Μιχάλης Μαρκάτης: "Όλα για το γιο μου"

20.10.2010
Ένας ταλαντούχος ηθοποιός, απόλυτα συνειδητοποιημένος. Αυτόν τον καιρό ο Μιχάλης Μαρκάτης ασχολείται με το μόλις 9 μηνών γιο του, δηλώνει ξετρελαμένος και λάμπει ολόκληρος όταν μιλάει για το αγγελούδι του. Συμμετέχει ενεργά στο μεγάλωμά του και σίγουρα δεν θυμίζει σε τίποτα τον Στάθη που υποδύεται στη «Ζωή της άλλης».

Από τη ΡΕΝΕ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ

Ποια είναι η άγνωστη πλευρά του ηθοποιού Μιχάλη Μαρκάτη;

«Είναι ένας τύπος που τον τελευταίο καιρό ασχολείται πάρα πολύ με το παιδί του. Πηγαίνω όπως κάθε άνθρωπος στη δουλειά μου και περιμένω πώς και πώς να περάσω την ώρα μου με το γιο μου. Έχω ξετρελαθεί! Μ’ αρέσει που περνάω ώρες με το παιδί και μεγαλώνει δίπλα μου ένα ανθρωπάκι. Το ευχαριστιέμαι».

Τι έχει αλλάξει στη ζωή σου με τη γέννησή του;

«Πάρα πολλά. Μου συνέβησαν γρήγορα όλα αυτά. Να παντρευτώ και να γεννηθεί το παιδί. Δεν ήμασταν πολύ καιρό μαζί, ένα χρόνο. Ήμουν εργένης, έβγαινα, γυρνούσα ό,τι ώρα ήθελα, με όποια παρέα ήθελα, δεν είχα πολλές έννοιες στο μυαλό μου. Τώρα καταλήγω να είμαι σπίτι, να προσέχω το παιδί, τον εαυτό μου, για να είμαι καλά να αντεπεξέλθω σε αυτές τις υποχρεώσεις, να είμαι εντάξει στη δουλειά. Δεν θα πιω ένα ποτό παραπάνω, προσέχω. Είμαι πιο μαζεμένος τώρα, αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα μ’ αυτό. Μ’ αρέσει, το διασκεδάζω, γιατί θέλαμε να κάνουμε παιδί και οικογένεια. Πρέπει να είμαστε εκεί και να το υπηρετήσουμε σωστά».

Θα του χαρίσεις σύντομα αδερφάκι;

«Θέλω πολύ, αν θέλει κι ο Θεός».

Τι φέρνει η καινούργια σεζόν στο σίριαλ «Η ζωή της άλλης»;

«Ο δεύτερος κύκλος επεισοδίων έχει εξελίξεις που θα συνταράξουν το κοινό, θα αντιδράσει. Το λέω αυτό, γιατί μου μιλάνε στο δρόμο λες και είμαστε κομμάτι από τη ζωή τους. Μιλάνε λες και η Ξένια είναι η ξαδέλφη τους και θέλουν να μάθουν. Καλά, τη μισούν όλοι, αλλά... (Γέλια.)».

Εσένα με το ρόλο του άπιστου συζύγου σε... λατρεύουν; (Γέλια.)

«Δεν με λατρεύουν, αλλά έχω ένα ρόλο "μπερμπάντικο" και μου "κλείνουν" το μάτι οι άντρες, με σιγοντάρουν, τους αρέσει. Υπάρχει το σεξουαλικό στοιχείο, αφού έχω τρεις γυναίκες παρτενέρ, μέχρι στιγμής».

Οι γυναίκες πώς αντιδρούν;

«Βγάζουν περισσότερη ζήλια. Βλέπουν τον εαυτό τους στις γυναίκες αυτές και τους φαίνεται κάπως... Έχω περίεργες αντιδράσεις. Στην επαρχία που έκανα θεατρική περιοδεία, επειδή ο κόσμος είναι πιο αγνός, σου λέει ευθέως πολλά: "Δεν ντρέπεσαι, τι είναι αυτά που κάνεις στη γυναίκα σου;" κ.λπ.».

Η γυναίκα σου πώς αντιδρά, όταν σε βλέπει στην τηλεόραση με τρεις ερωτικές συντρόφους;

«Πάει να το συνηθίσει σιγά σιγά, αν και δεν τα έχει καταφέρει ακόμα. (Γέλια.) Κάποιες φορές τη βλέπω κάπως... Ξέρει ότι είναι δουλειά και καταλαβαίνει τη θέση μου από το πώς είμαι στο σπίτι».

Η δική σου ισχυρή γυναίκα ποια είναι;

«Νομίζω ότι όλων των γιων είναι οι μανάδες τους! Το θέμα είναι να βρεις μια καλή ισορροπία. Είναι καλό να ακούς τη μαμά σου, επίσης καλό είναι μερικές φορές και να μην την ακούς. Η κρίση του κάθε ανθρώπου, η ηθική του και ό,τι του επιτρέπει ο εαυτός του να κάνει».

Πώς αντιμετωπίζεις την απιστία;

«Η απιστία συμβαίνει απ’ ό,τι μαθαίνω. Δεν πέφτω ποτέ από τα σύννεφα, αφού είναι κάτι που στην εποχή μας είναι σχεδόν αναμενόμενο. Δεν θα ήθελα να μου συμβεί ούτε να το κάνω. Δεν ξέρεις η ζωή πώς τα φέρνει, αλλά την καταδικάζω».

Σου έχουν φερθεί άπιστα;

«Ναι, και με έχει ενοχλήσει πάρα πολύ αυτό, γιατί δείχνει έναν άνθρωπο ανέντιμο. Μ’ αρέσει στη σχέση μου να είμαι τίμιος. Με εξοργίζει και με απομακρύνει από τον άλλο πάρα πολύ».

Όνειρα κάνεις;

«Ναι, έχουν εκπληρωθεί όνειρά μου που δεν το περίμενα. Ξεκίνησα να γίνω ηθοποιός ερασιτεχνικά. Έκανα μια δοκιμή να δω αν θα με περάσουν στις εξετάσεις, με πέρασαν και από τότε όλο με περνάνε σε κάποιες εξετάσεις. (Γέλια.) Μέχρι που έφτασα να παίζω με πολύ μεγάλους πρωταγωνιστές, που δεν πίστευα ποτέ ότι θα γνωρίσω, να είμαστε συνεργάτες και να μιλάω μαζί τους όπως στους φίλους μου. Δεν πίστευα ότι θα μιλάω στον Καρακατσάνη με τόση άνεση. Όσο το ζεις δεν το καταλαβαίνεις. Έπιασα τον εαυτό μου πάνω στη σκηνή να συγκινούμαι μ’ αυτό. Να έχω έναν εξίσου σημαντικό ρόλο με τον πρωταγωνιστή του έργου, να μας χειροκροτεί το κοινό και να το απολαμβάνουμε μαζί όλο αυτό».

Ακούγεσαι ταπεινός.

«Έτσι νιώθω. Δεν πιστεύω ότι έχω φτάσει πουθενά. Όλο κάπου θέλω να φτάνω. Νομίζω ότι αυτό είναι το ωραίο... να βάζουμε στόχους και να προχωράμε τη ζωή μας. Πρέπει να είμαστε ταπεινοί, γιατί δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή. Στο κάτω κάτω δεν είμαστε και τίποτα».

Στον καλλιτεχνικό χώρο δεν συνηθίζεται αυτό που αναφέρεις.

«Είναι θέμα χαρακτήρα. Δεν θα το επέτρεπα στον εαυτό μου αυτό. Είμαι πια μεγάλος σε ηλικία για να πάρουν τα μυαλά μου αέρα. Μπήκα στη δουλειά στα 28, όχι στα 20, να "σαλτάρω". Μ’ αρέσει έτσι όπως μου "φέρεται" η δουλειά, που μου μιλάνε οι άνθρωποι στο δρόμο, με αναγνωρίζουν, έχουν τις απορίες τους... Πρόσφατα με ρώτησαν τι γίνεται στις ερωτικές σκηνές».

Τι γίνεται στις ερωτικές σκηνές, λοιπόν;

(Γέλια.) «Αυτό έλεγα, ΤΙΠΟΤΑ!».

Έχεις κάποιο μεγάλο φόβο;

«Φοβάμαι για τους δικούς μου ανθρώπους. Αυτόν τον καιρό είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος γιατί περνάει η μητέρα μου μια περιπέτεια υγείας. Όλα αυτά πρέπει να μας κάνουν ταπεινούς, πρέπει να προσέχουμε πολύ».

Πώς θέλεις να κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη;

«Θέλω να πω ότι αγωνίζομαι στην ποδοσφαιρική ομάδα του Σωματείου των Ελλήνων ηθοποιών». (Γέλια.)

Ο ρόλος σου συνεχίζεται όπως τον γνωρίσαμε;

«Ο Στάθης που υποδύομαι θα παραμείνει στους ισχυρούς θεσμούς και στα χαλινάρια που του έχει η μητέρα του. Με τις γυναίκες καλά τα πάει, δεν τα βολεύει ακριβώς. Πάντως, η πιο ισχυρή γυναίκα στη ζωή του είναι η μάνα του. Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε σε αρκετούς νέους άντρες σήμερα. Συμβαίνει».

Στη δική σου κλίμακα αξιών ποια σειρά έχουν η οικογένεια και η καριέρα;

«Πατέρας, σύζυγος, ηθοποιός. Δεν με ενδιαφέρει τόσο πολύ η καριέρα ως ένα λαμπερό πρόσωπο στα εξώφυλλα των περιοδικών. Με ενδιαφέρει να δουλεύω, να υπηρετώ το θέατρο, να ζω από αυτό και να μου δίνει τη χαρά του χειροκροτήματος. Είμαι ακόμη ρομαντικός στο θέμα της δουλειάς. Είναι ευαίσθητο θέμα το χειροκρότημα, ειδικά οι άνθρωποι της επαρχίας, είναι γλυκό και έντιμο κοινό. Τους συγχωρώ ό,τι και να πουν. Το λέω γιατί πολλές φορές εκνευρίζομαι με το πόσο σκληροί είναι, αλλά είναι τίμιοι και τους κοιτάς στα μάτια αν κι εσύ είσαι σωστός».