Οι ηθοποιοί έχουμε την τάση να μένουμε πάντα παιδιά

05.01.2007
Ένα χαμογελαστό κορίτσι με ταλέντο, που ήρθε στο θέατρο με τις αποσκευές της γεμάτες σπουδές και γνώσεις για το αρχαίο δράμα και το μιούζικαλ, δηλώνει ερωτευμένη με τη δουλειά της και ότι δεν θα έκανε τα πάντα προκειμένου να γίνει πλούσια και διάσημη. Με αργά και σταθερά βήματα στο θεατρικό σανίδι, νιώθει ευγνώμων στους σπουδαίους δασκάλους της και διανύει τη δική της ξεχωριστή πορεία σε κάθε πρόκληση έργου που της δίνεται.

Από την Αριάννα Δημητροπούλου

Εδώ και λίγες εβδομάδες η Αλίνα Κοτσοβούλου συμπρωταγωνιστεί στο έργο «Γυναίκες στα χιόνια» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη που παίζεται στο θέατρο «Μαίρη Αρώνη» σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου.

Πες μας λίγα λόγια γι αυτό το έργο

«Είναι πολύ όμορφο και ακουμπά τη γυναικεία ψυχή με πολύ ιδιαίτερο και ευαίσθητο τρόπο. Εκεί είναι και η μαγεία του, την οποία πέτυχε με τη σκηνοθεσία του ο Κώστας Σπυρόπουλος».

Ποια είναι η κεντρική ιδέα και το μήνυμα του έργου;

«Το γεγονός ότι οτιδήποτε και να συμβαίνει στη ζωή μας, όταν υπάρχει η βάση και η αληθινή αγάπη, η γυναικεία φιλία είναι πάνω απ όλα. Ότι οι γυναίκες έχουν τη δύναμη να ζητήσουν συγγνώμη, να συγχωρέσουν, ακόμη και να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια με χιούμορ αλλά και με δάκρυα».

Γιατί δεν σε βλέπουμε φέτος στην τηλεόραση;

«Επειδή μετά τις δύο θεατρικές χρονιές στο έργο Μια μέλισσα τον Αύγουστο, με τους Θοδωρή Αθερίδη, Σμαράγδα Καρύδη, Αντώνη Λουδάρο και Βίκυ Βολιώτη, το καλοκαίρι κάναμε γυρίσματα στη Χαλκιδική για την κινηματογραφική μεταφορά του έργου, που θα προβληθεί το Φεβρουάριο, οπότε έλειπα συνεχώς. Κάποια πράγματα δεν έκατσαν και μετά άρχισα πρόβες για το θέατρο. Έκανα μια συμμετοχή στο Safe Sex, που θα προβληθεί τον Ιανουάριο, ενώ τώρα κάτι συζητάω με τον Alpha για τη νέα σεζόν».

Με το αντικείμενο των σπουδών σου θα ασχοληθείς καθόλου;

«Μιλάς για τις σπουδές στο Κέντρο Αρχαίου Δράματος που έκανα μόλις τελείωσα το σχολείο με δασκάλα την Ασπασία Παπαθανασίου Επί τρία χρόνια υπήρχε μόνο συσσώρευση γνώσης και Τέχνη. Μετά δούλεψα στο θέατρο των Εξαρχείων με τον Τάκη Βουτέρη για 4-5 χρόνια σε διάφορες δουλειές. Ακολούθησε το Βίρα τις άγκυρες του Σταμάτη Φασουλή και μετά πήγα στο Λονδίνο για μεταπτυχιακό στο μουσικό θέατρο, στο Guillford School of Acting, που είναι η μεγάλη μου αγάπη, αφού έχω κάνει σπουδές στο τραγούδι και στο χορό».

Πώς ήταν η εμπειρία σου αυτή;

«Μοναδική! Σπούδασα μιούζικαλ και άλλες τεχνικές τραγουδιού και χορού. Φαίνεται ότι τα πήγα καλά, γιατί βρήκα ατζέντη και μου πρότειναν να παίξω στο Βιολιστή στη στέγη».

Πώς σε αντιμετώπισαν οι Άγγλοι;

«Εκτιμούν πολύ τους Έλληνες ηθοποιούς και αυτό σε κάνει υπερήφανο. Στο Master Class είχα ως δασκάλα την Έλεν Μίρεν και πολλούς μεγάλους ηθοποιούς. Έμεινα ενάμιση χρόνο εκεί και έκανα αρκετές δουλίτσες, αλλά όχι ικανές οικονομικά και ως δουλειά ώστε να με κρατήσουν μακριά από τους δικούς μου ανθρώπους».

Ευτυχώς που δεν μας λες κι εσύ ότι έκανες μεγάλη καριέρα έξω, αλλά γύρισες πίσω γιατί αγαπάς την Ελλάδα.

«Όχι βέβαια. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και υπάρχουν χιλιάδες ψηλότερες, ομορφότερες και πιο ταλαντούχες από μένα που πάνε στα άπειρα κάστινγκ και τις ακροάσεις. Το λέω στα ίσια. Απλώς εκεί το ελληνικό πάθος προσπαθεί να κερδίσει την Αγγλίδα Εγώ δούλευα παράλληλα σε ένα ξενοδοχείο, για να βγάζω τα έξοδά μου. Αυτός που πραγματικά έχει κάνει μεγάλη καριέρα στην Αγγλία είναι ο Μάριος Φραγκούλης. Είναι καταγεγραμμένος στα θεατρικά περιοδικά του National Theater με συνεντεύξεις του και βιογραφικό του».

Διακρίνω μια ευθύτητα και μια καθαρότητα στα λόγια σου γι αυτό θα ανατρέξω στις ρίζες σου. Από πού κατάγεσαι;

«Μισή από τη Ρούμελη και μισή από την Ιθάκη, όπου περνώ όλα τα καλοκαίρια μου από παιδί. Εκεί μου μπήκε και το μικρόβιο του ηθοποιού, γιατί κάθε καλοκαίρι κάναμε θεατρικές παραστάσεις με τον Σπύρο Αρσένη».

Δείχνεις προσγειωμένη ή είσαι πραγματικά, αντίθετα με πολλές άλλες στο χώρο σας;

«Είμαι, γιατί πρέπει να πατάς γερά, να προσπαθείς. Να είσαι σωστός επαγγελματίας και να αγαπάς τη δουλειά σου. Έπειτα είναι και το ότι μεγάλωσα σε μια οικογένεια που, παρόλο που οι γονείς μου ήταν χωρισμένοι, εισέπραξα πολλή αγάπη. Κι επειδή δεν ήμουν στερημένη, δεν ένιωθα την ανάγκη βγαίνοντας στη δουλειά να τα κατατροπώσω όλα, να πατήσω επί πτωμάτων για να κάνω πράγματα. Άλλωστε, δεν θεωρώ ότι αυτό είναι το ζητούμενο στη ζωή, να είναι κάποιος πολύ πλούσιος, πολύ διάσημος, πολύ, πολύ, πολύ...».

Ποιο είναι το δικό σου το ζητούμενο;

«Να είμαι καλά πρώτα μέσα μου και κατά συνέπεια κι έξω. Να είμαι ήρεμη, ευχαριστημένη, να κάνω πράγματα που αγαπώ. Την αγαπάω αυτή τη δουλειά. Μπορεί να έχω στενοχωρηθεί και πικραθεί πολλές φορές, αλλά με μια άλλη αντίληψη της πίκρας. Όταν προσγειώνεσαι και μεγαλώνεις, βλέπεις ότι αυτά που σε στενοχωρούν δεν είναι και τόσο σοβαρά. Η αλήθεια είναι ότι οι ηθοποιοί έχουμε μια τάση να μένουμε πάντα παιδιά και να μεγεθύνουμε τα πράγματα που μας στενοχωρούν».

Άρα ποιο είναι το σημείο αναφοράς;

«Είναι πολύ ωραίο να γυρνάς σπίτι σου, στα αγαπημένα σου πρόσωπα, στους φίλους σου, σε άλλες δραστηριότητες. Είναι βασικό για μένα να μην ξεκινά και να τελειώνει η ζωή μου μόνο γύρω από τη δουλειά μου».

Έχεις πολλούς φίλους;

«Έχω καλούς φίλους άντρες. Πολύ αγαπημένος μου είναι ο Αντώνης Λουδάρος, ο Θοδωρής Αθερίδης και η Σμαράγδα. στερα από τρία χρόνια συνεργασίας είναι σαν οικογένειά μου και υπάρχει και μια υπέροχη γυναικοπαρέα που περνάμε καταπληκτικά μαζί».

Τι κάνεις τον ελεύθερο χρόνο σου;

«Παρακολουθώ μαθήματα ψυχολογίας, ζωγραφίζω κάτι που ξεκίνησε για πλάκα στα γυρίσματα το καλοκαίρι και μου αρέσει πολύ το χαζολόγημα».

Μετά το θέατρο τι κάνεις;

«Πάμε για φαγητό με τους συναδέλφους ή με φίλους, είτε στον καναπέ στο σπίτι με φαγητό και DVD».

Μαγειρεύεις; Και αν ναι, ποια είναι η σπεσιαλιτέ σου;

«Ναι, όταν προλαβαίνω, μαγειρεύω. Ειδικά το ψαρονέφρι με μανιτάρια και φασολάκια στο φούρνο μαγειρεμένο με ένα δικό μου μυστήριο τρόπο. Δεν ακολουθώ συνταγές».

Πηγαίνεις ταξίδια;

«Μετά το Πάσχα θα πάω μάλλον στο Παρίσι για κάποιες συναυλίες που μου οργανώνει μια φίλη εκεί, επειδή μιλάω και γαλλικά. Επίσης, τρελαίνομαι να πηγαίνω στο Λονδίνο, να βλέπω θέατρο, να ψωνίζω».

Έχεις ελαττώματα;

«Ναι, δεν συγκρατώ το θυμό μου στα λόγια και είναι κάτι που προσπαθώ να το ελέγξω».

Είσαι ερωτευμένη αυτόν τον καιρό; Σκέφτεσαι να κάνεις οικογένεια;

«Είμαι καλά, ήρεμα και νιώθω την αγάπη. Άλλωστε, δεν ξέρω αν ο έρωτας ως έρωτας πόσο διαρκεί. Όσο για την οικογένεια, θεωρώ ότι είναι σοβαρό ζήτημα και δύσκολα τα πράγματα στην εποχή που ζούμε. Το σκέφτομαι, αλλά όχι αυτή τη στιγμή. Λατρεύω τα μωρά και μάλιστα έχω αρραβωνιαστεί τον Περικλή και τον Αντώνη, τα δίδυμα μιας φίλης μου».

Ποιο είναι το όνειρό σου;

«Ένα μιούζικαλ, να έχω χρόνο για ένα μεγάλο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, να κάνω οντισιόν στο Λας Βέγκας, που μου το έχουν προτείνει...».

BEAUTY TIPS

  • «Η συχνή πολυτέλεια που προσφέρω στον εαυτό μου είναι το κομμωτήριο, επειδή τα μαλλιά μου είναι πολύ σγουρά και μόνο εκεί τιθασεύονται και γίνονται ίσια. Άλλωστε, ο χώρος εκεί λειτουργεί για μας τις γυναίκες και σαν ψυχοθεραπεία».«Ντεμακιγιάρομαι οπωσδήποτε πριν κοιμηθώ και ας είμαι πεθαμένη από την κούραση. Ο ύπνος θρέφει μόνο ένα καθαρό δέρμα που αναπνέει».
  • «Προσπαθώ να προσέχω τη διατροφή μου. Όχι ότι δεν θα φάω το γλυκό μου. Αλλά όχι και μακαρονάδα και τυριά και και και Αν ξεφύγω, μετά θα προσέξω».
  • «Επειδή δεν έχω χρόνο και πρόγραμμα για να κάνω γυμναστική, χορεύω μόνη μου και κάνω ασκήσεις στο σπίτι».
  • «Δεν έχω μυστικά ομορφιάς, αλλά οι συνταγές της γιαγιάς μάσκα ελαιόλαδου για τα μισοβρεγμένα μαλλιά τυλιγμένα με ζεστή πετσέτα καθώς και μία κουταλιά λάδι την ημέρα νηστική για να μην αρρωσταίνεις είναι must. Δεν το κάνω συχνά όμως».
  • «Παίρνω εχινάκεια για τη γρίπη και βιταμίνες όταν κουράζομαι».

Alinas Best

  • «Ακούω πολύ ραδιόφωνο σαν να ζω στις Μέρες ραδιοφώνου του Γούντι Άλεν, που μικρή σιχαινόμουν. Μεγαλώνοντας απέκτησα πολλές νευρώσεις, τον καταλαβαίνω και μου αρέσει».
  • «Μου αρέσει κάποιες φορές να αγοράζω ωραία ρούχα και ωραία εσώρουχα».
  • «Μου αρέσει να ζωγραφίζω στο σπίτι με Mozart στη διαπασών, να κάνουμε νηπιαγωγείο το σπίτι με φίλες, να χορεύω ροκ εν ρολ».
  • «Όταν έχω συναισθηματική φόρτιση, την ψυχή μου ακουμπά ο Γιάννης Πάριος και είτε με ηρεμεί είτε με απογειώνει».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ