Βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία - Και, δυστυχώς, δεν πρόκειται για υπερβολή - Πώς μπορείς να βοηθήσεις

08.09.2023
Βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία - Και, δυστυχώς, δεν πρόκειται για υπερβολή - Πώς μπορείς να βοηθήσεις
Οι εικόνες που φτάνουν όλο και περισσότερες από τις περιοχές της Καρδίτσας, του Βόλου, της Λάρισας, των Τρικάλων και άλλων περιοχών στη Θεσσαλία είναι, τουλάχιστον, τρομακτικές, απόκοσμες και αποκαρδιωτικές.

Η μία καταστροφή μετά την άλλη στην Ελλάδα και αυτό το καλοκαίρι! Μετά τις καταστροφικές φωτιές στη Ρόδο και τον Έβρο (που, μάλιστα, σχεδόν δεν έχουν σβήσει ολοκληρωτικά και κοντεύουν 20 μέρες από τότε που ξεκίνησαν) είχαμε τις τρομακτικές νεροποντές της κακοκαιρίας Daniel που πλημμύρισαν τη Θεσσαλία.

Πρωτοφανείς όγκοι νερού «έπνιξαν», στην κυριολεξία, ολόκληρες πόλεις. Το «κακό» ξεκίνησε από τον Βόλο όπου η θεομηνία βούτηξε στη λάσπη ακόμη και το κέντρο της πόλης ενώ «εξαφάνισε» ακόμη και ολόκληρα χωριά και συνεχίστηκε στην περιοχή της Καρδίτσας, όπου οι εικόνες είναι, πραγματικά, δύσκολο να της χωρέσει ανθρώπου νους.

{https://www.instagram.com/p/Cw7A8bnI5-y/}

Η εικόνα από τον δορυφόρο είναι τρομακτική! Υπολογίζεται πως πα΄νω από 700.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει. Ένα μεγάλο κομμάτι του θεσσαλικού κάμπου έχε γίνει λίμνη - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες, την οικονομία, τη ζωή γενικότερα!

Μέχρι στιγμής οι νεκροί είναι 7 αλλά από τα όσα ακούγονται από κατοίκους που ακόμη προσπαθούν να απεγκωβίσουν συνανθρώπους τους, φαίνεται πως ο αριθμός αυτός θα μεγαλώσει κατά πολύ. Με δεδομένο πως ειδικά στα χωριά της Καρδίτσας ζούσαν αρκετοί ηλικιωμένοι άνθρωποι στα σπίτια που είναι εδώ και δυο μέρες καλυμμένα από νερό μέχρι τις σκεπές τους, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το χειρότερο!

{https://twitter.com/konsta_ntinos13/status/1699709641922351145}

Αυτή τη στιγμή τα νερά του Πηνειού «φουσκώνουν» επικίνδυνα σε συνοικίες της Λάρισας, όπως ο Άγιος Θωμάς, που βρίσκονται πλάι στο ποτάμι και έχει δωθεί μήνυμα εκκένωσης ήδη. Η στάθμη έχει ανέβει μέχρι και 9 μέτρα σε μια πρωτοφανή πραγματικότητα που ουδείς μπορούσε να φανταστεί.

Η φύση εκδικείται. Με όποιον τρόπο μπορεί. Και μας βρίσκει τελείως απροετοίμαστους. Τελείως όμως! Φαίνεται πως τα δυστοπικά σενάρια που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια σε ταινίες επιστημονικές φαντασίας έρχονται ολοένα και πιο κοντά στο σήμερά μας. Και γίνονται εφιάλτης. Μόνο που τον ζούμε με τα μάτια ανοιχτά.

Κουράγιο στους ανθρώπους που βρίσκονται στα σημεία που έχουν πληγεί και αν θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ από όπου βρίσκεσαι, οι ανάγκες είναι πολλές σε όλα τα μέτωπα. Από εθελοντές και οχήματα (βάρκες σε περισσότερες περιοχές) τρόφιμα και νερά, μέχρι είδη προσωπικής υγιεινής και παροχή στέγης κυρίως στις περιοχές του Βόλου και της Καρδίτσας. Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη, όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί ενώ έχει ανοίξει ήδη το Μητρώο Οικογενειών του Humanity Greece ώστε να ενταχθούν όλοι οι άνθρωποι που πλήττονται από τις πλημμύρες, το λιγότερο για τρεις μήνες και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης μέσα από την προσφορά του κόσμου.

Επίσης Ο Άλλος Άνθρωπος συνεχίζει τη συγκέντρωση ειδών (Τροφιμα, νερά και γενικά οι προμήθειες που γράφουμε ΟΧΙ ΡΟΥΧΑ προς το παρόν) και στην Καρδίτσα (Καραϊσκάκη και Κρέσνας 1) και στον Βόλο (Λαγανά 48 και Μεταναστών, αλλά και στον Άγιο Τρύφωνα στη Νεάπολη Βόλου) ενώ ψάχνουν για χώρο στα Τρίκαλα και τη Λάρισα.

Τα είδη που συγκεντρώνονται εκεί είναι τοστ με τυρί γαλοπούλα ζαμπόν έτοιμα διπλωμένα με ρόλο κουζίνας και νερό, χυμούς μέχρι να βρεθεί χώρος για κατσαρόλα. Αντισηπτικά για καθαρισμό λόγω έλλειψης νερού και φάρμακα για διάρροιες και πονοκεφάλους. Γάλατα σκόνη και κρέμες για βρέφη. Φυσικά ισχύει και η αρχική διεύθυνση στον Κεραμεικό (Μ. Αλεξάνδρου 109) όπου συγκεντρώνονται υλικά για να σταλθούν όπου χρειάζεται.

Επίσης, η Humanity Greece συγκεντρώνει το Σάββατο το πρωί γίνεται συλλογή τροφίμων μακριάς διαρκείας, ρουχισμού και καθαριστικών ειδών στο Μεταξουργείο στην Μυλλέρου 76, ώστε να φύγουν για Καρδίτσα.

{https://www.instagram.com/p/Cw7YurXInDT/}

Οι Γιατροί του Κόσμου επίσης συγκεντρώνουν χρήματα και υλικά για τους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη.

{https://www.instagram.com/p/Cw7Z5pItLJb/}


Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός επίσης έχει ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις υπέρ των πλημμυροπαθών συνανθρώπων μας.

{https://www.instagram.com/p/Cw7SgouonDM/}

Τελευταία τροποποίηση στις 13.09.2023 - 15:33