Με ποιους τρόπους μπορείς να προστατεύσεις το τριχωτό της κεφαλής σου από τον ήλιο

06.07.2022
Με ποιους τρόπους μπορείς να προστατεύσεις το τριχωτό της κεφαλής σου από τον ήλιο
Σίγουρα θυμάσαι πάντα πριν βγεις στην παραλία να ψεκάζεις ή να αλείφεις το πρόσωπο, τα άκρα και την πλάτη σου με αντηλιακό, αλλά τι γίνεται με το τριχωτό της κεφαλής σου; Μάλλον δεν είναι πάντα στο μυαλό σου όταν πρόκειται για εφαρμογή αντηλιακού. Η περιοχή συχνά παραμελείται, αλλά είναι απόλυτα εκτεθειμένη στον ήλιο: το τριχωτό της κεφαλής σου είναι τέλεια τοποθετημένο ώστε να απορροφά όλες τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου – αυτές που μπορούν να οδηγήσουν σε ηλιακά εγκαύματα ή, χειρότερα, σε καρκίνο του δέρματος. Βασικά, το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής σου είναι τόσο ευάλωτο όσο οποιοδήποτε άλλο σημείο, επομένως είναι σημαντικό να το προστατεύσεις από τη φθορά του ήλιου. Μία δερματολόγος αναλύει πώς ακριβώς να προστατεύσεις το τριχωτό της κεφαλής σου από τον ήλιο.

Γιατί και το τριχωτό της κεφαλής σου χρειάζεται αντηλιακή προστασία

Μπορεί να πιστεύεις ότι μόνο τα άτομα με φαλακρό κεφάλι πρέπει να ανησυχούν για την αντηλιακή προστασία, αλλά δεν είναι έτσι... Είναι αλήθεια ότι τα μαλλιά σου προσφέρουν κάποια προστασία από τις επιβλαβείς ακτίνες UVA (αυτές που προκαλούν πρόωρη γήρανση και καρκίνο του δέρματος) και τις ακτίνες UVB (υπεύθυνες για τα ηλιακά εγκαύματα). Όμως η προστασία του τριχωτού της κεφαλής σου καθορίζεται από το χρώμα, το πάχος και την κατανομή των μαλλιών σου, όπως εξηγεί στο Bustle η δερματολόγος Dr. Papri Sarkar;

Σημασία έχει και το χτένισμά σου. Εάν, για παράδειγμα, έχεις πλεξούδες ή κάποιο άλλο στυλ που εκθέτει οποιοδήποτε μέρος του τριχωτού της κεφαλής σoυ, κινδυνεύεις να υποστείς βλάβη από τον ήλιο. «Με λίγα λόγια, δεν μπορείς να βασίζεσαι στα μαλλιά για να έχεις αντηλιακή προστασία που χρειάζεται το τριχωτό της κεφαλής σου», λέει η Sarkar. «Δυστυχώς, οποιοδήποτε μέρος του δέρματός σου, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής, μπορεί να εμφανίσει καρκίνο του δέρματος». Και η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του δέρματος, προσθέτει.

Η δερματολόγος, σημειώνει ότι βλέπει συχνά ασθενείς με εγκαύματα από τον ήλιο κατά μήκος της μπροστινής γραμμής των μαλλιών - ένα άλλο σημείο στο κεφάλι σου που συχνά παραλείπεις.

Τέλεια μαλλιά στα 50+; 6 μυστικά για να δείχνεις 10 χρόνια νεότερη (τουλάχιστον)!

Πώς να προστατέψεις το τριχωτό της κεφαλής σου από τον ήλιο

Το θετικό σε αυτό είναι ότι η προστασία του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής σου δεν είναι πολύ διαφορετική από την προστασία του δέρματος στο υπόλοιπο πρόσωπο και το σώμα σου. Με βάση αυτό, τα μαλλιά σου παίζουν ρόλο όταν επιλέγεις ένα αντηλιακό για το τριχωτό της κεφαλής σου, σημειώνει η Sarkar. Για παράδειγμα, εάν έχεις λιπαρά μαλλιά που βαραίνουν εύκολα, πρέπει να επιλέξεις μια φόρμουλα πούδρας χωρίς έλαια, η οποία θα μιμηθεί ένα ξηρό σαμπουάν στην ικανότητά του να απορροφά την υγρασία. Η Sarkar προσθέτει: «Εάν τα μαλλιά σου είναι φριζαρισμένα ή ξηρά, μπορεί να θέλεις να αποφύγεις προϊόντα με πολύ oινόπνευμα».

Η Sarkar λέει ότι οι περισσότερες προτιμούν μια αντηλιακή πούδρα για το τριχωτό της κεφαλής, αλλά λέει ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσεις περισσότερη για επαρκή αντηλιακή προστασία. Τα σπρέι και τα τζελ είναι επίσης καλές επιλογές για εύκολη εφαρμογή στην περιοχή. Με αυτά, η Sarkar συνιστά να απλώνεις πρώτα το προϊόν στις άκρες των δακτύλων σου, να το τρίβεις λίγο και μετά να το κάνεις μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σου όπου είναι εκτεθειμένο το δέρμα. Λέει επίσης να εξετάσεις το ενδεχόμενο να επιλέξεις μια αδιάβροχη φόρμουλα ακόμα κι αν δεν πρόκειται να κολυμπήσεις, επειδή το τριχωτό της κεφαλής σου είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της θερμοκρασίας. «Αν κάνει ζέστη ή υγρασία, το τριχωτό της κεφαλής είναι συχνά το μέρος του σώματός σου που ιδρώνει περισσότερο», αναφέρει η Sarkar.

Κάτι άλλο που λειτουργεί με επιτυχία; Επένδυσε σε ένα υπέροχο καπέλο για τον ήλιο.