Το νησί της ομορφιάς

12.09.2007
Η Αφροδίτη της Μήλου «ξεκουράζεται» στο Λούβρο, έχοντας πουληθεί στους Γάλλους για τετρακόσια γρόσια από τον Γεώργιο Κεντρωτά το 1820, τότε που την ανακάλυψε σκάβοντας στο χωράφι του για να βγάλει πέτρες για την οικοδομή.

Η Αφροδίτη της Μήλου «ξεκουράζεται» στο Λούβρο, έχοντας πουληθεί στους Γάλλους για τετρακόσια γρόσια από τον Γεώργιο Κεντρωτά το 1820, τότε που την ανακάλυψε σκάβοντας στο χωράφι του για να βγάλει πέτρες για την οικοδομή. Η ομορφιά του αγάλματος είναι απαράμιλλη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως αντικατοπτρίζει εκείνη του νησιού στο οποίο βρέθηκε! Ενός πανέμορφου νησιού, που θα «κερδίσει» με την πρώτη ματιά ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Διαφορετικά τοπία, εναλλασσόμενες εικόνες, μυστηριώδη γοητεία, φυσικές ομορφιές και παραδεισένια νερά συνθέτουν ένα μωσαϊκό το οποίο έχει δώσει στη Μήλο παγκόσμια φήμη, μετατρέποντάς την παράλληλα και σε έναν ιδανικό προορισμό για κάθε μορφή τουρισμού.

Από τα πρώτα πράγματα που θα εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη είναι το φυσικό λιμάνι του, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, ο Αδάμαντας! Κατάλευκα σπίτια χτισμένα κατά μήκος του αποτελούν την πρώτη αντιπροσωπευτική θα έλεγε κανείς εικόνα που βλέπει κανείς φτάνοντας με το πλοίο στο νησί. Από το λιμάνι ένας σύντομος δρόμος οδηγεί στην Πλάκα, την πρωτεύουσα της Μήλου. Αμφιθεατρικά χτισμένη στο λόφο, με στενά πλακόστρωτα καλντερίμια, κατάφυτες αυλές και την κλασική νησιωτική αρχιτεκτονική, η Πλάκα αποτελεί ίσως τον πιο γραφικό οικισμό του νησιού. Το όλο σκηνικό συμπληρώνεται από το κάστρο, που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου, προσφέροντας μοναδική θέα στα γύρω νησιά, αλλά και ένα καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα, εφάμιλλο, σύμφωνα με ορισμένους, με εκείνο της Οίας στη Σαντορίνη.

Βορειοανατολικά είναι το χωριό Απολλώνια, το δεύτερο που προσελκύει τους τουρίστες. Γραφικό ψαροχώρι με αμμουδιά και ταβερνάκια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι, σχεδόν πάνω στο κύμα. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά τα χωριά που αξίζουν να επισκεφτεί κανείς. Λένε πως εάν δεν πάει κανείς στην Τρυπητή, με τους γραφικούς ανεμόμυλους, δεν έχει δει τίποτε από τη Μήλο! Πιο κάτω από την Τρυπητή και κοντά στις κατακόμβες είναι το Κλήμα, εκεί όπου ανακαλύφθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης. Από τον Εμποριό θα απολαύσετε μοναδικά φυσικά τοπία, ενώ υπάρχουν ακόμη οι οικισμοί Τριοβάσαλος και Πέρα Τριοβάσαλος, στα οποία θα εξασφαλίσετε ηρεμία και χαλάρωση.

Τι θα δείτε
Το νησί της Μήλου δεν έχει να προσφέρει στους επισκέπτες του μόνο ομορφιά και υπέροχες παραλίες. Υπάρχουν και άλλα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να δει, όπως τα τρία μουσεία που διαθέτει! Το αρχαιολογικό στην Πλάκα, το λαογραφικό στον Τριοβάσαλο και το Γεωλογικό στον Αδάμαντα. Πέρα από μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη σε κάποιο από τα μουσεία όμως (ή και στα τρία), αξίζει να επισκεφτείτε το χώρο όπου βρέθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης, συνδυάζοντας αυτή την επίσκεψη και με μια εκδρομή στις κατακόμβες, τον τόπο συγκέντρωσης των πρώτων Χριστιανών, που είναι μοναδικές σε μέγεθος στον ελλαδικό χώρο και από τις πλέον αξιόλογες μαζί με εκείνες της Ρώμης και των Αγίων Τόπων σε παγκόσμιο επίπεδο!

Πού θα κολυμπήσετε
Μπορεί η Αφροδίτη της Μήλου να είναι διάσημη, όμως εξίσου γνωστές είναι και οι παραλίες του νησιού. Με περισσότερα από 125 τετρ. χλμ. ακτογραμμής, το νησί έχει πάνω από 75 παραλίες κι έτσι είναι πολύ εύκολο να βρει κάποιος εκείνη που ταιριάζει στη διάθεσή του. Για να ευχαριστηθεί, βέβαια, κάποιος το κολύμπι στις παραλίες, θα πρέπει να κάνει την επιλογή με βάση την κατεύθυνση του ανέμου! Έτσι, τον Αύγουστο με τους δυνατούς βοριάδες καλύτερη επιλογή είναι οι νότιες παραλίες, όπως ο Προβατάς με τα τιρκουάζ νερά και οι δύο παραλίες του Παλαιοχωρίου, το Τσιγκράδο και η Φυρίπλακα. Στον Κόλπο είναι η Αλυκή, το Ριβάρι, αλλά και η Χιβαδολίμνη, που το βυθό της στολίζουν αχιβάδες.

Όταν φυσάει νοτιάς, οι δυτικές και οι βορινές είναι οι καλύτερες. Στα βόρεια βρίσκουμε τη Φυλακωτή και τις τρεις θαλάσσιες σπηλιές του Παπάφραγκα, με το νερό σε ορισμένα σημεία να είναι πόσιμο! Στη συνέχεια είναι ο Αγ. Κωνσταντίνος, το Σαρακήνικο και το Φιροπόταμο, ενώ ανατολικά είναι ο Αϊ-Γιάννης, οι Τριάδες, το Αμμουδάρι, οι Καλόγριες και στα δυτικά τα Βουδιά, η Αγία Βαρβάρα και τα Θειωρυχεία. Φυσικά, πέρα από αυτές που προαναφέραμε, υπάρχουν και άλλες που μπορείτε να ανακαλύψετε μόνοι σας

Επώνυμοι φίλοι
Οι ομορφιές της Μήλου έχουν «μαγέψει» αρκετούς επώνυμους, που την έχουν επιλέξει ως μόνιμο προορισμό τους. Ο Ανδρέας Μικρούτσικος εδώ και χρόνια έχει βρει στο νησί της Αφροδίτης τον τόπο ξεκούρασης και «φόρτωσης» των μπαταριών του ενόψει των κοπιαστικών τηλεοπτικών χειμώνων, ενώ και ο Γιώργος Αλκαίος φροντίζει να επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του. Σπίτι στο νησί έχει και η Σοφία Βόσσου, ενώ σχεδόν κάθε καλοκαίρι θα «δέσουν» ανοιχτά του λιμανιού τα σκάφη των Λάτση και Μάτσα.

Πού θα μείνετε
Η εξεύρεση καταλύματος δεν είναι δύσκολη, καθώς υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ η Μήλος είναι ένας προορισμός τον οποίο επιλέγουν και οι λάτρεις του κάμπινγκ. Οι δικές μας προτάσεις, όσον αφορά στη διαμονή είναι στο «Lagada Βeach» στον Αδάμαντα και το «Golden Milos Βeach» στον Προβατά με ωραία θέα στην παραλία. Στην Πλάκα στον «Πύργο του Βουράκη» και στην Απολλώνια τα λιτά και κομψά δωμάτια «Γλαρονήσια». Όσοι επιθυμούν να περάσουν διαφορετικά, επιλέγοντας τον αγροτουρισμό, μπορούν να καταλύσουν στο κτήμα «Κωνσταντάκη».

Πού θα φάτε
Από τα βασικά εδέσματα που πρέπει να δοκιμάσει κανείς στο νησί είναι τα «πιταράκια», τυροπιτάκια με ντόπιο τυρί, το γλυκό κουταλιού «κουφέτο», που φτιάχνεται με γλυκιά κολοκύθα, και τα τυλιχτά γλυκά. Όλα αυτά μπορεί να τα βρει ο επισκέπτης σε διάφορες «γωνιές» του νησιού, το οποίο επίσης διαθέτει πολλές ταβέρνες και εστιατόρια, ικανά να καλύψουν όλες τις γευστικές απαιτήσεις! Στον Αδάμαντα μπορείτε να φάτε φρέσκο ψάρι στον «Κυνηγό», ενώ στην Απολλώνια στην «Κούλα», που κάνει και μαγειρευτά. Το «Sirocco» στο Παλαιοχώρι φημίζεται για τις πατάτες με βούτυρο και τις πατάτες με κρεμμύδι ψημένες στην πήλινη γάστρα και καυτό τυρί. Στην παραλία του Προβατά το «Μαϊστράλι» είναι γνωστό για τα σπιτικά φαγητά και την κυκλαδίτικη κουζίνα, ενώ θα βρείτε παραδοσιακές μηλέικες συνταγές και στην «Ταραντέλα», ενώ στην Τρυπητή ουζάκι, κρασάκι και μεζεδάκια στη «Μεθυσμένη πολιτεία».

Πώς θα πάτε
Καθημερινά δρομολόγια συνδέουν τη Μήλο με το λιμάνι του Πειραιά, με τα 86 ναυτικά μίλια να καλύπτονται σε 3 ώρες (με το highspeed) ή σε 7 ώρες εάν το συμβατικό πλοίο «δέσει» στα υπόλοιπα λιμάνια των νησιών των δυτικών Κυκλάδων (Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Κίμωλος). Τους θερινούς μήνες η Μήλος συνδέεται και με τα γύρω νησιά, αλλά και με την Κρήτη, την Κάσο, την Κάρπαθο και τη Ρόδο. Υπάρχουν, εξάλλου, και καθημερινές πτήσεις από το αεροδρόμιο των Σπάτων προς εκείνο του νησιού, το οποίο απέχει 4,5 χλμ. από τον Αδάμαντα, με τη διάρκεια της πτήσης να υπολογίζεται στη μισή ώρα.

Σε αρμονία με τη φύση
Μια κουκίδα στο χάρτη Κι όμως, η Ελλάδα διαθέτει ένα ιδιαιτέρως πλούσιο φυσικό περιβάλλον, επιτρέποντας στο φυσιολάτρη να απολαύσει σπήλαια και φαράγγια, λίμνες και ποτάμια, αλλά και να θαυμάσει μοναδικά οικοσυστήματα που «προικίζουν» την ελληνική γη. Να δει από κοντά αρκούδες και λύκους, να μάθει για είδη ζώων που τείνουν να εξαφανιστούν, αλλά και να «γευτεί» την ξεχωριστή εμπειρία ενός ταξιδιού στον άγνωστο κόσμο της θάλασσας.

Περιβαλλοντικό Πάρκο «Μπουραζάνι» στην Κόνιτσα
Σε μια έκταση 1.200 στρεμμάτων, σε ένα χώρο «εξαιρετικού κάλλους», χάρη στον ποταμό Αώο, που δημιουργεί ένα ειδυλλιακό τοπίο περνώντας ανάμεσα από βράχια, και σε απόσταση περίπου 17 χλμ. από την Κόνιτσα υπάρχει το Περιβαλλοντικό Πάρκο «Μπουραζάνι». Σ αυτό φιλοξενούνται περισσότερα από 850 άγρια ζώα, μεταξύ των οποίων ελάφια, πλατόνια, αγριοπρόβατα, αγριογούρουνα, κρι-κρι και ζαρκάδια. Μπορείτε να περιηγηθείτε στο πάρκο με ξεναγό, να δείτε τα ζώα και μετά να ξεκουραστείτε στον ξενώνα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, αλλά και να απολαύσετε ένα διαφορετικό γεύμα. Μην παραλείψετε επίσης να δείτε τη Μονή Μολυβδοσκέπαστου, καθώς και το ομώνυμο χωριό στα σύνορα με την Αλβανία.

«Αρκτούρος» στη Φλώρινα
Στο Νυμφαίο της Φλώρινας λειτουργεί το Καταφύγιο Άγριας Ζωής, στο οποίο η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Αρκτούρος» έχει τη βάση της για τη διάσωση της καφέ αρκούδας, αλλά και για λύκους και ποιμενικούς σκύλους. Σε υψόμετρο 1.350 μ. και σε μια περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων σε φυσικό δάσος οξιάς μπορεί κανείς να δει από κοντά αρκούδες, λύκους, ποιμενικά σκυλιά, αλλά και να ενημερωθεί για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Το καταφύγιο είναι ο μοναδικός τόπος στην Ελλάδα που τα ζώα έχουν τέτοια άνεση κινήσεων μέσα σε φυσικό χώρο.

«CretΑquarium-Θαλασσόκοσμος» στην Κρήτη
Στην πρώην αμερικανική βάση των Γουρνών, περίπου 15 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και σε μια έκταση σχεδόν 60.000 τ.μ., μπορεί κανείς να επισκεφτεί το σύμπλεγμα του «Θαλασσόκοσμου», του πιο σύγχρονου ενυδρείου στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο πάρκο έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής φιλοξενεί πάνω από 4.000 θαλάσσιους οργανισμούς (μεταξύ των οποίων και καρχαρίες, που «κλέβουν» τα περισσότερα βλέμματα), προσφέροντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία στο μυστηριακό κόσμο της θάλασσας και των οργανισμών της Μεσογείου. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στον κόσμο του μεσογειακού βυθού, να παρακολουθήσουν προβολές και εκδηλώσεις στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αλλά και τα καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα.