Βασιλιάς Κάρολος – πριγκίπισσα Diana: Αυτοί ήταν οι πραγματικοί όροι του διαζυγίου τους

22.11.2022
Βασιλιάς Κάρολος – πριγκίπισσα Diana: Αυτοί ήταν οι πραγματικοί όροι του διαζυγίου τους
Λίγο πριν το φινάλε της 5ης σεζόν του The Crown, προβάλλεται το επεισόδιο όπου ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Diana χωρίζουν και επίσημα, αφού πέρασαν χρόνια σε έναν δυστυχισμένο γάμο. Το 9ο επεισόδιο της σειράς δραματοποιεί τη διαπραγμάτευση της διευθέτησης του διαζυγίου τους και απεικονίζει τη διαδικασία με αρκετά μεγάλη ακρίβεια.

Στη σειρά, όπως και στην πραγματική ζωή, η πορεία του ζευγαριού προς το διαζύγιο επιταχύνθηκε μετά την περιβόητη συνέντευξη της Diana στο Panorama με τον Martin Bashir (μια συνέντευξη που εξασφαλίσθηκε με ανήθικο τρόπο, με τον Martin Bashir να παραποιεί έγγραφα προκειμένου να πείσει την Diana να μιλήσει).

Σε εκείνη την τηλεοπτική συνέντευξη, η Diana μίλησε για τις απιστίες τις δικές της και του Καρόλου, καθώς και για τα προβλήματά της με τη βασιλική οικογένεια. Η συνέντευξη ώθησε τη βασίλισσα να αλλάξει γνώμη σχετικά με την έγκριση του διαζυγίου του Καρόλου και της Diana και μάλιστα φέρεται να τους έγραψε μια επιστολή συναινώντας στο νομικό τους διαχωρισμό, όπως και στη σειρά. Σε εκείνο το σημείο, το 1996, ο γάμος τους μαστιζόταν από σκάνδαλα και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν ότι είχε έρθει η ώρα να λυθεί ο γάμος.

Πριγκίπισσα Diana: Πώς η Camilla Parker Bowles τη βασάνισε την ημέρα του γάμου της με τον Κάρολο

Αλλά δεν ήταν εύκολο. Στη σειρά, οι δυο τους πάνε πέρα δώθε για ένα εφάπαξ ποσό με το οποίο η Diana ήθελε να εξασφαλίσει το μέλλον της καθώς και για το αν θα μπορούσε ή όχι να διατηρήσει τους τίτλους, τις κατοικίες ή ακόμα και την επιμέλεια των παιδιών της. Το The Crown αφήνει λίγο ασαφές το πού ακριβώς τα βρήκαν οι δυο τους, αλλά γνωρίζουμε μερικούς από τους όρους του πραγματικού διακανονισμού του διαζυγίου του ζευγαριού. Διάβασε παρακάτω για το τι επιβεβαιώθηκε.

Η Diana έλαβε ένα εφάπαξ ποσό

Στο The Crown, η Diana ζητά πρώτα ένα εφάπαξ αρχικό ποσό περίπου 35 εκατομμυρίων δολαρίων και να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την κατοικία της στο παλάτι του Kensington, το οποίο ο Κάρολος θεώρησε αμέσως αστείο. Όπως στην πραγματική ζωή, η σειρά τους δείχνει να πηγαίνουν πέρα δώθε στις διαπραγματεύσεις έχοντας δίπλα τους ολόκληρες ομάδες δικηγόρων. Αλλά ενώ το The Crown δείχνει ότι ο τότε πρωθυπουργός John Major μεσολάβησε στο διαζύγιό τους ως έμπιστος, αμερόληπτος «διαιτητής», δεν υπάρχει καμία απόδειξη στην πραγματική ζωή ότι ο Major όντως συζήτησε και με τους δύο.

Τελικά υπήρξε συμφωνία, με τους New York Times να αναφέρουν εκείνη την εποχή ότι η Diana έλαβε ένα εφάπαξ ποσό 22,5 εκατομμυρίων δολαρίων, συν ένα ετήσιο επίδομα 600.000 δολαρίων για τη συντήρηση των ιδιωτικών γραφείων της. Είναι πιθανό ότι υπήρχε όρος ότι αν η Diana ξαναπαντρευόταν, θα έπρεπε να εγκαταλείψει το ετήσιο επίδομα.

Αυτοί ήταν οι 10 μεγάλοι έρωτες της πριγκίπισσας Diana - Εκτός από τον Κάρολο [photos]

Έπρεπε να εγκαταλείψει τους τίτλους της

Αυτό που δεν αναφέρουν στο The Crown είναι ότι η Diana έπρεπε να εγκαταλείψει τον τίτλο της «Αυτής Υψηλότητας» (HRH), πράγμα που σήμαινε ότι θα έπρεπε να υποκλίνεται μπροστά σε οποιονδήποτε με τίτλο HRH - συμπεριλαμβανομένων των παιδιών της και του πρώην συζύγου της. Η Diana εγκατέλειψε επίσης διάφορους στρατιωτικούς τίτλους που ήρθαν με τον γάμο της.

Παρόλο που της αφαιρέθηκαν οι τίτλοι, οι New York Times ανέφεραν ότι η βασίλισσα είπε ότι η Diana θα θεωρούνταν οικογένεια και θα μπορούσε να προσκληθεί σε κάποιες βασιλικές εκδηλώσεις. Της επέτρεψαν να κρατήσει το διαμέρισμά της στο παλάτι του Kensington, αν και έπρεπε να μεταφέρει τα γραφεία της, που ήταν αρχικά δίπλα στο Κάρολο, σε άλλη βασιλική τοποθεσία. Της επετράπη επίσης να χρησιμοποιεί τα τζετ της βασιλικής οικογένειας και να χρησιμοποιεί τις βασιλικές εγκαταστάσεις για διασκέδαση, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάμβανε άδεια κατά περίπτωση. Όπως και το ετήσιο επίδομά της, πολλές από αυτές τις πολυτέλειες πιθανότατα θα είχαν ανακληθεί αν είχε ξαναπαντρευτεί.

Πριγκίπισσα Diana: "Ο άντρας μου σχεδιάζει ένα 'ατύχημα' με το αυτοκίνητό μου"

Η Diana και ο Κάρολος συμφώνησαν στην κοινή επιμέλεια

Η διευθέτηση του διαζυγίου ήταν ισομερής τουλάχιστον με έναν τρόπο: Και στους δύο δόθηκε από κοινού η επιμέλεια των νεαρών πριγκίπων William και Harry. Ευτυχώς και τα δύο αγόρια πήγαιναν σε οικοτροφείο εκείνη την εποχή, οπότε η καθημερινότητά τους δεν διαταράχθηκε πολύ από το διαζύγιο. Θα συνέχιζαν να μοιράζουν τις διακοπές τους εκ περιτροπής, όπως έκαναν καθ' όλη τη διάρκεια του τετραετούς χωρισμού της Diana και του Καρόλου.