Σήριαλ με... υπότιτλους

02.11.2006
Την ποντιακή γλώσσα με τον καλύτερο δάσκαλο έχει βάλει σκοπό να μας μάθει ο Αντ1. «Τύχη βουνό» είχε ο Παύλος Κοντογιαννίδης καθώς ο κατάλληλος άνθρωπος μπήκε στον κατάλληλο ρόλο.

Να λελεύω τύχην βουνόν

Την ποντιακή γλώσσα με τον καλύτερο δάσκαλο έχει βάλει σκοπό να μας μάθει ο Αντ1. «Τύχη βουνό» είχε ο Παύλος Κοντογιαννίδης καθώς ο κατάλληλος άνθρωπος μπήκε στον κατάλληλο ρόλο.

Ένας πάτερ-φαμίλιας, γνήσιος Πόντιος, που έχει έναν και μοναδικό καημό: να δει την κόρη του παντρεμένη.

Σε μια ήσυχη γειτονιά στο Κουκάκι, σε ένα νεοκλασικό παλιό κτίριο, βρίσκεται το τηλεοπτικό σπίτι της οικογένειας του Αβραάμ Τσακιρίδη, όπως είναι το όνομα του ήρωα που υποδύεται ο δημοφιλής πρωταγωνιστής. Εμείς τους επισκεφτήκαμε, τους πιάσαμε στα αρραβωνιάσματα της Μέλας (Θωμαϊς Ανδρούτσου) και παρακολουθήσαμε μια ποντιακή κουβέντα, χωρίς υπότιτλους! «Φέτος όλοι θα μάθουν ποντιακά. Ίσως είναι η νέα γλώσσα που πρέπει να εισαχθεί εκτός από την τηλεόραση και στα σχολεία», μας λέει ο ίδιος όλο καμάρι.

Οι Πόντιοι εφηύραν το σουρεαλισμό

Σε ερώτηση αν η οικογένεια Τσακιρίδη είναι μια γνήσια σημερινή ποντιακή οικογένεια ο πρωταγωνιστής χωρίς δεύτερη κουβέντα μάς δηλώνει: «Όλοι οι Πόντιοι είναι έτσι! Εμείς δεν κάνουμε μια μπαλαφάρα να γελάσουμε εις βάρος κανενός. Παραθέτουμε γεγονότα τα οποία είναι ρεαλιστικά στη ζωή. Θα έλεγα μάλλον σουρεαλιστικά, όσον αφορά την ποντιακή μας καταγωγή. Θα έλεγα πως το σουρεαλισμό τον έχουν εφεύρει οι Πόντιοι. Ακούστε ένα δίστιχο: Η κοσσάρα πιν νερόν και τερίσσον ουρανόν, και τεσόν το φίλεμαν για τε μέναν γιατρικόν, που σημαίνει: Η κότα πίνει νερό και κοιτά τον ουρανό και το δικό σου το φιλί για μένα είναι γιατρικό. Αυτό είναι ένα κλασικό ποντιακό τραγούδι, αλλά είναι εντελώς σουρεαλιστικό».

Γέλιο στα γυρίσματα

Αν νομίζετε ότι ένα γύρισμα της «Τύχης βουνό», ειδικά όταν συναντιέται όλη η οικογένεια μαζί είναι εύκολο πράγμα, απατάσθε. Ο Παύλος Κοντογιαννίδης και η τηλεοπτική του σύζυγος Ελισάβετ Ναζλίδου δίνουν ρεσιτάλ γέλιου. Ενώ το σενάριο είναι γραμμένο στα ελληνικά, εκείνοι μεταφράζουν τις περισσότερες ατάκες στα ποντιακά και αυτοσχεδιάζουν, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι συντελεστές αλλά και το συνεργείο να διακόπτουν το γύρισμα από τα γέλια. Σε μια τέτοια σκηνή βρεθήκαμε κι εμείς λίγο μετά το τραπέζι που έκανε η οικογένεια Τσακιρίδη στον πλούσιο γαμπρό Γιώργο Παπασπυρόπουλο (Κλέωνα Γρηγοριάδη). Εκείνος αναγκάζεται να παντρευτεί τη Μέλα για να πάρει πίσω τα διπλά βιβλία της επιχείρησής του, που νομίζει ότι κρατά η οικογένεια, και η Μέλα για να σώσει τον πατέρα της από ένα ακόμη καρδιακό επεισόδιο. Στα επόμενα επεισόδια μάλιστα θα δούμε να στήνεται ένας γνήσιος ποντιακός γάμος, με χορούς, τραγούδια και όλα τα έθιμα.