Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη από την τραγωδία στον Πειραιά - Μαρτυρίες και ερωτηματικά για τον άδικο χαμό του 36χρονου Αντώνη

06.09.2023
Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη από την τραγωδία στον Πειραιά - Μαρτυρίες και ερωτηματικά για τον άδικο χαμό του 36χρονου Αντώνη
Δεν το χωρά ανθρώπου νους. Η κάμερα κατέγραψε μέλη του πληρώματος του Blue Horizon να σπρώχνουν έξω από το πλοίο, που είχε ήδη ανάψει τις μηχανές του, έναν άνθρωπο. Στην ουσία, τον πέταξαν στη θάλασσα από όπου εκείνος ανασύρθηκε νεκρός λίγα λεπτά αργότερα, και ενώ το πλοίο συνέχιζε κανονικότατα την πορεία του.

Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, είχε ονοματεπώνυμο και εισιτήριο όπως προέκυψε τελικά, γιατί αρχικά δεν ήταν σίγουρο (όχι πως θα άλλαζε κάτι επί της ουσίας, φυσικά). Ο Αντώνης Καρυώτης, από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου της Κρήτης, μέλος πολυμελούς οικογένειας, μεροκαματιάρης, «ήσυχο παιδί», ζούσε στις εργατικές κατοικίες με τ' αδέλφια που και πρόσφατα είχε χάσει τη μητέρα του.

Όλα έγιναν γύρω στις 9 το βράδυ της Τρίτης, κατά την αναχώρηση του πλοίου Blue Horizon, της Bluestar Ferries, που εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς – Ηράκλειο. Αρχικά το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος ανέφερε ότι πρόκειται για έναν άνδρα 36 ετών που έπεσε στη θάλασσα στην προσπάθειά του να εισέλθει στο πλοίο, ενώ είχαν λυθεί οι κάβοι.

Πολύ γρήγορα όμως, η αλήθεια ταξίδεψε μέσα από βίντεο που κατέγραψαν την κτηνώδη σκηνή, κατά την οποία ο 36χρονος Αντώνης προσπάθησε 2 φορές να μπει στο πλοίο από τον καταπέλτη που ακουμπούσε ακόμη στην προβλήτα. Από την πρώτη στιγμή, δύο άνθρωποι του πληρώματος τον έσπρωξαν άγρια εκτός πλοίου με αυτόπτες μάρτυρες, μάλιστα, να περιγράφουν ότι άκουσαν μόνο δυο λέξεις από εκείνους: «Όξω Ρε» ενώ εκείνοι φώναζαν «Τι κάνεις; τι κάνεις;».

Εκείνος ξαναπροσπάθησε. Δεν είχε και πολύ χρόνο καθώς το πλοίο είχε λύσει κάβους και ξεκινούσε. Ήταν θέμα δευτερολέπτων. Ανέβηκε ξανά κι εκείνοι τον έσπρωξαν ξανά... Μόνο που τώρα ο καταπέλτης είχε ξεκολήσει από την προβλήτα κι ο Αντώνης βρέθηκε στη θάλασσα.

Το αν ήξερε ή όχι κολύμπι (που λέγεται ότι δεν ήξερε), το πιθανότερο είναι να μην έπαιζε κανέναν ρόλο, γιατί οι μηχανές του πλοίου ήταν ήδη σε λειτουργία και η δίνη του νερού τον τράβηξε αμέσως κάτω. Δευτερόλεπτα αργότερα το πτώμα του βγήκε στην επιφάνεια. Οι νταήδες που τον έσπρωξαν, απλά κοιτούσαν και δόθηκε σήμα να φύγει κανονικά το πλοίο. Ουδεμία προσπάθεια να σωθεί ο άτυχος άνθρωπος καταγράφηκε! Ούτε η παραμικρή!

{https://www.instagram.com/p/Cw1oVAto2uH/}

Πολλά λέγονται από εκείνη τη στιγμή. Περιγράφεται πως ο κόσμος αντέδρασε, πήγε στον καπετάνιο, εκείνος αδιαφόρησε και άλλα πολλά. Το γεγονός παραμένει πως το πλοίο, εκδίδοντας μια ανακοίνωση αρχικά πως «ενημερώνουμε τους κυρίους επιβάτες ότι η καθυστέρηση απόπλου του πλοίου οφείλεται σε περιστατικό που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο δεν έχει καμία ευθύνη για το συμβάν. Ευχαριστούμε για την κατανόηση» συνέχισε το δρομολόγιό του μέχρι 42 λεπτά αργότερα δέχτηκε εντολή να επιστρέψει στο λιμάνι καθώς, προφανώς, το ζήτημα είχε πάρει (και ορθώς) διαστάσεις χιονοστιβάδας!

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Attica Group εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση: «Η Διοίκηση της Attica Group, συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο λιμένα Πειραιά, δηλώνει ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος», ενώ ο καπετάνιος και τρία μέλη του πληρώματος συνελλήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την από κοινού κατηγορία για ανθρωποκτονία.

Ένα τραγικό περιστατικό άνευ προηγουμένου που αφήνει μουδιασμένη την κοινή γνώμη απέναντι στην τρομακτική διαπίστωση που θέλει τους ανθρώπους πιο «αγριεμένους» από ποτέ.

Μπροστά στην απανθρωπιά και τη σκληρότητα των ανθρώπων που, στην ουσία, δολοφόνησαν τον άτυχο Αντώνη, αντιτάσσουμε τη διάθεση εκείνων των ανθρώπων που έγιναν μάρτυρες αυτής της φρικαλεότητας και αποφάσισαν να μη μείνουν αμέτοχοι θεατές, αντέδρασαν, «πάτησαν πόδι», απαίτησαν και έλαβαν την αντίδραση των υπευθύνων. Και μαζί μ' αυτούς ολόκληρη η κοινωνία.

Σε μια υπόθεση που ακόμη δεν έχει κλείσει, θρηνούμε για την απώλεια ενός νέου ανθρώπου και μαζί της ανθρωπιάς που, δυστυχώς, φαίνεται ότι χάνουμε ως όντα!

Τελευταία τροποποίηση στις 06.09.2023 - 16:02