Ρεβεγιόν χωρίς να πάρετε γραμμάριο

21.12.2006
Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή του χρόνου που οι επιπλέον θερμίδες καραδοκούν παντού. Μπορείτε να απολαύσετε τις χριστουγεννιάτικες νοστιμιές χωρίς να πάρετε ούτε ένα κιλό.

Πώς θα εκδικηθείτε το μελομακάρονο και τον κουραμπιέ
Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή του χρόνου που οι επιπλέον θερμίδες καραδοκούν παντού. Μπορείτε να απολαύσετε τις χριστουγεννιάτικες νοστιμιές χωρίς να πάρετε ούτε ένα κιλό.

Μην πηγαίνετε σε μια γιορτή εξαντλημένοι από την πείνα. Αν δεν έχετε φάει μεσημεριανό, τσιμπήστε κάτι ελαφρύ πριν φτάσετε στο πάρτι.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας κάτι ιδιαίτερο, αλλά σε μέτρια ποσότητα και αναζητήστε πάντα ευκαιρίες να κινηθείτε.

Φάγατε περισσότερο;
Το παρακάνατε χθες βράδυ. Και τώρα τι κάνετε; «Μια πλούσια μέρα καλό είναι να ακολουθείται από μια συντηρητική», λέει η ιατρός-σύμβουλος διατροφής Μαργαρίτα Προβατά και συμβουλεύει: «στερα από μια μέρα πολυφαγίας προτιμήστε λαδερά, όσπρια ή μια σαλάτα και ψητό ψάρι ή κοτόπουλο. Αποφύγετε ανάμεσα στις γιορτές ή αμέσως μετά απ αυτές τις ακραίες δίαιτες. Τα τριήμερα μόνο με φρούτα ή λαχανικά ή μόνο με γάλα και γιαούρτι το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εξαντλούν το σώμα, να αναστατώνουν το στομάχι και να αφυδατώνουν τον οργανισμό».

Ακόμα ένα ποτηράκι
«Μια μέρα με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ή μέθη πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθείται από μια μέρα ξεκούρασης του οργανισμού από τις τοξίνες», συμβουλεύει η κ. Προβατά. Αυτό το μαγικό σχήμα θα δώσει το φιλί της ζωής στο σωμα και τη διάθεσή σας.

Από το πρωινό ξύπνημα και κάθε τέταρτο πιείτε μισό ποτήρι νερό, μέχρι να συμπληρώσετε 4 ποτήρια. Ο καφές δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από τη συνηθισμένη καθημερινή απόλαυση.

Μέχρι το μεσημέρι φάτε 2-3 φρούτα ή ένα ποτήρι χυμό και 1-2 φέτες ψωμί.

Το μεσημεριανό γεύμα που θα ακολουθήσει καλό είναι να περιέχει μια μικρή ποσότητα λευκής πρωτεϊνης (ψάρι, κοτόπουλο ή γαλοπούλα) και ένα μέτριο πιάτο σαλάτα με μπόλικο ελαιόλαδο.

Αποφύγετε τα υπόλοιπα λιπαρά (τυρί, βούτυρο κ.λπ.), ώστε να δώσετε στο συκώτι σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί.

Όσον αφορά τα υγρά, μέχρι το τέλος της ημέρας πιείτε 8 ποτήρια νερό, 2 ποτήρια χυμό, 2-3 φλιτζάνια ελληνικό αφέψημα (τίλιο, φασκόμηλο, χαμομήλι, τσάι του βουνού) και 2 ποτήρια άπαχο γάλα.