Σταρ αλά ελληνικά

06.02.2008
Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις από κάτω έναν Έλληνα! Και στο Χόλιγουντ το ελληνικό στοιχείο όχι απλώς παρίσταται αλλά βροντοφωνάζει «παρών». Και έχει κάνει τη «Μέκκα του κινηματογράφου» να «παραμιλά»

Από τον Νίκο Ζαμπάρα


Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις από κάτω έναν Έλληνα! Και στο Χόλιγουντ το ελληνικό στοιχείο όχι απλώς παρίσταται αλλά βροντοφωνάζει «παρών». Και έχει κάνει τη «Μέκκα του κινηματογράφου» να «παραμιλά» για κάποιες από τις πλέον σέξι και ταλαντούχες ηθοποιούς που την περιδιαβαίνουν. Με ελληνικές ρίζες, επτά «καυτές» πρωταγωνίστριες του Χόλιγουντ έχουν δώσει άλλη διάσταση στην έκφραση «Ιts all Greek to me!».

Δέσποινα Ματενοπούλου, ή κατά το αμερικανικό Debbie Μatenopoulos
Οk, στην Ελλάδα μπορεί να χρειάστηκε κάμποσος καιρός για να γίνει γνωστή η Ντέμπι. Ο Νίκος και η Ευφροσύνη Ματενοπούλου, πάντως, καμαρώνουν εδώ και μερικά χρόνια το Δεσποινάκι τους, παρόλο που εκείνη είχε αποφασίσει από πολύ μικρή να «αμερικανοποιήσει» πλήρως το όνομά της! Η Ντέμπι Ματενόπουλος από πολύ νωρίς είχε αποφασίσει να μπει στον κόσμο της showbiz, αν και η αρχική επαφή της ήταν με την ιδιότητα της δημοσιογράφου. Η παρουσία της, το προφίλ της και η άνεσή της την έφεραν στο MTV και από εκεί και έπειτα άνοιξαν οι ορίζοντες, με εκπομπή από την οποία περνούν οι μεγαλύτεροι σταρ του Χόλιγουντ.

Μαρία Μενούνος, ή κατά το αμερικανικό Maria Μenounos
Λαμπερή, περιζήτητη, διάσημη, σταρ! Γεννημένη στη Μασαχουσέτη, αλλά με καταγωγή από τον Άκοβο Αρκαδίας, η Μαρία έγινε περισσότερο γνωστή στο ελληνικό κοινό όταν η ΕΡΤ αποφάσισε να της δώσει το 2006 το χρίσμα της συμπαρουσίασης της Eurovision με τον Σάκη Ρουβά. Πριν, βέβαια, από αυτήν την επιλογή, η ελληνικής καταγωγής Μενούνος είχε καταφέρει να «χτίσει» ένα πολύ ισχυρό προφίλ επί αμερικανικού εδάφους, αρχικά κερδίζοντας το διαγωνισμό «Μιςs Μασαχουσέτη» και εν συνεχεία δουλεύοντας ως δημοσιογράφος. Κατάφερε, μάλιστα, στα 21 της να πάρει συνέντευξη και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους (!), γεγονός που της άνοιξε περισσότερες πόρτες και τη βοήθησε να μεταπηδήσει από την παρουσίαση προγράμματος του MTV στο NBC. Πέρα από την ενασχόλησή της με τη δημοσιογραφία, έχει δουλέψει και ως ηθοποιός, ενώ την ίδια χρονιά που βρέθηκε στην Ελλάδα για τη Eurovision είχε συμπεριληφθεί στην πρώτη πεντάδα των πιο επιθυμητών γυναικών στις ΗΠΑ!

Τζένη Αναστασάκη, ή κατά το αμερικανικό Jennifer Αniston
Πρόκειται για την πιο προβεβλημένη Ελληνοαμερικανίδα στον κόσμο της showbiz. Όχι άδικα βέβαια, αφού η Τζένιφερ Άνιστον είχε ξεδιπλώσει το ταλέντο της υποδυόμενη τη Ρέιτσελ στη σειρά «Τα φιλαράκια», αποσπώντας βραβεία όπως «Χρυσή Σφαίρα» και «ΕΜΜΥ». Η συνέχεια φυσικά ήταν ανοδική, κερδίζοντας πέραν των άλλων και την καρδιά του Μπραντ Πιτ! Η ελληνική καταγωγή της Άνιστον κρατάει από τον πατέρα της, τον Γιάννη Αναστασάκη, ή κατά το αμερικανικό Τζον Άνιστον. Η Τζένη γεννήθηκε στο Λος Άντζελες, αλλά παρά ταύτα έχει τα μεσογειακά χαρακτηριστικά, με κυριότερο τις καμπύλες. Αυτές όπως και μερικά παραπανίσια κιλά αποτέλεσαν εμπόδιο στην αρχή της καριέρας της, όμως η συνέχεια είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.

Ολυμπία Δουκάκη, ή κατά το αμερικανικό Olympia Dukakis
Η πρώτη διδάξασα! Η Ολυμπία Δουκάκη δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς αποτελεί μία εκ των πρωτοπόρων που έχουν αναδείξει την Ελλάδα στο Χόλιγουντ. Η ελληνικής καταγωγής Ολυμπία «έλαμψε» το 1987 στην ταινία «Κάτω απ τη λάμψη του φεγγαριού», αποσπώντας το Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου, ενώ προς τιμήν της δίνεται κάθε χρόνο υποτροφία με το όνομά της στο φοιτητή ή στη φοιτήτρια που σημειώνει ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης.

Ρίτα Γουίλσον, ή κατά το αμερικανικό Rita Wilson
Η γυναίκα που έκανε τον Τομ Χανκς να αγαπήσει την Ελλάδα αλλά και να βαφτιστεί ορθόδοξος χριστιανός! Η Μαργαρίτα, όπως ήταν το όνομά της πριν από τις περικοπές, γεννήθηκε στο Λος Άντζελες, με τον πατέρα της να έλκει την καταγωγή του από τους Πομάκους και πριν βρεθεί ως μετανάστης στις ΗΠΑ να έχει ζήσει στη Βουλγαρία και στην Τουρκία, και τη μητέρα της να έχει γεννηθεί σε χωριό κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το Γουίλσον δεν είναι το πραγματικό της επίθετο, αφού αυτό το απέκτησε όταν οι γονείς της αποφάσισαν να αλλάξουν το πραγματικό τους Ιμπραήμοβιτς με ένα όνομα που δανείστηκαν από κάποιο δρόμο στη Νότια Καλιφόρνια! Αλλαγή, πάντως, που δεν επηρέασε τα αισθήματα της Ρίτας για την Ελλάδα, την οποία προβάλλει όσο μπορεί. Ο «Γάμος αλά ελληνικά» και το γυρισμένο στις Σποράδες «Μάμα μία» φέρουν τη σφραγίδα της από το πόστο του παραγωγού, ενώ αποτελεί και έναν εκ των βασικών χρηματοδοτών της ταινίας «Μy Life in Ruins», με πρωταγωνιστές τους Βαρντάλος και Γεωργούλη και φόντο την Ακρόπολη και την Ελλάδα!

Μελίνα-Ελένη Κανακαρίδη, ή κατά το αμερικανικό Melina Κanakaredes
Κάτι το έντονο μεσογειακό στυλ της και το ταμπεραμέντο της, κάτι η αγάπη της για την ηθοποιία, «έδεσε το γλυκό» για τη Μελίνα Κανακαρίδη, Ελληνίδα δεύτερης γενιάς. Το ελληνικό κοινό τη γνώρισε μέσω της συμμετοχής της στο «15 minutes», στο ρόλο της φίλης του Ρόμπερτ ντε Νίρο, αλλά η Μελίνα είχε μπει στα ενδότερα της «Μέκκας» του κινηματογράφου πολλά χρόνια νωρίτερα και είχε προταθεί, μάλιστα, δύο φορές για το βραβείο «ΕΜΜΥ». Παρότι είναι Ελληνίδα δεύτερης γενιάς, μιλάει άπταιστα τα ελληνικά, αφού οι γονείς της (και κυρίως η μητέρα της) τα είχαν επιλέξει για τις συζητήσεις στο σπίτι. Το ελληνικό «χρώμα», μάλιστα, γίνεται ακόμη πιο έντονο για τη Μελίνα με το γάμο της με τον επίσης ελληνικής καταγωγής Πέτρο Κωνσταντινίδη!

Νία Βαρντάλος, ή κατά το αμερικανικό Nia Vardalos
Μεγαλωμένη με την ελληνική κουλτούρα σε μια ελληνική οικογένεια, με τα παραδοσιακά φαγητά, τις δυνατές συζητήσεις και το άφθονο γέλιο, η Αντωνία-Ευγενία μάλλον δεν περίμενε ότι θα κατάφερνε να κάνει σικ το να είσαι Έλληνας στο Χόλιγουντ! Η επιτυχία της, ωστόσο, με το «Γάμος αλά ελληνικά» άλλαξε ολοκληρωτικά τα δεδομένα για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί τους Έλληνες, ενώ στο Χόλιγουντ έμαθαν για τα καλά τη Νία, που είχε προσαρμόσει (κατά την προσφιλή συνήθεια των Ελλήνων μεταναστών) το Αντωνία-Ευγενία σε κάτι πιο εύηχο και πιο εύκολο να το προφέρει κανείς. Η αλλαγή του ονόματός της, πάντως, δεν άλλαξε το πάθος που τρέφουν οι γονείς της για την καταγωγή τους. Ο πατέρας της Κωνσταντίνος γεννήθηκε στα Καλάβρυτα και υπηρέτησε στο Ελληνικό Ναυτικό πριν μεταναστεύσει στον Καναδά, όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τη μητέρα της Νία Βαρντάλος, η οποία πάντως μπορεί να γεννήθηκε στον Καναδά, ωστόσο έχει καταγωγή από τους Μολάους Λακωνίας.