίδρασης που προκαλεί η χλωρίνη. Είναι μια χημική αντίδραση που ονομάζεται οξείδωση, η οποία συμβαίνει όταν μια ουσία έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο, εξηγεί ο Bennett. «Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) οξειδώνουν τα μαλλιά», λέει. «Με άλλα λόγια, ο ήλιος λευκαίνει τη μελανίνη στα μαλλιά». Όταν τα μαλλιά οξειδώνονται και εισάγεται οξυγόνο λόγω της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, προκαλεί τα μόρια της μελανίνης να γίνονται άχρωμα, εξηγεί η Debski.

Η μέθοδος αυτή συνήθως λειτουργεί καλύτερα σε πιο ανοιχτόχρωμα μαλλιά, όπως το ξανθό ή το «bronde» (διασταύρωση καστανών και ξανθών μαλλιών), καθώς αυτές οι αποχρώσεις έχουν ήδη λιγότερη παρουσία μελανίνης, σύμφωνα με τον Παπανικόλα. Γενικά, όμως, η διαδικασία της λεύκανσης από τον ήλιο είναι αργή, σταδιακή και «απαιτεί πολλές ώρες στον ήλιο», λέει. Επίσης, δεν έχεις κανέναν έλεγχο του χρόνου που θα χρειαστεί για να φτάσεις στην επιθυμητή απόχρωση, γι' αυτό η Debski αποκαλεί τη διαδικασία "απρόβλεπτη" και δεν συνιστά να τη δοκιμάσεις.

Πριν χρησιμοποιήσουν τις ακτίνες του ήλιου για να φωτίσουν τα μαλλιά τους, μερικοί άνθρωποι θα εφαρμόσουν χυμό λεμονιού στα μαλλιά τους ή προϊόντα μαλλιών με χυμό λεμονιού, με την ελπίδα για πιο αισθητά ή ταχύτερα αποτελέσματα, τα οποία είναι αποτελεσματικά αλλά δυνητικά πιο επιζήμια. «Το κιτρικό οξύ στον χυμό λεμονιού είναι ένας φυσικός λευκαντικός παράγοντας», λέει ο Bennett. «Είναι εύκολο να το εφαρμόσεις και θα οξειδώσει τη μελανίνη στα μαλλιά , μαζί με τις ακτίνες UV του ήλιου».

Ποιες είναι οι επιπτώσεις;
Αν και είναι αποτελεσματικό, είναι καλύτερο να αποφύγεις να ανοίξεις το χρώμα των μαλλιών σου με τον ήλιο, λόγω των επιπτώσεών στην υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Προκαλεί ξηρότητα επειδή οι ακτίνες UV διασπούν τις πρωτεϊνικές ενώσεις (γνωστή και ως κερατίνη) στα μαλλιά», λέει η Debski. Η έλλειψη κερατίνης μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα, αδύναμα μαλλιά, λέει ο Παπανικόλας.

Επιπλέον, το να κάνεις τα μαλλιά σου πιο ανοιχτά με την έκθεση στον ήλιο μπορεί να βλάψει το τριχωτό της κεφαλής σου. «Μπορεί να κάνει το τριχωτό της κεφαλής να στεγνώσει και να ξεφλουδίσει από το οξύ στο λεμόνι και τις ακτίνες UV από τον ήλιο», λέει ο Bennett. Εκτός αυτού, κάθε λεπτό που περνάς εκτεθειμένη στον ήλιο χωρίς προστασία, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σου να πάθεις καρκίνο του δέρματος.

Ενώ η παραδοσιακή διαδικασία λεύκανσης μαλλιών και λεύκανσης από τον ήλιο χρησιμοποιούν και οι δύο οξείδωση για να φωτίσουν τα μαλλιά, με την πρώτη, συνήθως βρίσκεσαι στα χέρια ενός επαγγελματία. Όταν κάνεις επαγγελματικά λεύκανση των μαλλιών σου, ο χρωματιστής μαλλιών μπορεί να προσαρμόσει και να παρακολουθεί την ποσότητα χλωρίνης που χρησιμοποιείται για να σου δώσει το επιθυμητό χρώμα μαλλιών. Ο χρωματιστής σου μπορεί επίσης να παρέχει θεραπείες στο κομμωτήριο, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση και προστασία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής σου από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη χλωρίνη.