Ο Harry και η Meghan παραιτούνται από τα πριγκιπικά τους καθήκοντα - Η αντίδραση της βασίλισσας

09.01.2020
Ο Harry και η Meghan παραιτούνται από τα πριγκιπικά τους καθήκοντα - Η αντίδραση της βασίλισσας
Η είδήση βόμβα κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου, ενώ φήμες θέλουν τα μέλη της βασιλικής οικογένενειας να μην είχαν ιδέα για την απόφαση των Sussexes, που τους βρήκε τελείως απροετοίμαστους.

Ο πρίγκιπας Harry και η Meghan, η δούκισσα του Sussex, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα «παραιτηθούν από τα καθήκοντα τους ως “ανώτερα” μέλη της βασιλικής οικογένειας» και θα διαχωρίσουν το χρόνο τους μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Αμερικής.

Η απόφαση ανακοινώθηκε στο λογαριασμό Instagram του ζευγαριού και πάρθηκε «μετά από πολλούς μήνες προβληματισμού και εσωτερικές συζητήσεις», όπως δήλωσαν. Το ζευγάρι πρόσθεσε ότι σκόπευαν «να χαράξουν έναν προοδευτικό νέο ρόλο μέσα σε αυτό το θεσμικό όργανο» και να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι.

“After many months of reflection and internal discussions, we have chosen to make a transition this year in starting to carve out a progressive new role within this institution. We intend to step back as ‘senior’ members of the Royal Family and work to become financially independent, while continuing to fully support Her Majesty The Queen. It is with your encouragement, particularly over the last few years, that we feel prepared to make this adjustment. We now plan to balance our time between the United Kingdom and North America, continuing to honour our duty to The Queen, the Commonwealth, and our patronages. This geographic balance will enable us to raise our son with an appreciation for the royal tradition into which he was born, while also providing our family with the space to focus on the next chapter, including the launch of our new charitable entity. We look forward to sharing the full details of this exciting next step in due course, as we continue to collaborate with Her Majesty The Queen, The Prince of Wales, The Duke of Cambridge and all relevant parties. Until then, please accept our deepest thanks for your continued support.” - The Duke and Duchess of Sussex For more information, please visit sussexroyal.com (link in bio) Image © PA

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on

Αν και η δήλωση δεν έδωσε συγκεκριμένη ένδειξη για το πού θα εγκατασταθεί το ζευγάρι στη Βόρεια Αμερική, ο Καναδάς, θεωρείται η επικρατέστερη επιλογή.

«Αυτή η γεωγραφική ισορροπία θα μας επιτρέψει να μεγαλώσουμε τον γιο μας με εκτίμηση για τη βασιλική παράδοση στην οποία γεννήθηκε, παρέχοντας παράλληλα στην οικογένειά μας το περιθώριο να επικεντρωθεί στο επόμενο κεφάλαιο, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης της νέας φιλανθρωπικής μας οντότητας» αναφέρει η δήλωση.

Η δήλωση έρχεται ως συνέχεια των δημόσιων τοποθετήσεων των προηγούμενων μηνών του πριγκιπικού ζεύγους που ήταν ασυνήθιστα ειλικρινείς για τα καθιερωμένα πρότυπα της βασιλικής οικογένειας. Σε ένα ταξίδι στην Αφρική αυτό το καλοκαίρι, το ζευγάρι μίλησε σε ένα ντοκιμαντέρ για τις δυσκολίες της βασιλικής ζωής και την αρνητική κάλυψη των ΜΜΕ, που είχαν δεχθεί από την ημέρα του γάμου τους. Και το φθινόπωρο, κατέθεσαν μια σειρά αγωγών εναντίον δημοσιογράφων για τις αδιάκριτες τακτικές τους.

Ειδικότερα, η Meghan βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο των επιθετικών βρετανικών ταμπλόιντς από τότε που παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Harry, τον Μάιο του 2018. Τον περασμένο Οκτώβριο δήλωσε ότι είχε πέσει θύμα μιας «αδίστακτης εκστρατείας» από τα ταμπλόιντς και επικαλέστηκε την ιστορία της μητέρας του Harry, πριγκίπισσας Diana, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1997 στο Παρίσι, καθώς ο οδηγός της προσπαθούσε να ξεφύγει από τους φωτογράφους.

Σε μια από τις συνεντεύξεις στο ντοκιμαντέρ, η Meghan είπε ότι αισθάνθηκε έντονες πιέσεις ως νέα μητέρα και σύζυγος κάτω από την άγρια ματιά των ταμπλόιντς. «Δεν υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που να με ρωτήσουν αν είμαι O.K.», είπε τότε.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Meghan και ο Harry αποστασιοποιήθηκαν από ορισμένες επίσημες βασιλικές δεσμεύσεις. Τον περασμένο μήνα, για παράδειγμα, δεν παρέστησαν στη δεξίωση του ΝΑΤΟ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και στο χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι της Βασίλισσας Ελισάβετ. Αντ 'αυτού, το ζευγάρι και ο γιος τους, ο Archie Harrison Mountbatten-Windsor, επισκέφθηκαν τη μητέρα της Meghan, Doria Ragland, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το παλάτι, πάντως δείχνει... εμβρόντητο από τις εξελίξεις, πράγμα που φαίνεται από την ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά.

"Οι συζητήσεις με τον δούκα και τη δούκισσα του Sussex βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Αντιλαμβανόμαστε τη διάθεσή τους να κρατήσουν μια διαφορετική προσέγγιση, όμως αυτά είναι περίπλοκα ζητήματα που θα χρειαστούν χρόνο για να προχωρήσουν"

Για την ιστορία, πέρυσι, ο πρίγκιπας Harry και η σύζυγός του αποχώρησαν από το Royal Foundation, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 2009 από τον Harry και τον αδελφό του, πρίγκιπα William και αντ’ αυτού ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν το δικό τους φιλανθρωπικό ίδρυμα, που θα ονομάζεται Sussex Royal.

Νικολέτα Μακρή