Angelina Jolie: Η ανάρτηση για το ναυάγιο στην Πύλο και ο μύθος σχετικά με το "γιατί μπαίνουν οι άνθρωποι σε αυτά τα πλοία"

16.06.2023
Angelina Jolie: Η ανάρτηση για το ναυάγιο στην Πύλο και ο μύθος σχετικά με το "γιατί μπαίνουν οι άνθρωποι σε αυτά τα πλοία"
(photo: YouTube)
Ο αντίκτυπος για την τραγωδία που εξελίχθηκε χθες στα ανοιχτά της Πελοποννήσου είχε παγκόσμια εμβέλεια και, φυσικά, η Angelina Jolie δεν θα μπορούσε να μην τοποθετηθεί δημόσια.

Μπορεί να παραιτήθηκε απο΄ τη θέση της ως ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες τον Δεκέμβριο του 2022, όμως η Angelina Jolie δεν έχει σταματήσει να ασχολείται ενεργά με το λεπτό αυτό ζήτημα που μαστίζει χώρες σε όλο τον κόσμο, δυστυχώς!

Με μια σειρά από stories αντέδρασε στην είδηση του ναυαγίου στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο εκατοντάδες πρόσφυγες, η 48χρονη ηθοποιός, σκηνοθέτης και ακτιβίστρια ξεκινώντας με την είδηση από το BBC.

jolie1.jpg

"Έχω αρρωστήσει με τα νέα αυτά", γράφει η Jolie, συμπληρώνοντας πως κανείς δεν ρισκάρει τη ζωή του με αυτό τον τρόπο, εκτός και δεν έχει άλλη επιλογή και στη συνέχεια μοιράστηκε την ιστορία ενός άντρα που γνώρισε κάποτε, ο οποίος έχασε τη σύζυγό του και την κόρη τους (σε ανάλογη περίπτωση) αφού κρατούσε επί ώρες τα σώματά τους προσπαθώντας να τις κρατήσει ζωντανές.

"Τον ρώτησα γιατί θα έμπαιναν σε ένα τόσο γεμάτο πλοίο που φαινόταν επικίνδυνο, γιατί να ρισκάρει κανείς από την αρχή;", διαβάζουμε.

jolie2_1.jpg

"Μου είπε ότι είχε ζήσει επί χρόνια στην εμπόλεμη ζώνη προσπαθώντας να βοηθήσει, ως γιατρός. Μετά, πήρε την οικογένειά του μακριά από το μέτωπο σε μια συνοριακή χώρα όπου, όμως αντιμετώπισαν θέματα διάκρισης. Δεν κατάφεραν να εργαστούν, η κόρη τους δεν μπορούσε να πάει στο σχολείο. Η σύζυγός του δεχόταν πολύ συχνά, παρενόχληση και τον εκλιπαρούσε να κανονίσει να ανεβούν στο πλοίο", συνεχίζει η Anglelina Jolie.

jolie3.jpg

"Βρήκαν μικροδουλειές για να μαζέψουν χρήματα για το εισιτήριο, τους έβαλαν σε μια μικρή βα΄ρκα και τους ε΄στειλαν ανοιχτά. Εκεί, έφτασαν σε ένα μεγαλύτερο πλοίο, υπερφορτωμένο με άλλο κόσμο και ζήτησαν να γυρίσουν πίσω, όμως οι λαθρέμποροι αρνήθηκαν να τους επιστρέψουν στη στεριά".

angelina.png

"Το πλοίο έφτασε στα μισά. Μου είπε πως ήταν δύσκολο μέχρι και να αναπνεύσουν. Όλοι ήταν κατατρομαγμένοι. Μετά, ένα άλλο πλοίο εμφανίστηκε και τους εμβόλισε. Ξεκίνησαν όλοι να τσιρίζουν. Το πλοίο άρχισε να βουλιάζει. Πέρασε ώρες κρατώντας τη γυναίκα και την κόρη του, όμως δεν κατάφερε να τις κρατήσει στην επιφάνεια και τις έχασε".

jolie4.jpg

"Αφιέρωσε τη ζωή του στο να βοηθά άλλους ως κλινικός γιατρός. Δεν είναι κακός άνθρωπος, ούτε κακός γονιός. Δεν είχε επιλογές. Ένας από τους μύθους που υπάρχουν είναι πως αυτό συμβαίνει από την επιθυμία για μια καλύτερη ζωή. Αυτό όμως, υποβιβάζει την πραγματική φρίκη που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι καθημερινά που κάνει αυτό τον δρόμο να αντιπροσωπεύει την ύστατη, απέλπιδα προσπάθεια κάποιου να κρατήσει την οικογένειά του ασφαλή".

jolie5.jpg

"Θα έπρεπε να εστιάσουμε στο γιατί, καταρχήν, πρόσφυγες και άλλοι άνθρωποι που βρίσκονται σε διαρκή μετακίνηση δεν έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο σπίτι τους και τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να σταθεροποιηθούν κάπου", γράφει μεταξύ άλλων η Jolie υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα υπάρχει γιατί οι νόμοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τηρούνται και γιατί "εμείς, στη Δύση, ανακατευόμαστε με τρόπους που αναστατώνει τις ζωές τους ενώ εκμεταλλευόμαστε τους πόρους τους, ξεγελάμε τη φτώχεια τους αγοράζοντας όλη τη γη τους".

"Όλα αυτά είναι κομμάτι της αδικίας και της τραγωδίας που οδηγεί τους ανθρώπους να ρισκάρουν τις ζωές τους κατά αυτό τον τρόπο", καταλήγει η Angelina Jolie και μας δίνει τροφή για σκέψη, πραγματικά.

jolie6.jpg

Τελευταία τροποποίηση στις 16.06.2023 - 14:39