Η φωνή μου είναι τα μάτια μου

14.08.2008
Είναι από τους ανθρώπους που δεν πτοούνται από τις δυσκολίες. Αντίθετα, το παλεύουν και επιμένουν μέχρι να τα καταφέρουν. Ο Αλέξανδρος Κώνστας είναι τυφλός, σε λίγες μέρες, όμως, θα κρατάει στα χέρια του το πρώτο του CD με τον τίτλο «Μακάρι να σε έβλεπα».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΟ ΜΠΑΝΑΣΑΚΗ

Πριν από δέκα χρόνια μια σπάνια ασθένεια ήταν η αιτία που έχασε το φως του. Ο Αλέξανδρος Κώνστας ήταν μόλις 26 ετών και έπαιρνε το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Τα προβλήματα, όμως, δεν τον πτόησαν, ούτε τον έκαναν να βγάλει μέσα από την καρδιά του τη μεγάλη του αγάπη για το τραγούδι. Αυτό ήταν πάντα η παρηγοριά του, η συντροφιά του, το μέσο για να εκφράζεται. Πλέον, είναι και η ματιά του, αφού όλες οι εικόνες που δημιουργούνται στο μυαλό του γίνονται τραγούδι.

Λίγο πριν μπει στο χειρουργείο το 1997 για να υποβληθεί σε μία ακόμη επώδυνη επέμβαση ζήτησε από τους δικούς του να τον πάνε στη θάλασσα. Ήθελε να τη δει, γνωρίζοντας βαθιά μέσα του πως θα είναι η τελευταία φορά. Την επόμενη μέρα, ξυπνώντας από τη νάρκωση, ο εφιάλτης ήταν πλέον πραγματικότητα. Ο Αλέξανδρος δεν μπορούσε να δει...

Τα πρώτα χρόνια της μετάβασης από το «φως» στο «σκοτάδι» ήταν δύσκολα. «Η μουσική ήταν η συντροφιά μου εκείνες τις ώρες. Πάντα τη θεωρούσα κομμάτι της ζωής μου, αλλά από εκείνη τη στιγμή ένιωσα πως μόνο αυτή μπορεί να μου δώσει τη δυνατότητα να ζήσω και το έβαλα στόχο, στόχο για να συνεχίσω να υπάρχω. Δεν ξέρω πώς, αλλά ο Θεός με όπλισε με δύναμη για να συνεχίσω τη ζωή μου», ήταν τα λόγια του.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθειά του να πραγματοποιήσει το όνειρό του ήταν αμέτρητες... «Κανείς δεν με πίστευε μέχρι σήμερα και δεν επένδυε σε μένα. Όχι επειδή δεν άξιζα, αλλά ο λόγος ήταν η τύφλωση», μας είπε με παράπονο. Οι πόρτες στις περισσότερες εταιρείες ήταν κλειστές, αλλά ο Αλέξανδρος δεν το έβαζε κάτω. «Κάθε φορά που με απέρριπταν εγώ έβαζα πιο ψηλά τον πήχη και δούλευα με περισσότερη αγάπη για το τραγούδι. Δεν απογοητευόμουν, γιατί γνώριζα ότι μια μέρα θα καταφέρω να κρατάω στα χέρια μου το προσωπικό μου άλμπουμ».

Η αφορμή δόθηκε φέτος το Μάιο, όταν ο Αλέξανδρος παρακολουθούσε τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού και άκουσε τη συμμετοχή της Γεωργίας.

Η τυφλή επίσης εκπρόσωπος Diana Gurtskaya έδωσε στον Έλληνα τραγουδιστή ελπίδα. Αμέσως επικοινώνησε μαζί της θέλοντας να της εκφράσει το θαυμασμό του για την προσπάθειά της και τα λόγια της Diana, όπως αποδεικνύεται σήμερα, ήταν προφητικά: «Να προσπαθήσω και να δώσω στον κόσμο να καταλάβει πως η φωνή μου είναι τα μάτια μου. Ποιος άνθρωπος θέλει να στερηθεί το φως του; Ποιος δεν θέλει να μοιραστεί με τους άλλους τις εικόνες που βλέπει;».

Το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Αλέξανδρου Κώνστα κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από την Exis music με τον τίτλο «Μακάρι να σε έβλεπα». Μέρος τον εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Τυφλών.