Αέρας ανανέωσης στις «Νύχτες Πρεμιέρας»

21.09.2007
Έντονη ήταν η παρουσία και η στήριξη του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την περασμένη Τετάρτη στο δημαρχείο της πόλης με θέμα το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας Conn-Χ.

Έντονη ήταν η παρουσία και η στήριξη του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την περασμένη Τετάρτη στο δημαρχείο της πόλης με θέμα το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας Conn-Χ.

Τη φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ χαιρέτισαν εκτός από το δήμαρχο ο γενικός διευθυντής του φεστιβάλ κ. Πέτρος Αντωνιάδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης. Υπέρμαχος της συνέχισης της παράδοσης δήλωσε στην εισαγωγή του ο κ. Κακλαμάνης, που μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «θεωρεί τις Νύχτες Πρεμιέρας μια μεγάλη θεσμική μορφή, σημαντική για το πολιτισμικό γίγνεσθαι της Αθήνας». Ακόμη, διαβεβαίωσε ότι έχει την πρόθεση κάθε χρόνο ο Δήμος Αθηναίων να υποστηρίζει όλο και πιο ενεργά το φεστιβάλ. Παίρνοντας το λόγο ο κ. Πέτρος Αντωνιάδης αναγνώρισε την εξαρχής ενεργό συμμετοχή του δήμου στο φεστιβάλ, συμπληρώνοντας ότι ο δήμος αντιμετωπίζει τον κινηματογράφο ως μια τέχνη προσιτή και με ευρεία αναγνώριση. Ως γενικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X δεσμεύτηκε ότι η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια του δήμου για την προώθηση του κινηματογράφου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης, σε πιο προσωπικό τόνο, αναγνώρισε το γεγονός ότι ο δήμαρχος είναι γνωστός σινεφίλ και επισήμανε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο φεστιβάλ, καθώς το Διαγωνιστικό Τμήμα «χωρίστηκε στα δύο» και το δημοφιλές Μουσικό Τμήμα αναβαθμίστηκε σε διαγωνιστικό. Σχολίασε ότι ο αριθμός των 102 μεγάλου μήκους ταινιών που θα προβληθούν στο φεστιβάλ ορίζει την ταυτότητα, το χαρακτήρα και την άποψη του φεστιβάλ. Στη συνέχεια ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι το φεστιβάλ έχει εξασφαλίσει την καθημερινή επαφή του κοινού με τους επίσημους προσκεκλημένους στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», με ανοιχτές συζητήσεις και masterclasses. Ακόμη, υπογράμμισε τη δημιουργία μιας νέας υποενότητας στο τμήμα ντοκιμαντέρ, που αφορά στο περιβάλλον, στην οποία θα προβληθούν τέσσερις ταινίες. Με αυτή την αφορμή θα διοργανωθεί μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τις απειλές προς το περιβάλλον. Σεβόμενο τον οικολογικό του προσανατολισμό, το φεστιβάλ έδωσε στους δημοσιογράφους το υλικό του ηλεκτρονικά, για να αποφύγει την άσκοπη εκτύπωση χαρτιού. Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν η εκδότρια του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ κ. Μαρία Μπόμπολα, η γενική γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Βασιλική Κόλλια, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Γιώργος Παπαλιάς και κ. Δημήτρης Σοφιανόπουλος, οι εκπρόσωποι του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Ινστιτούτου Goethe και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ο δημοσιογράφος Σωτήρης Δανέζης, ο οποίος συμμετέχει στο φετινό φεστιβάλ με την ταινία «Οogruk σημαίνει πετρέλαιο» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεράρδη.